Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2024 × 13
Virtuele reis door Griekenland, Zweden en Portugal met eindbestemming Malmö. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

27/04/2024, 15:00

Pixelarts door Wishky

1

5

Voor de eerste keer in de geschiedenis won een vrouw twee keer het Songfestival. Vorig jaar won Zweden met Tattoo van Loreen. Daarom reizen we dit jaar met z'n allen naar Zweden.

Deze reis volg ik, samen met onze strenge maar rechtvaardige jury, tot op de voet. Hoe bereiden de landen zich voor op de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2024!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2024 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • Victoria, de kroonprinses van Zweden, zal aanwezig zijn tijdens de grote finale van het Songfestival.
  • Het Songfestival zal ook dit jaar te zien in de Verenigde Staten, op Peacock.
  • Deze week kregen we officiële beelden van het podium en de volledige zaal.
  • Het repetitieschema werd deze week bekend gemaakt. Vanaf vandaag zullen de eerste repetities plaats vinden.
  • Rádio_FM zal het Songfestival live uitzenden in Slowakije.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Griekenland

Griekenland doet sinds 1974 mee aan het Songfestival. Ze namen 43 keer deel, waarbij ze 1 keer wonnen (2015). Hun laagste positie was de 16de plaats, tijdens de halve finale van 2016. 

Zweden

Zweden nam in 1958 voor het eerst deel aan het Songfestival. Ze deden 62 edities mee, waarvan ze maar liefst 6 edities wonnen (1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015 en 2023). Hierdoor zijn ze, samen met Ierland, recordhouder. Ze werden 2 keer het laatste, in 1963 en 1977. 

Portugal

Sinds 1964 neemt Portugal deel aan het Songfestival. Ze deden 54 keer mee, waarvan ze in 2017 wonnen. Ze werden 4 keer laatste, in 1964, 1974, 1997 en 2018. 


Koffer 3 × Artiesten & nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Griekenland

Marina Satti

Marina Satti is een Griekse zangeres en songwriter. In 2012 bracht ze haar eerste single uit, maar in 2016 kende ze pas echt haar doorbraak. Haar single Koupes werd 24 miljoen keer beluisterd op YouTube. Haar muziek is een mix van moderne beats en traditionele invloeden uit Griekenland en Bulgarije. 

Zari

Zari is een vermenging van oude en nieuwe culturen en tradities van Griekenland. Het lied richt zich op thema geluk en probeerd ze de stereotypen over de Griekse cultuur te doorbreken. 

Zweden

Marcus & Martinus

Marcus en Martinus Gunnarsen, ook wel bekend als Marcus & Martinus of M&M, is een Noors popduo die bestaat uit een eeneiige tweeling. In 2012 namen ze deel aan Melodi Grand Prix Junior, dat ze wonnen. In 2015 brachten ze hun debuutalbum uit. In 2017 mochten ze de punten geven voor Noorwegen op het Songfestival. Dat jaar traden ze ook op op de Zweedse kroonprinses haar 40e verjaardag. 

Unforgettable

Het nummer is een verhaal dat gaat over een gevaarlijke relatie met een vrouwelijke minnaar die giftig wordt gezien. Toch gaat de relatie verder en zeggen ze dat ze gehypnotiseerd zijn door de vrouw, waardoor ze de controle over hun lichaam verloren. Hoewel ze de gevaren inzien, bestempelen ze de vrouw toch als onvergetelijk. 

Portugal

Iolanda

Iolanda Costa, beter bekend als Iolanda, is een Portugese zangeres. In 2008 raakte ze in Portugal bekend door haar deelname aan de talentenjacht Uma canção para ti, maar ze haalde de tweede ronde niet. Ook in andere talentenjachten boekte ze niet veel succes. In 2023 bracht ze haar eerste EP uit, die ze schreef tijdens de corona periode. 

Grito

Ze schreef het nummer nadat ze uitgenodigd was om deel te nemen aan Festival da Canção 2024 (de nationale voorronde voor het Songfestival van Portugal). Ze omschrijft het nummer als een schreeuw van zelfverdediging en vertrouwen in jezelf. 


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vijf juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Sydney, Jurgen, Mellie, Sem. en (vervangend jurylid) WarmeTosti!

Griekenland: 8.0/10

| Sydney: 5/10 | Ik denk dat mijn collega’s het niet met me eens zijn, maar ik vind dit echt heel naar om naar te luisteren. Haar stem is echt niet mooi vind ik. Dit is niet mijn vibe en normaal kan ik me erover heen zetten, maar met dit niet.

| Jurgen: 10/10 | Dit is ook mijn favoriete inzending van dit jaar! Griekenland stuurt gewoon een goede zangeres met een ongelofelijk goed nummer. Het nummer is grotendeels in eigen taal, wat voor mij altijd een pluspunt is. Ik voel in dit nummer de hele Griekse vibe. Ik ben heel benieuwd naar het unieke idee van Griekenland om een one-shot te gebruiken in de staging. Dit gaat hoe dan ook de finale halen. En ze gaan ook sowieso hoog eindigen.

| Mellie: 8,5/10 | Dit is echt een banger! Ook heel orgineel dat het in eigen land is! Ik moet eerlijk zeggen dat dit echt totaal niet mijn muziekstyle is, maar toch is het wel echt vermakelijk. Ik denk dat Griekenland toch wel kans kan maken om in de top 5 te komen. EN omgg love de griekse vibes. 🙏🙏🙏

| Sem.: 10/10 | Mijn favoriete inzending van dit jaar!!! Griekenland gaat het hardstikke goed doen op het songfestival. Echt een top lied! Heerlijke beat, en ook echt helemaal in een Griekse cultuur vibe. Dit soort inzendingen doen het bij mij echt goed, en over het algemeen ook op het songfestival zelf. Ook heb ik stiekem al wat gelezen over de staging plannen van Griekenland. Zo is het dus bekend dat alles in een ''one-shot'' wordt gefilmd. Dus gewoon 1 camera die door de zaal vliegt, en steeds in en uit zoomt, waardoor alles een vloeiend beeld wordt. Een best uniek idee, wat nog bijna nooit eerder is gedaan opt songfestival. Ook werdt er gezegd dat er mogelijk een auto op het podium komt te staan, waar dansers op het dak gaan dansen. Ook echt een mega creatief idee! Of het ook allemaal echt gaat gebeuren is nog maar de vraag, maar vele Griekse media hebben al stiekem wat verklapt.

| WarmeTosti: 6,5/10 | Tja ik weet het niet zo.. Ik vind het een beetje een irritante piepstem en die instrumentals eronder helpen ook niet. Ik had gehoopt op een banger maar ik vind het niet zo. De act ben ik wel echt benieuwd naar hoe dat eruit gaat zien en of het live een beetje aan te horen is. Ik kan het nummer hebben maar het is niet alsof ik zo blij ben dat ik denk ja! Dit is het! De videoclip komt een beetje over als een schoolproject en ik vind het maar niks.

Zweden: 7.2/10

| Sydney: 6,5/10 | Ik kan dit niet hoger geven dan een 6,5. Het voelt een beetje standaard of zo. De zang is niet perfect vind ik. En ik vind het verder misschien iets te veel pop vibes hebben. Meer een radio nummer dan echt een eurovision nummer als je het aan mij vraagt.

| Jurgen: 8/10 | Persoonlijk vind ik deze inzending underrated. Je verwacht er niet veel van, van tevoren. Maar toch gaan Marcus & Martinus een prima resultaat neerzetten in de finale. Ik denk misschien wel een top 10. Al weet ik niet hoe andere mensen over deze inzending denken. Ik zag dat veel mensen niet echt positief zijn over de inzending. Het is een goed nummer. Prachtige staging met die grote schermen. Het heeft zeker niet de win factor, maar ze verdienden het wel om Zweden te vertegenwoordigen op het songfestival. Ik heb het nummer wel steeds in m’n hoofd, en ik zing t ook altijd hardop in de auto. Dus het is wel een nummer wat blijft hangen.

| Mellie: 7/10 | Marcus en martinus waren vorig jaar ook in de nationale finale en toen was het echt een banger, dit jaar komen ze ook weer met een banger! Wel iets minder dan vorig jaar, maar die vocals zijn er wel zeker! Ik denk ook dat het wel heftig om te zien dat ze zo underrated zijn, omdat de vocals er wel zeer zeker gewoon zijn. Ook begrijp ik enigsinds wel waarom het zo underrated is. Ik denk dat Zweden misschien een keer uit hun “ comfortzone” moeten gaan. Door bijvoorbeeld echt een lekker rocknummer te sturen of een andere genre ( zoals circusX). Solid vocals all the wayy! Zweden is niet winning, maar zeker wel twinning. :)

| Sem.: 6,3/10 | Het is voor mij niet echt een inzending die zich ver bovenuit schiet tussen de andere. Het nummer zelf schreeuwt wel Eurovisie-vibes. Maar ik vind het ook wel een beetje erg cliché. Ook de staging komt me erg bekend voor. Het lijkt namelijk erg op de staging van Zweden in 2023 met Loreen. Vooral door die 2 grote schermen die dit maal aan de zeikanten van het podium staan. Die gaan gedurende het nummer steeds verder uit elkaar. Vorig jaar bij loreen waren er ook 2 schermen die steeds verder uit mekaar gingen. Alleen toen waren die niet aan de zeikanten van het podium. Maar op de boven en onderkant. Dus veel originaliteit toont Zweden dit jaar zeer zeker niet. En dat vind ik wel erg jammer.

| WarmeTosti: 8,4/10 | Oke oke. Het is wel een beetje junior songfestival maar dit is wel echt heel catchy! Het blijft toch in je hoofd hangen en de staging is echt leuk! Het laat je ernaar kijken alleen vind ik dat ze wel meer mogen bewegen ofzo? Ik vind het wel leuk dat ze terug zijn na JESC gewonnen te hebben. Voelt een beetje als Malta in 2021. Underrated en qua resultaat verwacht ik ongeveer hetzelfde. Ik vind het eigenlijk wel wat leuks hebben!

Portugal: 6.7/10

| Sydney: 9/10 | Hier ben ik nou echt fan van. Het is een kei leuk nummer en het geeft me ook echt de juiste vibes. Wel ben ik het eens met Sem en Jurgen. De staging is een beetje saai. Terwijl ik de dans eromheen erg leuk vind. De staging zal dus echt beter moeten tijdens de shows zodat het een geheel is, maar ik vind het liedje zo leuk dat ik dit gewoon een hoger cijfer geef!

| Jurgen: 5,5/10 | Het was eigenlijk wel de top favoriet van de Portugese nationale finale. Het is een prima nummer. Maar dit is niet helemaal mijn smaak. Veel mensen vinden dit echt een goed nummer, maar sommige ook niet. Dus het wordt een beetje 50/50 als ze de finale halen of niet. De staging vind ik zelf ook een beetje saai. Maar ik laat me verrassen!

| Mellie: 6,8/10 | Ik vind het eigenlijk wel een mooi nummer. Ben benieuwd hoe dit er live uit gaat zien. Ik denk alleen dat deze best underrated gaat zijn en misschien helaas de finale niet haalt. Maar we gaan het zien!!

| Sem.: 8/10 | Wow! Wat een prachtig nummer is dit. Het is normaal gesproken totaal niet mijn smaak, maar aangezien ik best goed Portugees spreek, begrijp ik het verhaal achter dit nummer erg goed. ''Grito'' betekend schreeuwen int Portugees. En dit lied gaat vooral over jezelf bewijzen, in jezelf geloven, en alle narigheid uit te schreeuwen. Ik vind de staging (zoals Jurgen ook al zegt) wel een beetje aan de saaie kant, en het past ook niet goed bij dit nummer. Maar de laatste uithaal van Iolanda bij dit nummer, is echt zo enorm goed. Of Portugal de finale zal halen, denk ik niet. Puur omdat het nummer een beetje underrated is, en nog best wel onontdekt. Maar als het aan mij zal liggen mogen ze zich zeker plaatsen voor de finale!

| WarmeTosti: 4,2/10 | Ik weet het niet zo, ik vind het maar een beetje boring. Het is zeker niet mijn favoriet en die staging pakt mij ook niet bepaald. Ik hoopte op wat spectaculairs maar helaas zat dat er niet in. Ik hoop dat het in de semi-final wel wat spectaculairder is. De vocals is zeker niks mis mee.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld de kansen in van Griekenland, Zweden en Portugal?

1. Zwitserland

2. Kroatië

3. Nederland

4. Italië

5. Oekraïne

6. Frankrijk

7. Israël

8. Griekenland

9. Ierland

10. België

...

15. Zweden

...

34. Portugal


Onze reis van de Lage Landen naar Zweden is officieel van start gegaan. Wat vind jij van de deelnemende landen en de artiesten die al zijn aangekondigd? Welke is momenteel jouw favoriet? Laat het zeker weten in de reacties. 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we drie andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Sem.

28/04/2024, 12:46

GRIEKENLAND GAAT WINNEN BEJBA!!!!! 🏛️

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid