Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Eindexamen Special!
Speciale editie voor de eindexamens

Willie

LeetMusic

2

0

Vanaf maandag 14 mei is het weer examentijd, dat betekent dat er dan ook dit jaar weer duizenden middelbare scholieren klaar staan voor de grootste test van hun middelbare schooltijd. In ruim twee weken zullen zij de examens moeten rocken om de deuren te openen naar de toekomst en de middelbare school vaarwel te zeggen. Om deze kanjers, waaronder ook enkele LeetFM medewerkers en Leets, een hart onder de riem te steken ligt hier de speciale LeetFM eindexamenspecial voor je neus. Ook leuk voor toekomstige examenkandidaten, of oud-examenkandidaten. 
 



Vorig jaar zijn er gekke dingen gebeurd tijdens de examenperiode van schooljaar 2016-2017. Kijk maar naar de opkomst van de examenmemes, die heel het land bezig hielden. Een klachtenrecord voor het Vwo examen Nederlands. Een meisje die vlak voor haar examens door de brandweer bevrijd moest worden van het toilet omdat ze opgesloten zat. Of wat dacht je van de scholier die zijn eigen tekst voor zijn neus kreeg? Ook dat gebeurde vorig jaar. Dit jaar zal het ongetwijfeld ook een bewogen jaar gaan worden, dat zullen we de komende dagen wel merken, maar er zijn al  opmerkelijke dingen gebeurd dit jaar.

Geodriehoek van de HEMA is niet goed

Als je iets in de winkel koopt ga je er vaak gewoon vanuit dat het product goed is. Helaas bleek dit afgelopen week niet helemaal het geval te zijn bij de HEMA. Een examenkandidaat die volgende week eindexamen doet schrok zich een hoedje toen ze op haar geodriehoek zag dat er veel te veel streepjes op stonden. En wat blijkt… een drukfout op haar geodriehoek. HEMA heeft gelijk alle geodriehoeken uit de schappen gehaald om te controleren of er meerdere exemplaren zijn met dezelfde drukfout. Erg vervelend dus, maar goed dat ze er nu achter komen en niet tijdens het examen zelf.

Heb je ook een geodriehoek, controleer dan zeker even of alle streepjes kloppen.

Streekvervoer staakt niet

De afgelopen weken heeft het streekvervoer al vaker gestaakt, waardoor er bijvoorbeeld geen streekbussen reden van- en naar de bestemming. Dat is voor iedereen erg vervelend, maar helemaal als je eindexamen doet dit jaar. Om die reden is besloten om de komende drie weken niet te staken en dat zal vast veel rust geven bij de examenkandidaten. Zij kunnen gelukkig gewoon bij het examen verschijnen.

Ramadan tijdens de examens

De examenkandidaten die meedoen aan de ramadan dit jaar, hebben het extra zwaar. Zij moeten, nu de ramadan precies tijdens de examenperiode valt, extra rekening houden met hun voeding die ze ’s nachts eten. Volgens deskundigen kunnen ze sneller vermoeid zijn door minder eten en door weinig te slapen, omdat zij na zonsondergang pas gaan eten.

Strengere controle op mobiele devices

Tijden veranderen snel, zeker door de opkomst van de nieuwste technologieën. Veel middelbare scholen zijn bang voor fraude, waardoor ze hebben toegezegd een strengere controle te doen op mobiele devices. De regel is dat mobiel, smartwatch en andere apparaten de examenzaal niet in mogen, en dat is ook zeker niet aan te raden mocht je het overwegen. Mocht je toch het risico gaan nemen reken er maar op dat het zeker gecontroleerd gaat worden.
 



Te lekker ruikend boek

Je herkent het vast wel, wanneer je een nieuw tijdschrift of boek uit de verpakking haalt. De geur van ‘nieuw’. Een examenkandidaat heeft dat ook geweten, want tijdens haar examen kreeg ze een gloednieuwe Binas voor haar neus. Daarop besloot ze een klacht in te dienen, want door die heerlijke geur van ‘nieuw’ kon zij zich niet meer goed op het examen concentreren.

Pauw verstoort het examen

Een pauw die ervoor zorgt dat een school de examenkandidaten adviseert op oordoppen mee te nemen, dat heb je vast niet eerder gehoord. Toch is dit een waargebeurd verhaal op een school. De examenkandidaten hadden last van een pauw die naast de school continu geluid aan te maken was… tsja, best vervelend!

Aantrekkelijke surveillante

En probeer je dan maar op je examen te focussen! Het LAKS moet vast de wenkbrauwen opgetrokken hebben toen een jongeman een klacht indiende over een té aantrekkelijke surveillante. Hij kon zijn ogen maar moeilijk van haar af houden en dat zou komen omdat deze surveillante blijkbaar een string aan had die duidelijk zichtbaar was. Het LAKS kon helaas niks voor hem betekenen, maar bedankte hem voor het delen van zijn klacht.

Kapotte stoel

Vijf leerlingen zaten, net als duizenden anderen een examen te maken. Tot ze plots ineens door hun stoel heen zakte… wat bleek? De stoel was kapot. Heel erg vervelend dat zij niet alleen een kapotte stoel hadden, maar daarmee ook iedereen in de zaal uit de concentratie haalden. Gelukkig kregen zij al vrij snel een nieuwe stoel aangeboden en kon het examen gewoon verder gaan.

Huilende meiden

Het is wellicht je grootste angst, gelijk bij de eerste vragen geen idee hebben wat het antwoord moet zijn. Dat is een aantal meiden ook overkomen en zij konden daarop hun emoties niet in bedwang houden en barstten in tranen uit. Tot grote ergernis van een mede-examenkandidaat die besloot daarop een klacht in te dienen.


1. Blijf rustig

Stress zorgt ervoor dat je je niet goed kunt concentreren. Dat is natuurlijk wel essentieel bij het maken van een examen. Iedereen heeft spanning, accepteer dat ook. Die spanning zorgt ervoor dat je extra alert bent en daardoor nét wat scherper dan anders bent. Maar teveel spanning zal een valkuil zijn, dus zorg dat je rustig blijft en je niet laat afleiden door de stress van anderen.

2. Neem altijd een Nederlands woordenboek mee

Waarom een Nederlands woordenboek meenemen naar andere examens dan Nederlands? Dat kan het verschil maken. In de examens staan vaak lange lappen tekst en de examenmakers hebben er vaak een handje vol van om wat moeilijke woorden erin te stoppen. Dan kun je die woorden opzoeken in het examen en met de betekenis daarvan kun je misschien wel een vraag juist beantwoorden. Zelfs bij het examen van een andere taal, zoals Frans of Duits kan een Nederlands examen ook helpen, wanneer je een vertaling niet begrijpt. Dan kun je de betekenis opzoeken in het Nederlands woordenboek.

3. Neem voldoende eten en drinken mee (behalve als je aan de Ramadan meedoet)

Normaal mag je waarschijnlijk niet eten in de klas, maar tijdens het eindexamen is dit gewoon toegestaan. Hierdoor kun je jezelf voorzien van nieuwe energie die je weer extra concentratie geven. Natuurlijk moet je geen zakken chips en chocolade meenemen of energy drank, maar een gezond tussendoortje kan erg prettig zijn. Vooral een banaan kan je op korte termijn meer concentratie geven.

4. Zorg dat je fit bent

Lekker cliché, maar het is echt wetenschappelijk bewezen dat een goede nachtrust ervoor zorgt dat je overdag beter kunt presteren. Neem je slaap en houd een normaal slaapritme aan. Ga niet tot in de late uurtjes leren, want die informatie sla je niet meer op. De echte voorbereiding heb je de afgelopen maanden al gehad, dus vertrouw erop dat wat je weet voldoende is.

5. Genieten!

Het zijn, als het goed is, de laatste momenten op je middelbare school. Geniet er nog even van en laat je flink verwennen door iedereen om je heen die voor jou duimen. Uiteindelijk hoor je het wel of je het hebt gehaald, tot die tijd geniet ervan.

Alle eindexamenkandidaten van 2018, onwijs veel succes toegewenst met jullie examens. Heb vertrouwen in jezelf en sluit de middelbare schooltijd in stijl af. Jullie kunnen het!

:: Creative
:: Ook namens het hele LeetFM team

Sunset!

02/02/2020, 20:39

leren leren en leren

LovemamaJudy

01/02/2020, 05:38

sucses iedereen met eindexamen duim voor jullie allemaal kisss

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid