Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Nieuwsflash Zondag Week 14
Lees hier de meest ingrijpende en spannendste gebeurtenissen van de voorbije week!

.Laraa.

Muziek Wereld

05/04/2020, 11:00

7

1

En… hier ben ik weer! Vandaag sta ik weer klaar met een portie interessante muziekartikels. In de artikelreeks ‘Nieuwsflash Zondag’ ga ik met deze muziekartikels aan de slag in maar liefst vijf onderdelen. Deze onderdelen zijn Kort Nieuws, Na Eurovisiesongfestival, Nu Meer Dan Ooit… Muziek, Nieuws uit België en uit Nederland.

Benieuwd? Lees dan zeker verder!


Het eerste onderdeel is kort maar krachtig. In het onderdeel ‘Kort Nieuws’ breng ik enkele nieuwsflashes wat de muziekwereld bezig hield.

Maar… wat hield onze muziekwereld nu zoal bezig deze week?

  1. Legendarische zanger Bill Withers overleed op 81-jarige leeftijd.
  2. Spanje is de grote Songfestivalwinnaar van 2020 volgens… hunzelf.
  3. Nieuwe single van Ilse DeLange valt in de smaak in Duitsland.
  4. De Backstreet Boys maken een kleine digitaal mini-comeback.
  5. Nieuw album van Sam Smith wordt uitgesteld wegens het coronavirus.

Eurovisiesongfestival 2020 is geannuleerd. Toch hebben de EBU en de Nederlandse leden een alternatief voor ons klaarstaan: Europe Shine A Light! Deze show komt in de plaats van de grote finale op zaterdag 16 mei om 21.00 uur. In deze show eren ze alle 41 nummers en een tal van verassingen met eerdere Eurovisie-hits. Dit natuurlijk vanuit de thuislocaties. In de aanloop naar deze show duik ik in het verleden van Eurovisie en bespreek hoe het nadien is verlopen met de artiesten uit onze landen. Leven ze nog? Hoe is hun leven verlopen na het Eurovisiesongfestival? Dat kom je hier te weten, in het onderdeel ‘Na Eurovisiesongfestival’.

Vandaag keren we helemaal terug naar het begin van het Eurovisiesongfestival. Dat was in het jaar 1956. In de eerste editie deden enkel de landen Zwitserland (gastland), België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland en Duitsland mee. Ook Denemarken, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk wouden meedoen, maar waren te laat met inschrijven. Gastland Zwitserland ging uiteindelijk met de prijs lopen.

Omdat er zo weinig landen meededen mochten alle landen 2 artiesten naar het Songfestival sturen. België koos voor Fud Leclerc met het lied Messieurs les noyés de la Seine en Mony Marc met het lied Le Plus beau jour de ma vie. Fud Leclerc deed later nog eens drie keer mee aan het Eurovisiesongfestival. Later heeft hij voor een vaste baan in de bouwsector gekozen. Hij overleed in 2010. Over Mony Marc vind ik niks terug wat hij deed na zijn deelname.

Nederland koos voor Jetty Paerl met het lied De Vogels van Holland en Corry Brokken met het lied Voorgoed voorbij. Pearl maakte later deel uit van de groep "Swinging Nightingales" en was gedurende een seizoen actief bij de Snip en Snap revue. Zij overleed in 2013. Ook Corry Brokken deed nog enkele keren mee met het Eurovisiesongfestival. Ze bracht ook nog enkele albums uit en presenteerde een aantal shows. Ze ging zelfs de grens over naar Duitsland. Dit liep echter fout af en ze keerde weer naar Nederland. Daarna bracht ze nog enkele Nederlandstalige albums uit. Na een tijdje uit het beeld weg te zijn keerde ze in 1996 terug naar de muziekwereld. 

Dit keer een iets langer stukje tekst vanwege de twee artiesten per land. Wat vond jij van het Eurovisiesongfestival 1956? Welk jaar moet ik volgende week behandelen?


‘Nu meer dan ooit… blijft de liefde overeind en muziek verbind ons met elkaar’, dat is de zin waar het in het nieuwe seizoen van Liefde Voor Muziek om draait. In het derde onderdeel ‘Nu Meer Dan Ooit… Muziek’ ga ik elke week een korte beschrijving geven over de aflevering van die week.

In dit programma coveren enkele bekende Vlamingen en Nederlanders liedjes van een andere artiest. De artiesten van dit seizoen zijn Karen Damen, Sean Dhondt, André Hazes jr., Regi, Gene Thomas, Peter Van Laet en The Starlings. Deze week draaide het rond Karen Damen (en Benny, de puist).

Voor degene die haar nog niet kennen zal ik haar even omschrijven. Karen Damen is een Vlaamse zangeres die we vooral kennen als de roodharige van K3. In 2016 stopte ze hier echter mee. Toch bleef ze verder gaan met muziek en zo kwam er in 2018 haar soloalbum uit. Hier bleef het echter niet bij, want ze is ook in de film van youtuber Dylan Haegens te zien en ondertussen ook in de Vlaamse soap Familie en serie #LikeMe. 

Deze week waren dit de covers: Mona Lisa (Sean), Het Maakt Niet Uit (André), De Drie Biggetjes (Regi), Alle Kleuren (Gene Thomas), Hoge Bomen (Peter Van Laet) en Liefdeskapitein (The Starlings).

De artiest waar het om draait mag de aflevering afsluiten met hun favoriete liedje. Karen Damen coverde deze week het liedje Let’s Start A Band.

Wil je de aflevering herbekijken? Dat kan via VTM GO. Enkel de liedjes beluisteren? Dat kan op YouTube. Wil je de volgende afleveringen niet missen? Liefde Voor Muziek kun je elke maandag om 20.35 uur op VTM zien. Welk liedje was jouw favoriet? Vond jij het een geslaagde aflevering?


Het vierde onderdeel draait helemaal rond het beste muzieknieuws uit België. Wat hield de Belgen deze week zoal bezig binnen de muziekwereld?

Alle grote evenementen voor de komende tijd zijn al afgelast, maar wat met de zomerfestivals? Tomorrowland krijgt alvast negatief advies van de gemeente. Tomorrowland is een festival waar jaarlijks heel wat mensen uit verschillende landen naar toe komen. De burgemeesters vinden het risico te groot om zoveel mensen dicht bij elkaar te laten staan omdat de kans dan groot is dat het virus zich terug naar België zal begeven. 

Toch is deze beslissing nog niet definitief, al weten de organisatoren van Tomorrowland wel dat het aan een zijden draadje hangt. 

Vind jij het een goed idee om het festival te annuleren? Was jij van plan om dit jaar naar het festival gaan?


We zijn weer bijna aanbeland aan het einde van het artikel. Maar … niet getreurd! Vooraleer we gaan afsluiten is er nog het vijfde en laatste onderdeel. Hierin ga ik aan de slag met het beste muzieknieuws uit Nederland. Wat hield de Nederlanders deze week zoal bezig binnen de muziekwereld?

Zoals al eerder werd verteld gaan het Eurovisiesongfestival 2020 niet door. Toch laat de organisatie de fans niet in de steek. Op de finaledag (16 mei) wordt het programma ‘Eurovision: Europe Shine A Light’ gemaakt. Hierin zullen Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smith vanuit een lege studio in Nederland het programma presenteren. Nikkie Tutorials blijft voor het online content zorgen.

In de twee uur durende show worden de 41 artiesten die dit jaar zouden mee doen in de schijnwerpers gezet. Ook zullen ze een gezamenlijke uitvoering brengen van vorige Songfestival hit.

Vinden jullie het dit een goede vervangen voor het Eurovisiesongfestival? Gaan jullie kijken?


Dat was het muzikale nieuws voor deze week. Welk nieuws vond jij het interessantst? Laat het hieronder zeker weten. 

Dan kan ik nu nog één ding zeggen: Tot volgende week!

Sem.

24/06/2022, 20:17

Tof gemaakt hoor!

Marit

08/12/2020, 19:06

Leuk artikel!

killer-kamal

21/07/2020, 17:28

Mooi artikel

plusMin

08/04/2020, 22:09

ik doe dit alleen voor muntjes… sorry

Disto

05/04/2020, 23:58

Topppppppp artikelllllll

Sydney

05/04/2020, 12:12

Leuk artikel!!

hfiefinhezrih

05/04/2020, 11:17

Always first! Leuk weer!

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid