Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Medley Monday #5
Deze week gaan we terug in de tijd voor hedendaagse liedjes met roots in de klassieke muziek!

Lotsie

Muziek Wereld

28/09/2020, 20:15

8

5

Het is maandag, en dat betekent Medley Monday! In deze reeks ga ik op zoek naar drie liedjes binnen eenzelfde thema.

Heb jij er NU al zin in? Laat het weten!


Deze week ben ik op zoek gegaan naar nummers die hun mosterd gehaald hebben uit klassieke muziek! Benieuwd? Lees dan zeker verder.

Adagio for Strings - Tiësto
Het eerste liedje is er een van de Nederlandse DJ Tiësto. Hij maakte dit lied als bewerking op het gelijknamige werk ‘Adagio for Strings’ in 2005. Het origineel werd geschreven door Samuel Barber in 1938. Het werd dus na een lange tijd (namelijk 67 jaar) weer uit de kast gehaald. Echter is De versie uit 1938 niet eens het origineel! Het is een bewerking van een strijkkwartet van Vergilius: Georgica. Als je weet dat Vergilius een Romeins figuur was, weet je ook hoe oud de wortels van dit nummer eigenlijk zijn!

Alejandro - Lady Gaga
Dit nummer, geschreven door RedOne en Lady Gaga zelf… Althans, niet helemaal! Naast dat is dit nummer enorm beïnvloed is door ABBA, de wereldberoemde Zweedse popband. Het nummer doet dan ook sterk denken aan de jaren tachtig eurodisco stijl. Dit is echter niet de enige invloed die het lied heeft gemaakt. Er is namelijk ook een vioolsolo te horen die afkomstig is uit het muziekstuk ‘Csárdás’ van de Italiaanse componist Vittorio Monti. Als je nu denkt dat dat alles is en de rest van het lied volledig origineel is, heb je het grondig mis! Het lied lijkt ook nog eens een nummer van Ace of Base, een Zweedse popgroep, namelijk ‘Dont’t turn around’. Een hele boterham, of niet soms!

Bohemian Rhapsody - Queen
Dit is een van de meest succesvolle popnummers ooit. Het is haast onmogelijk er nog niet van gehoord te hebben. Wat de link is met klassieke muziek? Rhapsody is een veelgebruikte term in de poëzie- en muziekindustrie. Tijdens de romantiek (een muziekstroming) waren rapsodieën erg populair. De term betekent dat het onderwerp en/of de stijl bestaan uit heel uiteenlopende vormen die meestal op volksmelodieën gebaseerd zijn. Dit is bij dit nummer van Queen zeker het geval, en ook hun ander nummer Innuendo behoort tot de lijst van hedendaagse rapsodieën.

Welk van deze drie nummers is jouw favoriet? Laat het weten!


Ook deze week heb ik me weer verdiept in een lied. Deze keer is dat Blackbird van The Beatles geworden. Naast het feit dat de groep zelf wereldwijd beroemd is, is dit nummer ook speciaal. Om te beginnen is dit nummer gebaseerd op een werk van Bach, een bekende componist (voor de vakidioten: het gaat over ‘Bourrée’ uit de suite in e-kleine terts. McCartney en Harrison leerden het vroeger op hun gitaar spelen toen ze nog jonger waren). Verder is dit lied verschenen op het album The Beatles, beter bekend als The White album. In de periode dat het lied werd opgenomen, was er veel ophef over de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, die de rassenscheiding af wilde schaffen. Het verhaal luidt dat de Beatles een concert zouden geven in Amerika, maar eens ze erachter kwamen dat zwarte mensen niet toegelaten waren, besloten ze niet op te treden. Hierna is het lied Blackbird opgenomen. Dit woord is een metafoor voor ‘blanke vrouw’, met als doel hen te bemoedigen. Op de achtergrond van het liedje hoor je een constant getik. Volgens sommigen is dit een metronoom, terwijl het eigenlijk het getik van de voet van McCartney is. Dit verwijst naar het marcheren van de Afro-Amerikanen.


Dat was Medley Monday voor deze week. Ken jij een geweldig nummer gebaseerd op klassieke muziek? Laat het weten! Vergeet niet te liken en reageren als je het een leuk artikel vond. Dan rest mij enkel af te sluiten met:

Tot volgende week!

Sem.

03/01/2022, 19:57

Leuk Artikel :)

Marit

08/12/2020, 19:36

Leuk artikel!

hfiefinhezrih

30/09/2020, 21:11

Super Leuk weer!!

Sydney

30/09/2020, 09:01

Tof artikel!!

B!lal

28/09/2020, 23:31

Leuke artikel!!

JariBeat

28/09/2020, 21:19

Veel hedendaagse muziek zoals van artiesten als Martin Garrix of Avicii zijn ook makkelijk te coveren met klassieke instrumenten. Leuk artikel! :)

.Laraa.

28/09/2020, 21:13

Oeh, klassieke muziek. Leuk artikel. :)

Accalia

28/09/2020, 20:52

alejandro van Lady Gaga doet mij aan vroeger denken. ;D

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (1)

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid