Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Medley Monday #19
Deze week maken we een reis naar... de ruimte!

Lotsie

Muziek Wereld

25/01/2021, 20:15

7

1

Het is weer maandag, en dus tijd voor Medley Monday! In deze reeks ga ik wekelijks op zoek naar een aantal hits binnen eenzelfde thema.

Heb jij er NU al zin in? Laat het weten!


Dit keer gaan we op reis om onze liedjes te vinden: we verlaten onze eigen dampkring! Wat zijn de beste liedjes in het thema ruimte?

Ruimtevaarder - Kommil Foo

Dit nummer is een hit in de kleinkunst, en wie weet waar nog meer? Het duo Kommil Foo schreef dit persoonlijk getinte nummer zelf in 2002, met Raymond van het Groenewoud als inspiratiebron. Dit een artiest die al minstens even bekend is als het duo zelf. Het lied gaat over een jongen die in de klas zit bij meester Frank, en hem vertelt over dat hij andere dromen heeft dan wat je op school kan leren: hij wil een ruimtevaarder worden.

Enkelen vermoedden dat het nummer autobiografisch was en dus over iemand van de leden ging. In een interview met Radio 1 verklaarden ze echter dat het om een persoonlijk nummer ging, dus een betekenisvolle boodschap voor hen beide, maar de thematiek van het nummer niet op hen toepasbaar is. 

 

Fly Me to the Moon - Frank Sinatra

En ook dit jazznummer kent iedereen! Geschreven door Bart Howard en uitgevoerd door Frank Sinatra is het een van de meest bekende nummers in het genre. Toch is dit niet de eerste versie die van het nummer gemaakt is. De première was namelijk aan het cabaret circuit, waar Felicia Saunders het nummer voor het eerst mocht zingen. De eerste commerciële versie kwam dan weer van Kaye Ballard. Twee jaar voor de meest bekende versie uitgegeven werd, won Joe Harnell er nog een Grammy mee.

Voor Frank Sinatra was dit dus geen origineel nummer, en ook kende het in de beginjaren amper succes. Toch wordt het liedje gek genoeg door velen beschouwd als het origineel. Wist je trouwens al dat in de anime-reeks Neon Genesis Evangelion in elke aflevering een andere uitvoering van Fly Me to the Moon werd gebruikt? Nu in ieder geval wel!

 

Space Oddity - David Bowie

Dit nummer over de eerste bemande maanlanding werd een absolute hit. Kort na de landing van Apollo 11 werd het uitgebracht. Het was een van de eerste nummers van Bowie die in de hitlijsten belandden. Na 6 jaar, in 1975, bracht hij het lied nog een keer uit en zo werd het een nummer 1 hit. Er is toen ook een videoclip (weliswaar onofficieel) verschenen waarin een astronaut gezelschap gehouden wordt door twee engelachtige ruimtewezens.

Later verscheen nog een variant door Peter Schilling en major Tom, geïnspireerd op dit lied. Wist je al dat dit de allereerste videoclip is die in de ruimte is opgenomen? De clip moest echter in 2014 verwijderd worden, ook al wilde David Bowie absoluut dat deze indrukwekkende video op YouTube zou blijven staan. Later verscheen hij wel weer terug, gelukkig maar.


Wat is jouw favoriete nummer dat over de ruimte gaat? Laat het weten! Vergeet zeker niet te liken als je het artikel de moeite waard vond.

Tot volgende week!

Sem.

03/01/2022, 19:49

Leuk Artikel

hfiefinhezrih

06/02/2021, 13:25

Leuk & top artikel!

Sydney

01/02/2021, 23:08

Wat een top artikel weer!!

@Kijara.

01/02/2021, 23:03

Oehh leuk artikeltjeee

Accalia

26/01/2021, 19:56

'Fly me to the mooonnn' :P

Marit

26/01/2021, 17:39

André Kuipers?!?

.Laraa.

25/01/2021, 20:18

Wat een leuk reisje door de ruimte!

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (1)

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid