Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
The sounds of music! #6
Er bestaan heel veel soorten muziekinstrumenten, maar ken jij ook degene die ik in gedachten heb?

Maitheetje

Muziek Wereld

15/04/2021, 20:01

4

3

Aan wat doet muziek jou denken? Aan geluid, muzieknoten, artiesten, …? Alles kan maar één van de belangrijkste elementen voor het maken van een nummer blijft toch het muziekinstrument! In deze artikelreeks maken we wekelijks kennis met een instrument die je zelden tot bijna nooit tegenkomt. Natuurlijk kan ik dit niet alleen dus nodig ik elke week iemand uit die mij hierbij gaat helpen.

Ben je heel stiekem nieuwsgierig geworden? Lees dan zeker verder!


Deze week is het de beurt aan Nieuwsreporter Accalia.

Hey hoi Accalia! Alles goed met jou?

Ja, zeker weten!

Top! Houden zo! Voor we echt gaan beginnen heb ik nog 1 klein vraagje. Heb jij ooit al eens een viool of trompet bespeelt? 

Helaas heb ik nog nooit een instrument bespeelt, maar als ik echt moet kiezen lijkt het me wel zeer leuk om eens de viool te bespelen.

Hmm, misschien is een combinatie van de 2 ook wel leuk, want deze keer gaan we het over de violofoon hebben! Natuurlijk geeft ook dit instrument enkele bijnamen, maar welke? 

Ik heb werkelijk waar geen idee wat de bijnaam/bijnamen zouden kunnen zijn.

Wel, het juiste antwoord kon alleen maar strohviool, trompetviool of schaatsviool zijn. Waar lijkt dit voorwerp volgens jou eigenlijk op?

Volgens mij ziet het er een beetje uit als een Grammophoon.

Wat een goede vergelijking! Net als de Grammophoon beschikt het instrument over een hoorn die het geluid van de viool zonder de houten klankkast versterkt.
Zoals je waarschijnlijk zelf al ziet, is het instrument al zeer oud, maar is het volgens jou een viool die nog veel voorkomt?

Het is volgens mij een instrument dat niet vaak voorkomt, maar je wel een aantal keer kan spotten tijdens een optreden van een orkest. Daarom is het ook zo'n speciaal instrument.

Klopt! Je kunt het instrument nog vaak aantreffen in de volksmuziek van Roemenië, maar het wordt ook nog dikwijls gebruikt tijdens Argentijnse tango’s.

Ten slotte sluiten we dit interview af met nog enkele leuke (theetje) weetjes:

  • Wist je dat Argentijnen de strohviool een ‘Violin Corneta’ oftwel 'gehoornde viool' noemen?
  • Wist je dat de strohviool vernoemd is naar zijn Duitse bedenker, Johannes Matthias Augustus Stroh?
  • Wist je dat de trompetviool vroeger zeer geschikt was voor opnames, maar de populariteit van het voorwerp afnam toen de elektrische microfoons werden gelanceerd?

Het is tijd voor het laatste rubriekje! Ik vroeg aan jullie of je eerder voor de viool of trompet zou gaan? En waarom? Dit waren enkele van jullie antwoorden:

Fehmican: Viool, want ik heb wel vaker muziek geluisterd waar er violisten in spelen. Het is erg rustgevend voor mij, en viool spelen lijkt mij ook wel leuk.

Marjoleinx: Ik zou volgens mij de trompet kiezen, want die maakt mooie harmonie. Daarbij heb ik een huisgenootje die er goed kan op spelen!

Marije145: Wat een moeilijke keuze! Ik zou eerder voor de viool gaan omdat ik het super leuk vind om met snaren muziek te maken en ik had zou het graag ooit eens willen doen!


Ten slotte wil ik Accalia nog heel hard bedanken want zonder haar was het niet gelukt! Ben je benieuwd waar het de volgende keer over gaat? Er is maar 1 manier om daar achter te komen…
Tot volgende week!

hfiefinhezrih

18/04/2021, 21:59

leuk artikel!

Lotsie

16/04/2021, 19:00

Superleuk artikel! Dit instrument kende ik, heb het ooit een man zien spelen toen we gingen winkelen :D

.Laraa.

16/04/2021, 16:18

Weer een totaal onbekend muziekinstrument. Wat is het leuk om meer te weten te komen over al die minder bekende muziekinstrumenten!

Accalia

16/04/2021, 12:49

Top artikel!! <3 Goed gedaan Accalia! :P

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid