Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
It's Christmas Time # 2 ~ WIN EEN KERSTBAL
Ho ho ho! Het is december en met uitkijken naar Kerstmis kan je nooit te vroeg beginnen!

Lotsie

Leet Weekblad

08/12/2023, 20:15

Pixelarts door Marit

7

5

Het is alweer week 2 van december: Sinterklaas is weer terug in Spanje aan het bekomen van zijn tocht over de daken en het wordt intussen toch wel héél erg koud. Het perfecte moment dus om onder een warm dekentje te kruipen en verder te gaan met onze tocht naar Kerstmis.

Ben jij ook weer van de partij?


Week 2: Een periode vol wetenswaardigheden

Nu Sinterklaas en zijn paard weer naar Spanje zijn voor een welverdiende pauze (wie weet viert de goedheilig man ook wel Kerstmis) duiken we met veel plezier en met een gerust hart (we zijn allemaal braaf geweest, yes!) de tweede week van december in. Deze lijkt misschien mijlenver weg van Kerst te zijn, maar niets is minder waar en ook zonder dat Kerstmis in deze week ligt, heeft het verleden al bewezen dat dit toch wel een bijzondere week kan zijn!

Wist je bijvoorbeeld dat het in deze week was dat Max Verstappen in 2021 als eerste Nederlander (en halve Belg!) wereldkampioen Formule 1 werd? Misschien zat je net als ik en vele anderen in spanning te kijken naar de ontknoping van de wedstrijd. Wie minder van de sport is maar van de Nederlandse cultuur, zal misschien even treuren bij het volgende weetje. In 1593 verleende Holland in deze week namelijk het patent op de windmolen! Sindsdien waren ze dus toch niet helemaal Nederlands meer…


Weetjes van de Week

Tot zover alle spannende gebeurtenissen in deze tweede week van december, tijd om weer even te kijken naar waar deze reeks eigenlijk om draait: Kerstmis! Deze week schotel ik jullie geen kalkoen maar een - uiterst diepe - analyse van een kerstliedje voor.

  • Dit nummer ken je waarschijnlijk al sinds je klein bent, maar wist je dat Jingle Bells helemaal geen kerstlied is? Oorspronkelijk was dit lied voor Thanksgiving, een Amerikaans-Canadese feest waarop men extra dankbaar is voor de geslaagde oogst en andere goede dingen die in de afgelopen periode gebeurd zijn. Ook heel mooi, maar niet zo leuk en gezellig als Kerstmis natuurlijk!
  • Kerstmis wordt werkelijk overal gevierd, zelfs in de ruimte! Op 16 december 1965 werd de eerste buitenaardse hit gespeeld: Jingle Bells natuurlijk! Twee astronauten gebruikten hiervoor een bel en harmonica om dit lied als grap te performen. Ze probeerden de correspondenten op aarde wijs te maken dat de muziek kwam van een vreemd object dat er uitzag als… de Kerstman!

Is jouw kerstboom al versierd?

Nu 6 december gepasseerd is, is het eindelijk “legaal” om de kerstboom in huis te halen. Maar heb je al nagedacht hoe je hem dit jaar zal versieren? Ik alvast wel: een mooie blauwe kerstbal met een minstens even mooie kerstmuts, en de letters “LM” die dankzij de mooie glans van de kerstbal door de kamer fonkelen.

Ik heb het natuurlijk over zo’n mooie kerstbal voor onze Kerstballenactie! Omdat ik heel benieuwd ben naar jullie favoriete weetje over de leukste feestdag van het jaar (Kerstmis dus), heb ik besloten hier een competitie van te maken met als prijs… zo’n mooie kerstbal voor in jouw kerstboom.

Deelnemen kan via de reacties tot en met woensdag 13 december 20:23. Hierna zal de winnaar gekozen worden, die bekendgemaakt zal worden in het volgende artikel. (Uiteraard zal dit leukste weetje ook in het artikel voorkomen!). Veel succes!


Dit was alweer de tweede editie van It’s Christmas Time. Hopelijk hebben jullie van dit artikel allemaal leuke dingen opgestoken, zoals de grappige weetjes om door te vertellen aan al je vrienden en denken jullie nu zelf ook na over leuke wetenswaardigheden over Kerstmis!

Tot volgende week!

Ho ho ho

.jaro.

19/12/2023, 09:19

we gaan het zien he of we witte kerst gaan hebben of niet lijkt me wel leuk lekker sneeuwpoppen maken slee rijden schaatsen

Badjas.

13/12/2023, 22:00

Win win win!

Hades

12/12/2023, 23:27

Wist je dat... Je niet langer moet nadenken en elk jaar opnieuw véél te véél kerstballen moet kopen in de winkel? Twee studenten van een Universiteit in Engeland hebben namelijk een formule ontwikkeld om te berekenen hoeveel kerstlampjes, kerstballen en kerstslingers jij in je boom moet hangen! Als je boom één meter hoog is, heb je voldoende met 21 kerstballen, vijf meter slingers en drie meter lichtjes. Bij 2.5 meter heb je wel twaalf meter nodig aan slingers, zeven meter aan lichtjes en maarliefst 52 kerstballen! Moest je toch een nog grotere boom hebben, geen paniek! Ze maakten zelfs een website waar je de hoogte en breedte van je boom moet ingeven, en dan wordt alles voor je uitgerekend! Wat zou een mens toch allemaal doen voor zo'n geweldige feestdag... 😉🎄🎅

Judy

10/12/2023, 22:06

Ieder jaar dromen we van een witte kerst maar wist je dat het een hele kleine kans is dat het nog een keer gaat gebeuren! De kans op een witte kerst is nog maar 7% en dat daalt alleen nog maar meer. Voor een witte kerst heb je een aantal dingen nodig: kou, oostenwind en en vocht in de atmosfeer. Als je meer zekerheid wil voor een witte kerst dan zou je op vakantie moeten naar het noorden ☃❆

Tom

10/12/2023, 18:35

Elk jaar luisteren we allemaal massaal naar kerstnummers, zo ook naar Jingle bells. Maar wist je dat Jingle Bells eigenlijk geschreven is voor Thanksgiving en helemaal niet voor Kerst?

Solardo

10/12/2023, 13:33

Wat een geweldige reeks Lotte, erg leerzaam en vermakelijk om te lezen!

Sem.

09/12/2023, 22:37

Tweede Kerstdag was voor mensen die op Eerste Kerstdag moesten werken ------ Tweede Kerstdag is ontstaan door mensen die op de eerste Kerstdag moesten werken. De volgende dag waren ze vrij en kregen ze eten mee voor hun familie. Uit die traditie is het kerstpakket ontstaan.🎄🎅🏻

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid