Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Koningsdag Special
Maak kans op prijzen!

Willie

LeetMusic

0

0

Vrijdag 27 april is het weer zover. Koning Willem-Alexanders' verjaardag en dat betekent natuurlijk: Koningsdag! De dag waarop elke Nederlander in het oranje op straat komt om eens lekker uit z’n dak te gaan. De nationale feestdag wordt dan over heel Nederland gevierd en dus ook op LeetFM. Daarom geven we je in dit artikel eerst wat informatie over Koningsdag, gevolgd door de tradities die dan gehouden worden. Dan gaan we over naar enkele leuke feitjes & wist je datjes. En afsluiten doen we natuurlijk met een mooie prijsvraag!



Het grootste verjaardagsfeestje van Nederland is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen, daar is heel wat aan vooraf gegaan. De meeste Leets kunnen zich vast en zeker nog herinneren dat het eerst Koninginnedag was, aangezien onze Willem-Alexander nog helemaal niet zo lang aan de macht is. 

Koninginnedag

Hoe gek het ook klinkt, onze koning is een uitzondering in de reeks van koninginnen. Sinds 1890, meer dan honderd jaar geleden, hebben we een vrouwelijke vorst aan de macht gehad. Het is dan ook niet raar dat we eerst Koninginnedag vierde, wat al stamde uit 1891 en eindigde een paar jaar geleden in 2013. Hoewel we Koningsdag komende vrijdag, 27 april, vieren, was dit niet het geval bij Koninginnedag. Gelukkig zit het er niet al te ver naast, maar als we nog altijd een koningin hadden, mochten we die oranje feesttoeters nog een aantal dagen laten hangen, tot 30 april om precies te zijn. Gek genoeg is dit níet de verjaardag van onze vorige koningin Beatrix. Zij koos er namelijk voor om de verjaardag van haar moeder Wilhelmina te behouden, om haar te eren.

Geschiedenis

Maar als Koningsdag dus komt van Koninginnedag, hoe is Koninginnedag dan ooit begonnen? Geloof het of niet, het begon eigenlijk als een soort groot kinderfeestje. Voor het Koninginnedag werd, was het namelijk Prinsessedag, een dag om de toen 5-jarige prinses Wilhelmina's verjaardag te vieren! Stel je voor, een heel land dat jouw 5e verjaardag viert; taart genoeg! Deze traditie werd toen ons prinsesje opgroeide verandert naar Koninginnedag, en nu, heel wat jaren later, Koningsdag!

Lange leve de koning!

Wat gaat de tijd toch snel; al 5 jaar lang vieren we elk jaar koningsdag! De dag waarop iedereen in oranje kleren de straat op rent. Maar wie is die Willem-Alexander eigenlijk? Willem-Alexander, of heel officiëel Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg, is een bijna 50-jaar oude man met een vrouw en wel 3 dochters! Het is in het koninklijk huis dan ook een echt kippenhok! Zijn vrouw, beter bekend als koningin Máxima en zijn 3 dochters Catharina-Amalia, Alexia en Adriane mag hij dan ook zijn gezin noemen. Over een aantal jaar krijgen we dus weer een vrouwelijke vorst, girlpower!

Oranje tompoecen

Een tompouce. Een heerlijk gebakje van dun bladerdeeg met daartussen een dikke laag banketbakkersroom. Afgewerkt met een laagje, meestal roze, glazuur. Speciaal voor Koningsdag wordt de traditionele roze glazuur vervangen door (je kan het al raden) oranje glazuur. Dit wordt ook soms gedaan tijdens belangrijke voetbaltoernooien. Niet te weerstaan toch?

Vlag met oranje wimpel

Op een speciale dag als deze hangen de Nederlanders hun prachtige driekleurige vlag, vergezeld met een oranje wimpel aan muren, palen, daken, auto’s... De gekste plekken die denkbaar zijn! Dit omdat ze trots zijn op hun land op hun kleur, oranje.

Koning bezoekt een stad

Traditiegetrouw bezoekt de koning tijdens koningsdag een stad in het land. Dit is nooit een vaste stad, de ene keer een grote en de andere keer een kleine. Dit jaar is onze koning samen met de koningin, zijn kinderen en overige familieleden aanwezig in Groningen, namelijk in het plaatsje Woerden. Traditioneel zal de koning dan genieten van de activiteiten en leuke spelletjes die voor hem georganiseerd zijn.

Vrijmarkt

Trek je de deur van de kast wel eens open en denk je ‘’hmm…wat moet ik toch met al die troep?’’ Koningsdag is dé oplossing. In elke stad waar je op 27 april komt, hoe groot of klein, zal je snel tegen een heuse rommelmarkt aanlopen. Jonge en oude mensen, de hele dag op een kleedje hopen dat ze iets kunnen verkopen. Populairste items zijn toch wel de oude boeken en speelgoed dat voor enkele euro’s op te halen is. Dus, weet je niet wat je met je troep aan moet? Pak een kleedje en ga er lekker tussenin zitten.

Festivals

Ook worden tijdens koningsdag, elk jaar weer, leuke festivals georganiseerd. Deze vinden vooral plaats in de grote steden in het land. De twee bekendste festivals worden vertegenwoordigd door radio 538 en SLAM! Die elk jaar weer strijden om met de beste line-up te komen. Hou je wel van een feestje? Genoeg plekken waar je op koningsdag los kunt gaan. Voor het eerst is het festival van 538 ook te volgen via televisie, het wordt namelijk LIVE uitgezonden op SBS6.

Bekendste artiesten 538 Koningsdag Breda: Dua Lipa, Sigala,  Armin van Buuren, Hardwell, Snollebollekes, André Hazes JR. Kraantje Pappie, Maan, Kris Kross Amsterdam, Chef’s Special, Handsome Poets, Nielson.

Bekendste artiesten SLAM! Koningsdag Alkmaar: Yellow Claw, Hardwell, Lucas & Steve, Firebeatz, STUK, SBMG, Lil Kleine, Boef, BlasterJaxx, Jax Jones.

Na al die saaie informatie is het tijd voor de wat leukere dingen. Feitjes en wist je datjes over koningsdag! Ontdek hier de grootste feiten.

  Wist je dat onze koning Willem-Alexander de eerste koning is in 123 jaar? Nederland heeft in de tussentijd veel koninginnen gehad dus..

  Wist je dat de verkoop van tompouces met koningsdag met maar liefst 600% stijgt! En dat het daarmee één van de meest gegeten dingen zijn rond koningsdag?

  Wist je dat de mensen die op een kleedje spullen verkopen gemiddeld €90,- verdienen? Zeker de moeite waard dus om daar te gaan staan.

  Wist je dat elk jaar ongeveer 20% van de Nederlanders spullen verkoopt op de vrijmarkt? En dat de meeste mensen de vrijmarkt het leukst vinden van koningsdag.

 Wist je dat wij Nederlanders alleen al aan oranje spullen jaarlijks zo’n 100 miljoen euro uitgeven. Da's een hoop geld.

 Wist je dat we voor het eerst Koninginnedag vierden toen Koningin Wilhelmina in 1890 werd ingehuldigd. Daarvoor heette het Prinsessedag. Sinds 2013 vieren we Koningsdag.

 

Bij koningsdag hoort vooral gezelligheid en natuurlijk vieren dat je een dag vrij bent. Wel zo lekker, nu ook de meivakantie aansluit bij deze vrije dag. De koning heeft op koningsdag officieel geen vrij, want hij moet naar allemaal verplichtingen toe, maar dat neemt onze Willem vast voor lief ;).

Koning(in) worden van Nederland is niet voor iedereen weggelegd. Daarvoor moet je namelijk deel uitmaken van de familie. Stel dat jij één dag de kans kreeg om koning(in) van Nederland te worden, wat zou jij die dag absoluut gaan doen? Laat het ons weten door op deze special te reageren.

Diegene met het orgineelste plan en daarnaast ook de leukste reactie wint namens het LeetFM nieuwsteam maar liefst 50 belcredits om te spenderen in LeetHotel. 

De winnende reactie is bekend, meesjagerman van harte gefeliciteerd met 50 belcredits!

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid