Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
De Reis Naar Eurovisiesongfestival 2021 #11
De Reis Naar Eurovisiesongfestival 2021 is begonnen! Reis jij met ons mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

19/05/2021, 20:21

4

3

Weet jij het nog? Nederland won na jaren weer het Eurovisiesongfestival! Het was één groot feest en in 2020 mocht Nederland er in eigen land weer één groot feest van maken. Maar… helaas stak COVID-19 hier een stokje voor. Het liedjesfestival werd uitgesteld en de maanden streken in mineur voorbij.

Na maanden wachten is het eindelijk weer zover, het Eurovisiesongfestival 2021 in Rotterdam is een feit! Voor het eerst in de geschiedenis zitten we met alle nieuwsreporters samen op de eerste rij om jullie op de hoogte te houden van alle nieuwtjes. De reis naar het Eurovisiesongfestival 2021 kan beginnen. Reis jij met ons mee?


Hoe ziet het Songfestival er dit jaar uit? Dit is misschien wel een veelgestelde vraag. Waar wij jou iedere week antwoord op geven door je op de hoogte te houden van de belangrijkste nieuwtjes. Wat is er nou allemaal gebeurt de afgelopen weken rond het Songfestival? Laten we maar eens snel gaan kijken.

  • Afgelopen maandag was de allereerste Jury show. Deze verliep helaas niet zonder technische problemen. Oekraïne, Roemenië en Malta hadden last van deze problemen. Zij mochten hun optreden overnieuw doen. Laten we hopen dat deze technische problemen niet meer voor zullen komen in de loop van de week.
  • Abba kennen we natuurlijk allemaal wel. Met het nummer Waterloo staan zij bovenaan in de internationale songfestival top 50 van radio 2. Duncan Laurence staat in deze top 50 op de vijfde plek en Sandra Kim die in 1986 won voor België staat hier op de 37e plek.
  • Goed nieuws! De delegatieleden van de landen Polen, Roemenië en Malta zijn negatief getest. Zij moesten zich laten testen, omdat een delegatielid van polen afgelopen zaterdag wel positief werd getest. Vandaag kregen we te horen dat Ijsland niet live zal optreden, vanwege een coronabesmetting. 
  • De eerste halve finale zit er alweer op. We wachten nog steeds op die grote finale die over drie dagen is.
  • #3DaysToEurovision #OpenUp

In dit onderdeel bespreken we de reis van elk land binnen dit songfestival-avontuur. Hoe zijn de repetities verlopen, waren we vocaal goed en zijn er een aantal zaken veranderd? Of is het zowat het hetzelfde gebleven. Dat komen jullie vandaag te weten, dus lees zeker verder!

1. Litouwen | The Roop – Discoteque 
Eerste repetitie: De kleding die The roop droeg tijdens de eerste repetitie is hetzelfde als tijdens de nationale selectie en ook de choreografie. Er waren ook nieuwe achtergrondafbeeldingen, dondereffecten en de zwart-witte vierkanten aanwezig die ook te spotten zijn in de videoclip. Wat ook een groot deel uitmaakt van de voorstelling is het paars, wanneer het laatste refrein er is, nemen de zanger en twee dansers de camera. Deze volgen ze door het podium. The Roop heeft voor een leuk en vooral energiek optreden gezorgd.
Tweede repetitie: Na de eerste repetitie is de algemene uitvoering hetzelfde gebleven, maar de termen van camerahoeken zijn verbeterd. Een aantal afbeeldingen zijn wel veranderd. Tot slot is de zang van goede kwaliteit en mag The Roop rekenen op kwalificatie. Veel succes The Roop!

2  Slovenië | Ana Soklič – Amen
Eerste repetitie: Ana Soklič is tijdens het optreden gekleed in het wit. Het podium licht op met sterren en de zangeres met sterke vocalen wanneer het eerste couplet van het refrein gezongen wordt. Ook staat de zangeres alleen op het podium en maakt als eerste gebruik van beide podia. Ana steekt over naar de tweede fase voor de laatste minuut. In deze fase spant ze zich uit. Uiteindelijk eindigt het spetterend optreden met een close shot van de zangeres. Tweede repetitie: Tijdens de tweede repetitie stapt ze vol vertrouwen over de catwalk in tegenstelling tot de eerste repetitie. Ook zijn er geen grote veranderingen, behalve dat ze nu meer zelfvertrouwen heeft. Helaas is ze vocaal een beetje zwakker, maar als ze dit vertrouwen had kunnen behouden tot de zang op zaterdag, dan had ze kunnen kwalificeren. Helaas is Ana Soklič niet gekwalificeerd.

3  Rusland | Manizha – Russian Woman
Eerste repetitie: Net als in de nationale selectie is er een live outfitwissel op het podium. De eerste outfit is een soort sarafan (enorme jurk met traditionele Russische elementen + beweging van een botsauto). Omdat het zo groot is gaat het open als een deur en verlaat ze hem voor ze het eerste refrein begint te zingen. De tweede outfit lijkt op de outfit van tijdens de selectie. Wat ook een hoogtepunt zou zijn voor de LED gevuld met Russische vrouwen. Tweede repetitie: Voor de tweede repetitie is de sarafan-jurk terug. Veel veranderingen zijn er niet, alleen de accessoires in haar haar en de dansers dragen nieuwe kleren. De opvoering van het optreden is hetzelfde gebleven zoals we eerder hebben gezien met het einde van het nummer. Rusland is gekwalificeerd. Veel succes manizha!

4  Zweden | Tusse – Voices
Eerste repetitie:
Zweden is gekend om het niet toepassen van drastische veranderingen. Er worden warme kleuren gebruikt en kunnenje laten terugdenken aan de deelname van John Lundvik ‘Too Late For Love’ in 2019. Wat wel opvallend is, is de verandering van kleding bij Tusse. Het pak is dezelfde kleur, maar nu mouwloos zonder bling. Ook wordt hij vergezeld door vier dansers wanneer het einde van het lied nadert. Tijdens het zingen van het laatste refrein, licht het podium op met sterren. Hij is vocaal beter dan Melodifestivalen en dat vooral na zijn laatste stemoperatie.
Tweede repetitie: Wat zeer onwaarschijnlijk is dat Tusse de funale niet haalt. Het lied heeft een universele boodschap en zijn figuur is uniek en sterk, dat vooral wanneer hij wordt vergezeld door de dansers. Tijdens de tweede repetitie zijn de camerahoeken in een snel tempo veranderd. Het is zeker dat we Zweden in de finale zullen zien schitteren. Veel succes Tusse!

5  Australië | Montagne – Technicolour
Eerste repetitie:
Montaigne repeteerde niet omdat Australië niet in Rotterdam kon zijn. Ze kregen slechts een korte clip te zien van haar live-op-tape-optreden. Montaigne zal een zwarte latex pak dragen en omringd worden door 3 dansers. Wat betreft het podium zal deze ingesteld zijn met donkere kleuren. Tijdens de tweede repetitie krijgen wij meer clips van achter de schermen.
Tweede repetitie: Helaas was de live-op-tape-uitvoering van Montaigne zonder audio. Haar kledij is een latex bodysuit met kristallen en kettingen om haar heup; ook heeft ze een geel en roze geschoren kapsel. De dansers dragen ook latex bodysuits, maar dan met tinten van lichtblauw tot zilver. Het optreden is opgenomen op het hoofdkantoor van SBS. De enscenering heeft een donkere toon, maar de voorbeelden geven een vloed van licht om het technicolour gevoel te geven. De meeste opnames zijn gericht op Montaigne en de dansers, ook komt ze in aanmerking om gekwalificeerd te worden.

6  Noord-Macedonië | Vasil – Here I Stand
Eerste repetitie: Het begin van de voorstelling begon in het donker, ook was er focus op de artiest. Zijn kledij is zwart + hij draagt ook een cape. Wanneer je een aantal noten hebt gehoord, komt er een gouden licht uit zijn borst en verder in het liedje wordt het podium goud en komen er een aantal close-ups van de artiest. Vasil opent zijn pak net voor het laatste refrein en daarmee onthult hij een gespiegeld vest. Wanneer het einde nadert, heeft het podium de wissel tussen donker en goud op het moment dat hij zijn laatste hoge noot zingt. De artiest staat heel de opvoering alleen op het podium.
Tweede repetitie: Wanneer je het eerste optreden met het tweede vergelijkt, zijn er geen grote veranderingen. Het enige dat opvalt is tijdens het zingen van het refrein handbewegingen maakt + er komt grafisch stof uit zijn handpalm. Ook wanneer hij zijn gespiegelde borstpak onthaald, er minder lichtstralen komen dan tijdens afgelopen repetities. Als we het hebben over het vocale gedeelte, daar moeten nog wat verbeteringen worden aangebracht. Helaas is Noord-Macedonië niet gekwalificeerd.

7  Ierland | Lesley Roy – Maps
Eerste repetitie: De kledij die Lesley Roy droeg tijdens de repetities was een groene overall en hiermee probeerde ze een alternatieve realiteit te creëren. Ook probeert ze een verhaal te vertellen met behulp van kartonnen golven, rotsen en nog veel meer. Wat nog verbeterd moet worden zijn de timing en camerahoeken. Deze hebben meerdere keren gefaald. Op het einde zin de rekwisieten van het podium gehaald en gaat ze naar podium B om het einde van het nummer te zingen.
Tweede repetitie: Wat beter verliep is tijdens de tweede repetitie is het visuele, maar de zang zal nog verbeterd moeten worden. Ze draagt tijdens de tweede repetitie dezelfde outfit en groene nagellak. Wanneer het einde nadert, loopt ze naar het tweede podium om haar laatste noten te zingen. Helaas is Ierland niet gekwalificeerd voor de grote finale.

8  Cyprus | Elena Tsagrinou – El Diablo
Eerste repetitie: Elena Tsagrinou is versierd met druipende juwelen en kijkend naar een spiegel, zo begint ze haar opvoering. Wanneer ze met het eerste deel van het lied begint, wordt ze vergezeld door vier dansers. Deze dansers dragen allemaal een rode outfit en een aantal verwijzingen waarvan mensen dachten dat het de duivel was. De spiegel van in het begin in doorheen het grootste deel van de opvoering te zien. Wat een handig weetje is dat de kijkers de voor-en achterkant van de opvoering kunnen zien. Ook maakt vuur deel uit van het einde. Wat ook redelijk stabiel is, is de zang.
Tweede repetitie: Wat zeker is dat Cyprus zich kwalificeert voor de grote finale en dat omdat de choreografie non-stop is en haar zang nog altijd stabiel is. Het enige verschil is dat haar uitspraak is verbeterd. Veel succes tijdens de finale Elena Tsagrinou!

9  Noorwegen | TIX – Fallen Angel
Eerste repetitie:
De uitvoering van dit optreden is haast hetzelfde als die tijdens de nationale finale van MGP 21 buiten enkele wijzigingen. TIX wordt vergezeld door vier dansers. Het opmerkelijke is dat zijn “gouden” pantser deze keer is bedekt met juwelen, ook zijn kettingen hebben dit ondergaan. Het optreden begint donker, maar bij het zingen van het eerste refrein komen er meer blauwe tinten. Naarmate het einde begint het podium in goud te veranderen met een achtergrond met wolken en ook wordt het yin-yang-symbool getoond met de artiest erop. Helaas mistte het vocale.
Tweede repetitie: Wanneer je naar de tweede repetitie kijkt, zijn er geen grote veranderingen op te merken. Er zijn alleen veranderingen toepast op zijn kledij, de achtergrond en verlichting. Het podium ziet er voornamelijk blauw uit, maar wanneer TIX het laatste refrein zingt, komen er gouden tinten tevoorschijn. De opvoering wilt duiding geven over de worstelingen die de artiest heeft, maar helaas is het vocaal niet zoals het verwacht wordt. Als er wat veranderingen komen in het vocale en het camera gebeuren, kwalificeert hij voor de grote finale. Veel succes TIX!

10 Kroatië | Albina – Tick-Tock
Eerste repetitie:
De opvoering van de Kroatische zangeres is niet te vergelijken met de nationale selectie want er zijn heel wat dingen veranderd. Buiten het veranderen zijn er zelfs meer dingen aan toegevoegd. De zangeres wordt vergezeld door vier mannelijke dansers en ze draagt een  doorschijnende bodysuit.
Tweede repetitie: Wat het verschil is tussen de twee repetities is aar zelfvertrouwen. Ze weet wat ze moet doen en ook klonk ze vocaal veel krachtiger dan tijdens haar vorige repetitie. Wat een win-winsituatie kan zijn, is het mixen van haar imago met haar figuur. Het is niet zeker of ze het zal redden omdat haar halve finale in het bezit is van vergelijkbare acts. Kroatië zou mogelijk in aanmerking komen om te kwalificeren.

11 België | Hooverphonic – The Wrong Place
Eerste repetitie: De opvoering begint met een shot van de pianist omdat de aandacht op de zangeres, Geike Arnaert, te richten. Tijdens het nummer worden de shots van de zangeres en de achtergrondzanger samen getoond en dat terwijl een achtergrond van het gezicht van de zanger wordt getoond. De kleur zwart overheerst in de enscenering van het optreden. De getoonde shots van de band worden op platforms geplaatst, alleen mist de zangeres. Alle bandleden zijn gekleed in zwart, alleen de zangeres draagt een elegante jurk in de zwarte kleur en hoge knielaarzen. Op het einde van het nummer wordt een witte lichtstraal gericht op de zangeres. Wat foutloos is tijdens de opvoering is de zang.
Tweede repetitie: Er zijn in vergelijking met de eerste repetitie geen wijzigingen aangebracht. Wat het meeste aandacht krijg is de zangeres met de verschillende shots op meerdere platforms. Wat domineert tijdens deze opvoering is uiteraard opnieuw het zwarte en vooral Geike die een kuikenjurk draagt met daarbij passende hoge zwarte laarzen. Opnieuw is de zang foutloos en zou een verrassende kwalificatie kunnen zijn voor de finale, ze maken kans op een mogelijke kwalificatie.

12 Israël | Eden Alene – Set Me Free
Eerste repetitie:
Eden Alene wordt vergezeld door vijf mannelijke dansers die op zichzelf een wit glimmend kort jasje dragen deze je ogen zullen laten blinken. Het begin van het nummer is mysterieus tot het intrede van de eerste beat en de opkomst van de zangeres en de aanwezige dansbewegingen en de loop op het podium. Het gebruik van beide ensceneringen doet Israël uitstekend. Ben je als kijker nog niet echt overtuigd? Dan moet je zeker wachten tot het binnenkomen van de brug. De zangeres is niet alleen in bezit van zeer stabiele vocalen, maar ook haar kapsel en een verrassende onthulling. Deze behoren tot haar jurk.
Tweede repetitie: Aangezien Eden’s kapsel zal niet meer veranderen, is het zeker een energiek en actueel optreden van de Israëlische zangeres. Volgens de jury is het een uitermate professionele prestatie dat zeker is van kwalificatie voor de grote finale. Veel succes Eden Alene!

13 Roemenië | Roxen – Amnesia
Eerste repetitie:
Roxen draagt tijdens de opvoering van haar act een losse joggingbroek met daarbij een trui die waarschijnlijk niet tot haar officiële kledij behoort. Ze wordt vergezeld door vijf dansers en haar zang is in het begin een beetje onvast, maar naarmate het nummer vordert verbetert het een beetje. Er is nog wat werk aan haar zang. De choreografie is gelijkaardig aan die van de videoclip. Het begint vrij donker en naarmate gaat het over in blauwe elementen; Het blauwe is voor het eerste refrein en gaat uiteindelijk over in rode tinten. De achtergrond toont vastzittende mensen en deze proberen te ontsnappen. Deze gebruikt ze terwijl ze over de catwalk loopt ter ontsnapping van haar innerlijke demonen waarbij fase twee wordt portretteert hoe Roxen haar demonen overwint. Het laatste deel van de opvoering toont een achtergrondverandering met zonsondergang die wordt vertegenwoordigt met lucht die naarmate de tijd duidelijker wordt.
Tweede repetitie: Tijdens de tweede repetitie is Roxen’s vocale beter onder controle, maar nog niet op het hoogtepunt. Met een zorgvuldige manier van optreden konden we merken dat ze probeerde haar ademhaling onder controle te houden tijdens het nummer. Deze zorgvuldigheid zorgt voor het behouden van de kracht tot het laatste deel zonder dat het saai overkomt. We vrezen dat Roemenië de finale niet zal halen.

14 Azerbeidzjan | Efendi – Mata Hari
Eerste repetitie: Efendi is tijdens haar opvoering gekleed in een zwarte jurk die waarschijnlijk is gemaakt van kant en met glanzende sieraden op haar schouders. Ze wordt begeleid door vier dansers, ook lijkt de choreografie veel op die van de videoclip. Het belangrijkste dat getoond wordt is een gouden bol die veranderd in een bol met een cobra wanneer Efendi het refrein zingt, er wordt ook meerdere keren vuur getoond. Tijdens de opvoering beweegt Efendi zelf ook, maar het meeste werk doen haar belangrijkste dansers. De stem van de zangeres is goed, maar niet op het hoogtepunt.
Tweede repetitie: Met in het achterhoofd dat Azerbeidzjan het redelijk doet op het ESC en het onwaarschijnlijk is dat ze de finale niet zal halen, is het toch niet onmogelijk dat dit kan gebeuren. De halve finale bevat veel vrouwelijk popsongs met tot nu toe allemaal een overtreffende enscenering met Azerbeidzjan evenals een betere vocale opvoering. Helaas maken de camerahoeken het er niet beter op en ook het feit dat Efendi er klein uitziet wanneer ze langs haar vier danseressen staat. Helaas zal Azerbeidzjan het niet halen, zelfs niet met de vuurexplosie op het einde.

15 Oekraïne | Go_A – Shum
Eerste repetitie:
Go_A heeft geprobeerd een deel van haar videoclip naar het podium te brengen. De zangeres van de band draagt een zwarte latex jurk en daarop draagt ze een groen jasje met veren. De overige leden dragen witte kleding. De band wordt vergezeld door twee dansers die doorheen de opvoering een schijnbaar ringlicht meedragen. De achtergrondbeelden die worden getoond zijn dynamisch en snel. Dit is het nummer zelf dat ze opvoeren ook.
Tweede repetitie: Door omstandigheden zal de tweede repetitie niet beoordeeld worden.

16 Malta | Destiny – Je Me Casse
Eerste repetitie:
Het doel van Destiny’s optreden is “It's not because all ears are in your voice that you can't try to get every eyes on you.”. Destiny, gekleed in een roze lichaam, wordt ondersteund door de gele achtergronden en geeft zeker on-point vocalen. De wordt vergezeld door vier danseressen, deze zijn ook gekleed in het roze. Het eerste refrein vindt plaats achter het podium, deze versierd met een kleurrijke leuning. Je zou denken, waarom achter het podium? Vanaf het tweede refrein gaat ze naar het midden van het podium. De enscenering is een sterke choreografie, maar er zijn niet veel dansbewegingen tijdens de opvoering, behalve de welgekende handbeweging “Je Me Casse”.
Tweede repetitie: Tijdens de tweede repetitie is er nog steeds roze aanwezig, maar verbazend genoeg de zangeres niet. Alhoewel ze gedeeltelijk in het roze is, draagt ze in dit geval een zilveren jurk met daarbij passende lange roze laarzen. Dit doet ze om bij de outfit van haar dansers te passen. Destiny toont nog steeds veel vertrouwen en geen slechte vocale opvoering, ze is misschien wel de sterkte tot nu toe. Tijdens haar opvoering houdt ze haar glimlach vast terwijl ze brutaliteit overbrengt. De enscenering is ten opzichte van de eerste repetitie niet veel veranderd. Het is toch wel duidelijk dat ze in de finale zit. Veel succes Destiny!


De voorbije weken vlogen onze juryleden Sydney, Luka, Roselique en Marly door alle liedjes heen. Ze hebben hun oordeel geveld en elk land punten geven. Ook de bookmakers hebben de voorbije weken niet stil gezeten en ze zijn nog volop bezig met het raden naar de winnaar. Maar... hoe ziet de top 10 van de jury en de top 10 van de bookmakers er nu uit? Dat kom je hier te weten!

                                                                                      

Helaas staan Nederland en België in geen enkele top 10. 

Bij de bookmakers staat Nederland op een 23ste plaats en België op een 20ste plaats. Onze jury is het hier ongeveer mee eens. België staat bij hun op de 21ste plaats en Nederland op de 27ste plaats. 


Het is eindelijk zover: De songfestival-week. Nu is het aan jullie: Welk lied is jullie favoriet? Wie denken jullie dat zaterdagavond DE winnaar wordt van het songfestival 2021?

Laat het ons weten in de reacties. Volgende week komen we voor de laatste keer terug met een overzicht van dit mooie songfestivaljaar. Tot dan!

Sem.

24/06/2022, 20:28

Leuk gemaakt!

microsoft1990

24/05/2021, 18:34

Hopelijk heeft iedereen er van genoten

JamesJane

22/05/2021, 12:47

Uit dit lijstje zou ik kiezen voor TIX, puur omdat ik zijn muziek al jaren volg. Anders kies ik mooi voor mijn thuis land, Nederland.

jeffreyeelen

20/05/2021, 20:04

we zijn er weer bij naar de grand final na 2 ramp saaie jaare in LISSABON TELL A VIV Thank you AHOY Thank you Jan smit en all de jury we gaan zaterdag focusen om en top 10 Of en top 5 hooverphonic ijsland doe niet mee ondanks de corona besmetting ik verwacht meer aan malta frankrijk italy en finland zaterdag ....

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid