Nu LIVE Badjas.
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2023 × 4
Virtuele reis door Slovenië, Spanje, Finland en San Marino met eindbestemming Liverpool. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

02/04/2023, 15:00

Pixelarts door Wishky

1

2

We kijken er met z’n allen naar uit: Het songfestival komt er weer aan! Vorig jaar won Oekraïne met Stefania van Kalush Orchestra. Dit jaar reizen we, om een welgekende reden, niet naar Oekraïne maar wel naar het Verenigd Koninkrijk.

Deze reis volg ik, samen met de jury, tot op de voet. Hoe maken de landen zich klaar voor het 67ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2023!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2023 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • TikTok gaat samenwerken met het Songfestival in Liverpool.
  • Loreen is nu al terug te vinden in de Vlaamse en Nederlandse hitlijsten met haar Songfestival-inzending.
  • De pre-party's zijn volop bezig. 
  • Er is een officiële songfestivalpodcast: Maak kennis met ‘El Episodio Español’.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Slovenië

Slovenië nam, als onderdeel van de republiek Joegoslavië, al 27 keer mee tussen 1961 en 1992. Sinds 1993 neemt het land deel als onafhankelijk lid. Ze wonnen tot nu toe nog nooit het Songfestival. Hun hoogste positie was tot nu toe de zevende plaats in 1995 en 2001. Vorig jaar eindigde ze nog laatste in de halve finale. We kunnen concluderen dat Slovenië nooit erg succesvol is geweest op het Songfestival.

Spanje

Sinds 1999 zit Spanje in elke finale. Dat is omdat ze sinds dan bij de Big Five horen. Hiermee zijn ze verzekerd van een plaatsje in de grote finale. Het land doet al mee sinds 1961 en is, samen met Verenigd Koninkrijk, het enige land dat al meer dan 50 jaar onafgebroken meedoet aan het Songfestival. Ze wonnen twee keer, in 1968 en 1969. Van de 60 deelnames behaalden er 29 de top 10.

Finland

Nog een land dat sinds 1961 deelneemt aan het Songfestival is Finland. Het enige verschil met Spanje is dat ze niet tot de Big Five horen en dat ze slechts één keer het Songfestival wonnen (in 2006). Finland is nooit erg succesvol geweest op het Songfestival. Ze behalen vaak matige tot slechte resultaten. Maar liefst 11 keer moesten ze zich tevreden stellen met de laatste plaats.

San Marino

Vijftien jaar geleden nam San Marino voor het eerst deel aan het Songfestival. Laats ons eerlijk zijn: Het land heeft nooit grote successen geboekt. Na 13 deelnames is hun hoogte positie een 19de plaats in 2019. Maar goed, deelnemen is belangrijker dan winnen!


Koffer 3 × Artiesten + nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Slovenië

Joker Out
Joker Out is een band die bestaat uit Bojan Cvjetićanin, Jan Peteh, Kris Guštin, Jure Maček en Nace Jordan. Ze kennen elkaar al van kleins af aan. In 2016 zijn ze gestart en in 2021 brachten ze hun eerste album uit. En die hard enorm veel succes. Ze wonnen ook al twee prijzen van Artiest van het Jaar.
Carpe Diem
De titel van het lied betekent letterlijk 'pluk de dag'. Het lied gaat erover dat je het beste moet maken van het heden en je minder zorgen maken over te toekomst. Geniet met volle teugen van het leven. Je kunt het leven op twee manieren bekijken. Je hebt niet veel nodig om het leven uit het goede perspectief te zien. Dus haal het beste uit je dag, denk positief, deel liefde en geen oorlog.

Spanje

Blanca Paloma
Geloof het of niet: Blanca is een opkomende artiest die zich tot nu toe vooral achter de schermen in het theater heet gestaan. Tot vorig jaar, toen kreeg ze de kans om het nummer 'Secreto de agua' uit te voeren in Benidorm Fest 2022. Op dit moment brengt ze nog steeds muziek en treedt ze op in theaters. Dit jaar keert ze terug naar Benidorm Fest, met een duidelijker doel: Haar roots en de muziek de ze van kinds af aan hoorde eren. 
Eaea
De teksten van Eaea zijn diep verweven met de Spaanse geschiedenis, cultuur en literatuur. Het lied is een slaapliedje dat gericht is aan een kind. Toch benadrukt ze dat we dit niet letterlijk moeten opvatten. De boodschap is om de cultuur en een eerbetoon aan haar grootmoeder. Het slaapliedje kan in verband worden gebracht met haar grootmoeder.  Toen ze kind was zong haar oma een lied voor haar dat de spot dreef met de dood, wat afkomstig was uit haar Sevilliaanse roots.

Finland

Käärijä
Käärijä, zijn echte naam is Jere Pöyhönen, is een Finse rapartiest. In 2014 werd hij ziek, wat kon leiden tot de dood en dat was een keerpunt in zijn leven. Sindsdien koos hij resoluut voor de muziek, met thema's rond gokken. Zijn artiestennaam is afkomstig van een grap onder vrienden en het verwijst naar het winnen van geld. Heel zijn leven al is hij enorme fan van Rammstein en hun logo staat ook op zijn borst getatoeëerd. 
Cha Cha Cha
Het lied wordt omschreven als een volkslied van het vergeten van het dagelijks leven. Het is een rapnummer dat metal-invloeden heeft. Het lied is gebaseerd op de band die hij enorm bewondert, Rammstein.

San Marino

Piqued Jacks
Piqued Jacks is een Italiaanse rockband die in 2006 werd opgericht. De band bestaat uit Andrea Lazzeretti, Francesco Bini, Tommaso Oliveri en Marco Sgaramella. In 2019 wonnen ze een prijs in de categorie Rock op Sanremo Rock. In 2020 werden ze onderdeel van de MTV New Generation-muziekcontainer. 
Like an animal
Het personage in dit lied heeft een oogje op iemand. ‘Ik kan je ruiken als een dier. En breng het feest, Aphrodite, en ik achtervolg je op de dansvloer’ is de belangrijkste catchphrase die voorkomt in het lied. 'Je bent als een drug door mijn aders, zoals vergif', is een zin die voorkomt in het nummer. Hij heeft het duidelijk zwaar te pakken!


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vier juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Jurgen, Mellie, Renzo en Sydney!

Slovenië: 8,3/10

| Jurgen: 9/10 | Dit kan misschien wel de beste inzending van Slovenië ooit worden. Ik vind het nummer echt super leuk. Ik vind het op Maneskin lijken, maar dan in het Sloveens. Het is een goed nummer, en ik ga heel goed op die gitaarsolo van de gitarist en het refrein. Dit is een van mijn favorieten van dit jaar. Al met al, een super goede inzending van Slovenië.

| Mellie: 9,5/10 | Ik houd van rocknummers en dit is dus echt in mijn genre. Ik vind het zelf totaal niet op maneskin lijken omdat dit meer indie rock is en maneskin was een andere genre in de rockcultuur. Maar wat is dit een leuk lied en ik houd van die gitaar solo. Dit gaat hoog eindigen en hij speelt ook leuk met het publiek.

| Renzo: 6/10 | De vibe is aanwezig, maar dit is niet echt iets voor mij en dat beïnvloedt mijn persoonlijk punt. De taal pakt voor mij niet goed uit. We zullen zien of dit de finale kan behalen!

| Sydney: 8,5/10 | Jeetje wat een heerlijke vibe heeft dit nummer. Wat mij betreft ook pluspunten dat het in de eigen taal is. Dat vind ik altijd het leukste aan Eurovision. Wel weet ik niet zo goed of dit echt een Eurovision nummer is. Ik heb er een beetje mijn twijfels over. Maar ik vind dit tot nu toe de leukste die ik heb gehoord.

Spanje: 5,4/10

| Jurgen: 6,5/10 | Ik ben het met Kiara eens dat Spanje inderdaad betere inzendingen gehad heeft. Maar toen ik de videoclip zag met het rode doorzichtige gordijn, was ik helemaal verliefd op het nummer. Maar aan de andere kant vind ik het ook wel te veel eaeaeaea, waardoor sommige mensen het nummer als ‘saai en eentonig’ bevatten.

| Mellie 4/10 | Ik vind dit gewoon niet zo!

| Renzo: 5/10 | Leuke performance, minder leuk nummer. Het bleef wat eentonig voor mij, helaas.

| Sydney: 6/10 | Het krijgt van mij een voldoende en dan vooral vanwege de taal, want het nummer vind ik toch niet zo jammer genoeg. Terwijl ik Spaanse muziek normaal altijd wel heel erg waardeer. Deze keer dus helaas niet zo. Het heeft wel iets, maar het is het gewoon niet helemaal eigenlijk.

Finland: 4,4/10

| Jurgen: 4,5/10 | Ik ben niet kapot van dit nummer. Maar dat komt ook omdat ik niet fan ben van zulke nummers waarbij ze veel schreeuwen. Finland gaat zeker de finale halen, en gaat ook zeker hoog eindigen in de finale. En kan ook gaan strijden om de winst, en is dus een grote kanshebber.

| Mellie: 7/10 | Erg leuk dat het in het begin heel boos is en dan aan het einde veel rustiger. Ook blijft het hangen en denk ik dus dat dit veel kans kan maken om te winnen!

| Renzo: 2/10 | Helaas Finland, maar ik had een beetje het gevoel vanaf noot 1 dat deze zanger ruzie met mij zocht? Maakt het een beetje ongemakkelijk, verstond ook vrij weinig van de klanken. Jammer.

| Sydney: 4/10 | Van het begin word ik heel ongemakkelijk. Vind het niet fijn om te horen dit. Normaal hou ik wel van schreeuw muziek, maar hier word ik gewoon ongemakkelijk van. Dit is niet helemaal de vibe.

San Marino: 5,1/10

| Jurgen: 5/10 | Dit nummer staat bij veel top 37 video’s als laatste of bijna achteraan. Dit nummer staat bij mij ook bijna achteraan. Dit is voor mij geen favoriet om naar de finale te gaan. Het is wel een leuk nummer en heeft een leuk deuntje, vandaar een 5 voor mij.

| Mellie: 5,5/10 | Dit land is best wel leuk, een leuke band. San marino is elk jaar erg underrated en nu ook. Ik denk zelf dat dit lied helaas niet doorgaat maar we gaan het zien. Het lied is wel een vibe, maar wel ook wennen. Ik houd zelf wel heel erg van rockmuziek dus daarom geef ik dit nog een mooie voldoende!

| Renzo: 4/10 | Mooi lied, maar niets voor eurovision. In mijn mening dan toch. Het bleef ook wel hier en daar ook wat eentonig zeker ook in performance.

| Sydney: 6/10 | Ik vind dit op zich wel een leuk nummer, maar eerlijk gezegd niet echt voor Eurovision gemaakt of zo. Het heeft niet echt iets waarvan ik denk, wauw dit is speciaal. Ik mis toch echt iets speciaals aan deze inzending. Hij kan wel mooi zingen, vandaar toch nog een voldoende.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld kansen in van deze vier landen?

1. Zweden

2. Finland

3. Oekraïne

4. Noorwegen

5. Spanje

6. Israël

7. Tsjechië 

8. Oostenrijk

9. Verenigd Koninkrijk

10. Frankrijk

...

21. Slovenië

...

33. San Marino

Finland en Spanje, twee van de landen die we deze week bezochten lijken volgens de bookmakers dit jaar kans te maken om het Songfestival te winnen. De andere landen lijken minder kans te maken op deze zegen. Zelfs een top 10 lijkt hier niet aan de orde en San Marino bengelt bijna onderaan de lijst. Gelukkig is er volgens de bookmakers voor sommige landen wel nog hoop om de finale te halen: Slovenië zou de finale halen, San Marino niet. 


Onze reis van de Lage Landen naar het Verenigd Koninkrijk eindigt deze week in San Marino. Wat vind jij van de landen waar we deze week zijn doorgereisd? Welk land is jouw favoriet? Wie denk jij dat het Songfestival gaat winnen? Laat het zeker weten in de reacties! 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we vier andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Poll: Wie is jouw favoriet? × 4
Wie is jouw favoriet? × 4

Slovenië
NAN%
Spanje
NAN%
Finland
NAN%
San Marino
NAN%

Lotsie

03/04/2023, 10:41

Elk jaar ben ik best wel fan van Finland, ben benieuwd hoe ze het dit jaar gaan doen!

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (3)

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid