Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
It's Christmas Time # 1
Ho ho ho! Het is december en met uitkijken naar Kerstmis kan je nooit te vroeg beginnen!

Lotsie

Leet Weekblad

01/12/2023, 20:15

Pixelarts door Marit

7

3

Eigenlijk is het een schande: Sinterklaas is nog niet langs geweest bij alle brave kinderen of we zitten al aan Kerst te denken! Hopelijk vindt de goedheilig man dit niet al te erg! Het is namelijk weer december en dan kunnen we nu eenmaal niet anders dan denken aan het einde van het jaar, Kerstmis, gezellig aan tafel met familie, cadeautjes en een terugblik op wat we dit jaar allemaal beleefd hebben.

Deze eindejaarsreeks is er precies om dat te doen. Doorheen de maand december kijken we samen uit naar Kerstmis en de start van het nieuwe jaar. En wie weet valt er onderweg wel wat te winnen?

Kruip jij ook mee op de slee om door december heen te glijden?


Week 1: Het begin van heel wat moois en lekkers

We zijn nog maar aan het begin van de maand, dus we kunnen zeker nog niet té hard van stapel lopen met onze kerstwensen. Wist je dat de naam december van het Latijnse woord ‘decem’ komt? Dit betekent tien: in de Romeinse kalender was december namelijk de tiende maand omdat hun jaar pas in maart begon. Dit veranderde pas in 153 voor Christus!

Op 5 en 6 december maakt natuurlijk Sinterklaas zijn doortocht in zowel Nederland als België. De Sint maakte voor het eerst zijn intrede in Venray in 1888, en het beviel hem zodanig hard dat hij ons nu elk jaar komt bezoeken! Uit dankbaarheid is zelfs de Belgische stad Sint-Niklaas naar de goedheilig man vernoemd.

Wat ook leuk is om te weten, is dat Sinterklaas en zijn outfits zeker meegaan met de tijd. Sinterklaas is zoals we allemaal wel weten heel erg oud. Hij draagt een prachtig goud met rode mijter, maar deze werden pas gedragen sinds de twaalfde eeuw! Het is dus duidelijk dat Sinterklaas zeer modebewust is en zijn styling aanpast aan de nieuwste trends.


Weetjes van de Week

Tot zover alle spannende gebeurtenissen in deze eerste week van december, tijd om weer even te kijken naar waar deze reeks eigenlijk om draait: Kerstmis! En aangezien we nog maar aan het begin van de maand zijn, keren we met het eerste van twee interessante weetjes ook terug naar het begin van de kersttraditie.

  • Wist je al dat de eerste kerstboom versierd werd in 1510? In Riga, de hoofdstad van Letland, wist men duidelijk wat een boom feestelijk maakte!
  • Helemaal aan de andere kant van de wereld, in Canada, heeft de Kerstman zijn eigen postcode. Als Canadese kinderen voor 16 december een brief versturen naar deze postcode, krijgen ze zelfs een persoonlijk antwoord terug! Stuur dus zeker je brief naar postcode H0H 0H0 als je ooit op vakantie bent in dit prachtige land. 

Dit was alweer de eerste editie van It’s Christmas Time. Hopelijk hebben jullie van dit artikel allemaal leuke dingen opgestoken, zoals de grappige weetjes om door te vertellen aan al je vrienden!

Tot volgende week!
Ho ho ho

Badjas.

13/12/2023, 22:02

Word zeker een leuke reeks! :)

Sem.

02/12/2023, 18:39

Leuke nieuwe reeks!!! Ik kan niet wachten tot kerst!

Solardo

02/12/2023, 16:12

Dus in 1510 kon je al kerstbomen aanschaffen bij de Praxis? ;)

Jesse

01/12/2023, 22:33

Vrolijk pasen!

Nova

01/12/2023, 22:29

Wat een leuke nieuwe reeks Lotsie! <3

Marit

01/12/2023, 21:35

Mooie banner ;))))

snow

01/12/2023, 20:31

Leuk artikel! ik snap daarin tegen het wel een beetje na mate gaat de fantasie van feestdagen eraf. En daardoor blijft kerst speciaal vanwege het samen zijn.

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid