Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2024 × 12
Virtuele reis door IJsland, Servië en Australië met eindbestemming Malmö. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

20/04/2024, 15:00

Pixelarts door Wishky

0

2

Voor de eerste keer in de geschiedenis won een vrouw twee keer het Songfestival. Vorig jaar won Zweden met Tattoo van Loreen. Daarom reizen we dit jaar met z'n allen naar Zweden.

Deze reis volg ik, samen met onze strenge maar rechtvaardige jury, tot op de voet. Hoe bereiden de landen zich voor op de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2024!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2024 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • Producenten krijgen vanaf dit jaar meer keuze bij het bepalen van de startvolgorde bij de grote finale.
  • Het podium is klaar en de technische repetities zijn donderdag gestart. 
  • Bosnië en Herzegoniva maken mogelijk een terugkeer naar het Songfestival van volgend jaar.
  • Ook de Belgische media spreekt zich uit tegen de deelname van Israël. 
  • Malmö verscherpt de veiligheidsmaatregelen: De Israëlische inzending mag haar hotelkamer niet verlaten tijdens het Songfestival. 

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

IJsland

IJsland nam in 1986 voor het eerst deel aan het Songfestival. Ondertussen doen ze al 35 keer mee aan het muziekfeest, waarvan ze er geen enkele wonnen. Wel werden ze 2 keer eerste, in 1999 en 2009. Ze werden 3 keer laatste (1989, 2001 en tijdens de halve finale van 2018). 

Servië

In 2007 nam Servië voor het eerst deel aan het Songfestival. Van hun 15 deelnames wonnen ze één keer en dat in 2007. Hun laagste positie is plaats 11 (2013 en tijdens de halve finales van 2013 en 2017). 

Australië

Toen het Songfestival zestig jaar werd, in 2015, mocht Australië deelnemen. Dit jaar wordt hun 9de deelnamen aan het Songfestival. Hun hoogste positie was de tweede plaats in 2016, hun laagste positie was veertiende tijden de halve finale van 2021.


Koffer 3 × Artiesten & nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

IJsland

Hera Björk

Hera Björk is een IJslandse zangeres. Ze vertegenwoordigde IJsland op het Songfestival in 2010, waar ze toen negentiende eindigde. Met haar nummer 'Because Yoeru Can' won ze de prijs van Beste nummer tijdens Viña del Mar Internationaal Songfestival 2013. 

Scared of heights

Het lied is een ballade die gaat over het overwinnen van angst en het vinden van kracht bij een tegenslag. 

Servië

Teya Dora

Teodara Pavlovska, beter bekend als Teya Dora, is een Servische zangeres, songwriter en producer. Als jong meisje verhuisde ze om naar een muziekschool te gaan. In 2018 verhuisde ze terug naar Servië en bracht ze haar eerste single uit, waarna ze in 2023 doorbrak met het nummer Džanum.

Ramonda

Het nummer wordt omschreven als een magisch slaapliedje en als een patriottische (een gevoel van trots op het land van je herkomst) ballade. In het liedje wordt er verwezen naar Natalie's ramonda, het symbool van de strijd en overwinning van het Servische volk in de Eerste Wereldoorlog. 

Australië

Electric Fields

Electric Fields is een Australisch elektronisch muziekduo, bestaande uit zanger Zaachariaha Fielding en toetsenist en producer Michael Ross. Ze combineren moderne elektrische soulmuziek met de Aboriginal cultuur en ze zingen in Pitjantjatjara, Yankunytjatjara en Engels. Ze zijn in 2015 begonnen met de band.

One milkali

Het is een lied dat de Aboriginal-Australische cultuur prijst en de gemeenschap van bandlid Zaachariaha Fielding eert. Het lied is gezongen in het Engels en Yankunytjatjara. De titel van het nummer verwijst naar 'gepleit voor saamhorigheid'. De Aboriginal-cultuur heeft een manier om met situaties om te gaan ... Je hoeft op niemand te springen om te krijgen wat je wilt. Je kunt er daadwerkelijk een dialoog over voeren.


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vijf juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Jurgen, Mellie, Sem. en (vervangende juryleden) WarmeTosti en .Laraa.!

IJsland: 6.8/10

| Jurgen: 7,5/10 | Het was eerlijk gezegd niet mijn favoriet bij de IJslandse selectie show, maar na een paar keer luisteren ga je dit nummer erg leuk vinden. Het leukste aan t nummer vind ik gewoon echt het refrein. Ik word hier wel echt vrolijk van. De staging met de dansers ziet er ook goed uit, alleen ik denk ook dat IJsland niet de finale gaat halen. Maar wel een mooie 7,5, omdat ik het een leuk nummer vind. Zomaar een nummer voor in je muziek afspeellijst?

| Mellie: 4,9/10 | Het is wel een leuk lied, alleen gewoon niks voor mij. Een lied met een vrouw die echt super mooi kan zingen, alleen moet ik eerlijk zeggen dat het lied mij gewoon totaal niet raakt.

| Sem.: 8/10 | I FEEL IT WINNING 🔥 (nee ok, dat dan ook weer niet) maar het is zeker wel een underrated lied. Ik voel echt een heerlijke disco vibe. Een beetje de vibe die Gustaph vorig jaar ook bracht namens België met Because of You. Ik vond de staging tijdens de IJslandse selectie wel een beetje matig als ik eerlijk mag zijn. De vele meme-edits rondom dit nummer vind ik wel weer echt ICONIC!!! Ik vind dat je als staging wel iets meer mag doen ipv een beeldscherm, barkrukje en een podium op een podium. De dansers die zorgen wel voor wat sensatie, dus ik hoop die ook zeker terug te zien in Malmö. Ik vrees dat ze niet de finale zullen gaan halen dit jaar. Maar hopelijk geven ze de moed niet op, en maken ze er nog wat sensationeels van!

| WarmeTosti: 7/10 | Oke sorry maar wat een meme dit lied! Ik kan die memes van Ijsland dit jaar niet ontsnappen gewoon! Maar ter zake.... Het is wel gewoon een prima nummer maar niet echt eurovisie of finale waardig. Als het op magische wijze de finale bereikt wordt dit 100% een "Iceland, zero points" momentje. De staging was ook echt budget-friendly (gewoon saai) en er mag wel echt wat aan gedaan worden. Ze kan goed zingen maar de rest valt een beetje tegen.

| .Laraa.: 6,5/10 | Het begin komt sterk over, tot ze begint te zingen. Persoonlijk vind ik haar stem niet zo mooi klinken. Hopelijk laat de act van de nationale finale achterwege en kiest ze voor een totaal nieuwe act. Met een goede act zie ik het nummer nog wel hoger eindigen dan de bookmakers momenteel voorspellen. Misschien is de finale wel haalbaar?

Servië: 6.8/10

| Jurgen: 5/10 | Tja, ik vond de Servische selectie erg matig dit jaar. Konstrakta van twee jaar geleden deed wel mee, maar deed het dit jaar niet uitstekend. Het liedje doet me een beetje denken aan Azerbeidzjan 2022 ( Nadir Rustamli - Fade to Black ), goeie videoclip, sterke balad. Maar uiteindelijk flopt het in de finale. Als ik zo naar de reacties kijk, is iedereen wel positief over het nummer. Dit nummer gaat ook wel de finale halen. Maar ik ben hier zelf niet kapot van.

| Mellie: 7,5/10 | Servië komt elk jaar weer met goede liedjes. Een erg mooi nummer en mooie taal, hoop dat ze goed gaat zingen. Want het lied is zeker emotioneel. Met een goede staging zie ik het best goed gaan. Helaas zit Servië in semi wel op een plek 2 ( running order) wat het lastig kan maken om te kwalificeren.

| Sem.: 6,4/10 | Dit lied groeit langzaam een beetje naar me toe. Maar ik ben niet echt mega ethousiast over dit nummer. De eerste keer dat ik dit hoorde wilde ik bijna mijn oren dicht doen, want dit is echt iets dat ver buiten mijn smaak lag toen die tijd. Inmiddels heb ik het vaker gehoord, en vind ik het nog best wel oké. Ik hoop dat de staging ook mooi gaat worden, want dan mogen ze van mij best wel prima door naar de finale.

| WarmeTosti: 7,8/10 | Altijd weer die brie ballads!! Oke nee sorry. Ik vind dit eigenlijk leuker dan verwacht en ik vind het echt een goed huilliedje ofzo. Dit is zo'n nummer voor bij een breakup dat je dan tijdens het huilen en vele ijs eten luisterd en je ex uitscheld tegen je vrienden. De staging is wel wat saai maar dit nummer raakt je gewoon. Ze kan goed zingen maar heb mijn twijfels of dit in de finale komt.

| .Laraa.: 7,3/10 | Tussen alle hysterische en dramatische inzendingen krijgen we ook een mooie en rustige ballade. Het wordt mooi gebracht en ik kreeg spontaan een klein kippenvel momentje. Ik zie het doorgaan naar de finale en daar ergens rond de 16de plaats eindigen.

Australië: 4.2/10

| Jurgen: 6,5/10 | Toen ik het nummer voor het eerst hoorde, vond ik echt een goed nummer. De videoclip vind ik zelf een beetje raar, het is net alsof de bewegingen met Ai zijn gemaakt. Maar volgens de behind the scenes zijn het wel echte beelden. Ik vind het wel leuk dat ze meedoen, want het is ze ook echt gegund. Ook zeker een pluspunt dat het nummer in twee talen wordt gezongen: Engels en de onbekende Yankunytjatjara taal. Ik hou wel van de Australische vibes die in het nummer zitten. Ik hoop echt dat ze de Australische vibes kunnen doorvoeren in de staging. Het is een goed nummer, niet uitstekend. Echt een pop nummer. Ik denk ook niet dat Australië dit jaar de finale haalt.

| Mellie: 4,8/10 | Ik weet niet zo wat ik hiervan vind. De stemmen die zingen zijn erg mooi, alleen denk ik dat dit een beetje een boring lied is. Gewoon een popliedje. Wel leuk met de australië vibes die ik hiervan krijg. De videoclip is wel een beetje raar. Ik denk dat Australië helaas niet doorgaat. :(

| Sem.: 1,4/10 | Ik kan veel negatieve dingen opnoemen, maar dat is niet nodig. Dit nummer is echt drie keer niks. De beat is wel redelijk te doen, maar omdat het om de seconde wisselt van toon, is het gewoon niet te volgen. Ook de videoclip is erg raar te noemen. 2 half naakte mensen die een beetje heen en weer bewegen in beeld, en je recht in je ziel aanstaren. Ik werdt hier echt enorm ongemakkelijk van, daarom heb ik dit lied maar 1 keer af geluisterd. Het is echt niks, en ik vrees dat het er ook niet beter op gaat worden in Malmö.

| WarmeTosti: 3,3/10 | Oke maar wat in de vliegende sekte is dit?? Die videoclip is een paar random naakte mensen die beetje heen en weer wiegen en gewoon geen kabloinky doen. Het lied zelf doet een beetje pijn aan mn oren en dit is nou echt een wat zie ik nou weer moment? Opeens gingen ze opeens ook vol zoenen out of nowhere? Ik vind dat dit wel een 0 points momentje mag worden want wat is dit?

| .Laraa.: 5,2/10 | Op de studioversie horen we mooie en krachtige stemmen. De studioversie kan mij persoonlijk minder bekoren, maar ik verwacht dat ze het live naar een hoger niveau zullen tillen en dat met een mooie act. Of het de finale zal halen? Ik heb echt geen idee… Maar ik zou er niet van verschieten als ze de finale halen, maar ook niet als ze de finale niet halen.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld de kansen in van IJsland, Servië en Australië?

1. Zwitserland

2. Kroatië

3. Nederland

4. Italië

5. Oekraïne

6. Frankrijk

7. Griekenland

8. Israël

9. België

10. Ierland

...

23. Servië

...

26. Australië

...

29. IJsland


Onze reis van de Lage Landen naar Zweden is officieel van start gegaan. Wat vind jij van de deelnemende landen en de artiesten die al zijn aangekondigd? Welke is momenteel jouw favoriet? Laat het zeker weten in de reacties. 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we drie andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (1)

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid