Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2024 × 14
Virtuele reis door Israël, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan met eindbestemming Malmö. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

04/05/2024, 15:00

Pixelarts door Wishky

2

2

Voor de eerste keer in de geschiedenis won een vrouw twee keer het Songfestival. Vorig jaar won Zweden met Tattoo van Loreen. Daarom reizen we dit jaar met z'n allen naar Zweden.

Deze reis volg ik, samen met onze strenge maar rechtvaardige jury, tot op de voet. Hoe bereiden de landen zich voor op de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2024!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2024 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • De EBU-lidmaatschap van Wit Rusland blijft geschorst, dus een comeback in de nabije toekomst lijkt onmogelijk.
  • Kroatië wint de OGAE-poll voor het Songfestival van dit jaar.
  • Italië wint dan weer de Eurojury 2024. 
  • De korte fragmenten voor alle optredens gaan er helemaal anders uitzien (met selfies en een wereldkaart) en zijn milieuvriendelijk.
  • Het Turquoise Carpet-evenement op zondag 5 mei zal gespresenteerd worden door Elecktra and Tia Kofi.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Israël

Israël neemt sinds 1973 deel aan het Songfestival. Ze namen 45 keer deel, waarvan ze 4 keer (1978, 1979, 1998, 2018) wonnen. Hun laagste positie is de 24ste plaats, tijdens de halve finale van 2007.

Georgië

Sinds 2007 neemt Georgië deel aan het Songfestival. Van de 15 deelnames wonnen ze er tot nu toe geen enkele. Hun hoogste positie was de 9de plaats, in 2010 en 2011. Ze werden 3 keer laatste (tijdens de halve finales van 2014, 2018 en 2022). 

Armenië

Eén jaar eerder, in 2006, nam Armenië voor het eerst deel aan het Songfestival. Ze deden 15 keer mee, waarvan ze geen enkele keer wonnen. Hun hoogste positie was de 4de plaats, in 2008 en 2014. Hun laagste positie was de 16de plaats, tijdens de halve finale van 2019. 

Azerbeidzjan

In 2008 nam Azerbeidzjan voor het eerst deel aan het Songfestival. Ook zij namen 15 keer deel aan het Songfestival, waarvan ze 1 keer (2011) wonnen. Hun laagste positie was de 14de plaats, tijdens de halve finale van 2023.


Koffer 3 × Artiesten & nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Israël

Eden Golan

Eden Golan is een Israëlische zangeres, maar is voor een groot deel van haar jeugd in Rusland grootgebracht. Op 10-jarige leeftijd besloot ze zangeres te worden en deel te nemen aan zangwedstrijden. Zo nam ze deel aan de Russische selectie voor het Junior Songfestival en The Voice Kids Russia. In 2022 bracht ze haar debuutsingle uit.

Hurricane

Het lied vertelt het Israëlische perspectief van de oorlog tussen Israël en Hamas en de emotionele nasleep ervan op de Israëliërs. 

Georgië

Nutsa Buzaladze

Nutsa Buzaladze, ook wel bekend als Nutsa, is een Georgische zanger en songwriter. Ze groeide op in Turkije. Sinds haar 5de was ze onderdeel van een kindergroep, waarna ze leadzangeres en gitarist werd bij een andere groep. Sinds 2011 nam ze deel aan zangwedstrijden zoals Georgia's Got Talent en The Voice Turkey. 

Firefighter

De bracht vertegenwoordigt de onrust in de wereld. Iedereen kan een vuur aansteken, maar je moet een sterk persoon zijn om de haat met vriendelijkheid en liefde te bestrijden. 

Armenië

Ladaniva

Ladaniva is een Frans muzikaal duo, dat bestaat uit Jaklin Baghdasarjan en Louis Thomas. Het duo is opgericht in 2019. De video Kef Chilini, dat ze plaatste op YouTube, werd meer dan 20 miljoen bekeken. In 2023 brachte ze hun debuutalbum Ladaniva uit. 

Jako

Jako verwijst naar Jaklin. Toen ze opgroeide kreeg ze altijd te horen dat meisjes zich moesten gedragen en kleden. Met het lied proberen ze dit te bestrijden en hopen ze mensen aan te moedigen om te omarmen wat ze voelen en wat ze kunnen.

Azerbeidzjan

Fahree feat. İlkin Dövlətov

Fahree İsmayılov, ook bekend als Fahree, is een Azerbeidzjaanse zanger. Hij is opgegroeid in een muzikale familie, maar besloot om rechten te studeren. Na het behalen van zijn diploma stortte hij zich op de muziek. In 2022 bracht hij zijn eerste single uit. 

İlkin Dövlətov is een Azerbeidzjaanse mughamzanger. Hij raakte in 2023 bekend door tweede te eindigen in de Azerbeidzjaanse versie van The Voice.

Özünlə apar

Het is een liefdeslied die opgedragen is aan Fahree's vriendin. Hij legt zijn eigen strijd en reis naar de liefde en innerlijke vrede vast. Het lied is een krachtig statement dat emoties en gevoelens niets te maken hebben met mannelijkheid. Dat mannen ook hun emoties en gevoelens mogen laten zien.


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vijf juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Sydney, Jurgen, Mellie, Sem. en (vervangend jurylid) WarmeTosti!

Israël: 5.2/10

| Jurgen: 7/10 | Een hele mooie ballad dat Israël instuurt. Al vond ik Israël vorig jaar natuurlijk vele malen beter met UNICORN. Maar opzich, is dit een best prima nummer. Ben normaal niet echt van de ballads in Eurovision. Het is niet zo van Wow wat een gaaf nummer. De videoclip is wel mooi gemaakt. Ik heb haar ook live horen zingen. Maar ze heeft wel echt een prachtige stem. Ik zit wel te twijfelen of Israël dit jaar wel de finale haalt of niet. Het is voor mij een twijfelgeval. Maar toch denk ik dat ze net de finale haalt. Israël zit ook wel in een hele zware tweede halve finale met Zwitserland en Nederland bijvoorbeeld.

| Mellie: 6,8/10 | Wooww het is een erg mooi nummer, een zeer mooie ballade. Ik denk dat Israël, gezien de omstandigheden, wel door zal gaan. Normaal is dit ook niet echt de liedjes waar ik naar luister, maar ze heeft een hele mooie zuivere stem. Alleen vind ik de tekst een beetje meh. Ik luister niet naar dit soort liedjes omdat ik er soms gewoon van in slaap val , oeps. Maar dit nummer is toch wel erg mooi!

| Sem.: 2/10 | Israël stuurt dit jaar een zeer bijzonder nummer, en daar heb ik een zeer uitgebreide mening over die 2 ''gezichten'' heeft. Om positief te beginnen, is het gewoon een prachtig nummer, met een prachtige zang. Dit nummer zou vele mensen wel kunnen raken, vooral door de nogal gevoelige zuivere zang, en de vele hoge noten die voorbij komen in dit nummer. Maar helaas heeft dit nummer ook een zeer politieke boodschap, waar ik zelf het absoluut niet mee eens ben, en dus ook niet begrijp waarom dit lied überhaupt mag meedoen dit jaar. Om te beginnen verwijst de titel ''Hurricane'' naar de enorme chaos in Israël wegens de inval van Hamas, en de dreigingen van Iran. Om nu wat meer in te gaan op het nummer; In de songtekst staat o.a. ''People walk away but never say goodbye'' Dat verwijst naar de mensen die gegijzeld zijn door Hamas leden. Ook is de zin: ''Life is no game but it's ours'' te vinden in de songtekst. Om deze zin is al heel erg veel kritiek van fans. Want het woord ''game'' verwijst naar de oorlog, en ''but its ours'' geeft dus aan dat het aan hun is. Dus ''hun oorlog''. Puur door deze zin in de songtekst roepen veel fans op om het Eurovisie Songfestival te gaan boycotten dit jaar. Ik ben het daar natuurlijk niet mee eens, maar ook vind ik wel dat dit nummer gewoon iets te ver gaat. Als het aan mij lag, moesten ze Israël dit jaar gewoon buiten dit songfestival houden. Dan was er een stuk minder kritiek, en ook geen vele bedreigingen of extra gezeik rond-om het songfestival zelf. Want zeg nou eerlijk, we willen allemaal gewoon dat het een leuk feest blijft voor iedereen. Maar als je een inzending stuurt om extra aandacht te vragen, verpest het dan niet voor de andere, en doe dan gewoon niet mee. Ik wil hier wel duidelijk bij zeggen dat dit oordeel niet is gebaseerd op de oorlog zelf, Maar echt puur op het nummer die wordt ingezonden. Ik accepteer natuurlijk iedereen zijn mening hierover. Maar de tekst in dit nummer is in mijn ogen gewoon onacceptabel.

| WarmeTosti: 4,8/10 | Begrijp me niet verkeerd, ze kan zeker goed zingen! Ze heeft een hele zuivere stem maar dat gehijg in de achtergrond of de whistle-notes/uithalen vind ik echt onnodig. Ik vind dat dat het nummer erg omlaag brengt. Dit is niet de soort muziek die ik zelf luister maar het is wel krachtig. De tekst... Tja. Het is heel erg politiek (wat Sem haarfijn uitlegt) en ik ben een voorstander "keep politics out of ESC" Al hoewel het nummer al door een aanpassing is geweest vind ik het toch iets te politiek... Al was het wat minder politiek dan had ik dit wat hoger gerate, maar ik wil graag politiek weghouden van het Songfestival waarin het alleen leuke liedjes zijn en geen politieke sneren of propaganda.

Georgië: 8.5/10

| Sydney: 8/10 | Erg leuk nummer om naar te luisteren, wel moet ik zeggen dat het ook een beetje standaard voelt. Ik vind de videoclip van het nummer prachtig en het geeft me een krachtig gevoel. Ik ben benieuwd of de performance net zo cool gaat zijn als de videoclip! De halve finale moeten ze zeker wel kunnen halen!

| Jurgen: 9,5/10 | Dit nummer is bij mij gegroeid. Toen ik het nummer voor het eerst hoorde, dacht ik van hmm meh. Maar nu zie ik ook gewoon wat voor een goed nummer dit is. De songtekst van het nummer spreekt me aan. Het nummer doet me een beetje denken aan Fuego van Cyprus in 2018. Het kan zomaar is een act worden met dans en vlammen. Ik zou het echt niet snappen als Georgië dit jaar met deze inzending niet de finale gaat halen. Georgië gaat ons verrassen dit jaar. Tijdens de pre parties is de inzending best goed binnengekomen bij de fans. Like a firefighter gaat ze gewoon naar de finale! Wat een top nummer is dit. Echt een power nummer, hou ik echt van!

| Mellie: 7,3/10 | Wat een banger!! Dit gaat hopelijk de finale halen met eurovision. Tijdens de pre-party is dit ook echt bij mij gegroeid! Ik ben benieuwd of Georgië dit jaar doorgaat. Ze zouden het wel erg verdienen! In verband met dat ze al jaren niet door zijn gegaan.

| Sem.: 9,4/10 | Ik heb goed nieuws!!! Na alweer 8 jaar komt Georgië eindelijk weer eens in de finale! En ik weet het echt 100% zeker. Het nummer toont veel vuur, maar ook power, zowel in de videoclip, als in de stem van Nutsa. De staging gaat sws helemaal on fire. (letterlijk) Georgië gaat ons allemaal grote ogen geven. Succes!

| WarmeTosti: 8,2/10 | Oké ten eerste IK WIL DAT VEST UIT DE VIDEOCLIP! Oke dat terzijde. Wat een banger dit! Een heel echt power lied met een vrouw die echt als een baddie eruit ziet! Ik vind de videoclip echt on fire.🔥 Als dit het niet haalt dan ga ik oprecht verrast zijn want ik vind het echt een goed nummer die finale-waardig is!

Armenië: 8.1/10

| Sydney: 8/10 | Ik vind het lalala stuk best irritant en storend, maar de rest van het nummer vind ik dan wel weer erg leuk. Het geeft me een etnische vibe. Iets totaal anders dan allemaal dat pop. Ik vind dit erg tof en het lijkt net alsof ik in een nieuwe disney film wordt gezogen.

| Jurgen: 9/10 | Dit is echt een typisch Armeens nummer. Hier wachten we eigenlijk al jaren op. Je ziet ook echt de Armeense vibes in het nummer naar voren komen. Dit nummer vrolijkt je eigenlijk alleen maar op, als je bijvoorbeeld een wat mindere periode hebt. Het grootste pluspunt is de trompet die de man bespeelt. Ik bespeel zelf ook de trompet en ik vind t echt leuk dat we dat instrument zien in Eurovision. De trompet wordt ook afgewisseld met de blokfluit in het nummer, wat echt goed klinkt. Hoe vaker ik naar dit nummer luister, hoe vrolijker ik hiervan wordt.

| Mellie: 7,1/10 | Dit is nou echt een vibe. Love the mulan vibes die ik hiervan krijg. Het is echt een super gezellig nummer en de televote gaat dit echt opvreten in de halve finale. Hopelijk gaan ze door. 🙌😚

| Sem.: 8,4/10 | IK HOU HIER ECHT VAN!!! Heerlijke culturele vibes die je duidelijk terug ziet en hoort in het nummer. De vele instrumenten die verwerkt zijn in dit nummer klinken echt als muziek in de oren (letterlijk). Dit is echt een knaller van een inzending. Online op sociale media zijn er al wat beelden uitgelekt over de staging van dit nummer, En die geeft me echt jaren '80 vibesss. En daar wordt ik echt enorm vrolijk van. Armenië gaat zeker weten de finale halen!

| WarmeTosti: 8,1/10 | OH MY DAYS! Dit nummer geeft me echt piratengame vibes. Ik ben echt een voorstander van landen die nummers sturen die cultureel bij dat land passen en dit is er een van dus pluspunt naar Armenië! Ik vraag me wel af of dit onder het publiek in de smaak gaat vallen aangezien het niet mainstream of een ballad is. Ik ga duimen voor Armenië!

Azerbeidzjan: 6.9/10

| Sydney: 5/10 | Ik kan hier eigenlijk heel kort over zijn. Ik vind het nummer best saai overkomen en dat komt niet door de melodie denk ik, maar meer door de stem van de zanger. Het voelt best wel saai en eentonig of zo. Dit is zeer zeker niet mijn favoriet.

| Jurgen: 8/10 | Nog een nummer wat erg op mij gegroeid is. Ik vind Fahree een goede zanger met een zuivere stem. Fahree heeft namelijk ook nog een feature in het nummer, namelijk Ilkin Dovletov. Opzich best een goeie toevoeging aan de inzending, maar had van mij eigenlijk niet gehoeven. Van de staging verwacht ik erg veel, van wat ik zo zag aan de rehearsal clip. Ook leuk dat het nummer ook deels in eigen taal gezongen wordt. Dat is dan vooral in het refrein. Erg leuk!

| Mellie: 5/10 | Ik weet niet echt wat ik ervan vind. Tegelijkertijd is het erg leuk nummer.

| Sem.: 10/10 | Een zeer underrated nummer. Dit nummer is echt zo ontzettend mooi. Vooral nu de videoclip eindelijk online is verschenen groeit het alleen maar harder bij mij. Azerbeidzjan staat nu 4e op mijn ranglijst van dit jaar. Ik hoop ontzettend erg dat het LIVE net zo mooi gaat zijn als in de video clip. Wie weet gaan ze dan ook de finale halen! Want dit sprookje... komt nog lang niet en einde. Prachtig nummer!!! 😇🍀

| WarmeTosti: 6,4/10 | Tja... Wat vind ik hier nou van? Ik vind het niet bepaald indruk makend ofzo. Kijk begrijp me niet verkeerd het is een mooi nummer maar als ik dit zou tegenkomen in de finale zou ik niet denken van ja! Deze vind ik leuk! Het maakt geen indruk en dit waait zo langs je weg. Beetje een twijfel geval dit nummer.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld de kansen in van Israël, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan?

1. Kroatië

2. Zwitserland

3. Oekraïne

4. Italië

5. Nederland

6. Frankrijk

7. Ierland

8. Israël

9. Griekenland

10. Verenigd Koninkrijk

...

17. Armenië

18. Georgië

...

33. Azerbeidzjan


Onze reis van de Lage Landen naar Zweden is officieel van start gegaan. Wat vind jij van de deelnemende landen en de artiesten die al zijn aangekondigd? Welke is momenteel jouw favoriet? Laat het zeker weten in de reacties. 

Volgende week is het zover! Dan vindt de 68ste editie van het Songfestival plaats. Daarom schakelen we volgende week een versnelling hoger en komen er maar liefst 3 artikels online, telkens eentje voor elke halve finale en de grote finale. Daar krijg je een overzicht, interviews en is het tijd voor enkele competities. Tot volgende week, bij een nieuwe portie artikels van onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Sem.

04/05/2024, 23:16

Dit jaar is echt spannend. Maar aan de rehearsals te zien, ben ik mega benieuwd naar Ierland, San Marino & Griekenland

.Laraa.

04/05/2024, 12:28

De deelname van Israël aan het Songfestival ligt dit jaar héél gevoelig. Samen met de jury zijn we tot de conclusie gekomen om Israël toch te betrekken aan de Reis Naar Het Songfestival 2024, aangezien het een feit is dat ze zullen deelnemen aan deze editie. Deze beslissing heeft niks met de oorlog te maken, maar met objectieve feiten.

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (1)

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid