Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2024 × 11
Virtuele reis door Cyprus, Oostenrijk en Verenigd Koninkrijk met eindbestemming Malmö. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

13/04/2024, 15:00

Pixelarts door Wishky

0

2

Voor de eerste keer in de geschiedenis won een vrouw twee keer het Songfestival. Vorig jaar won Zweden met Tattoo van Loreen. Daarom reizen we dit jaar met z'n allen naar Zweden.

Deze reis volg ik, samen met onze strenge maar rechtvaardige jury, tot op de voet. Hoe bereiden de landen zich voor op de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2024!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2024 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • Songfestivalorganisator EBU reageert omtrent de commotie rond de deelname van Israël aan het Songfestival dit jaar.
  • De eerste Interval-act is bekend. Ze heet 'We Just Love Eurovision Too Much', gebracht door Petra Mede.
  • TV Monaco krijgt de volledige EBU-lidmaatschap. Betekent dit een terugkeer naar het Songfestival?
  • Het Grote Songfestivalfeest 2024 vindt plaats op 12 december. 
  • 250 Nederlandse artiesten en kunstenaars vragen Joost Klein om thuis te blijven, vanwege de deelname van Israël aan het Songfestival.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Cyprus

Cyprus nam voor het eerst deel aan het Songfestival in 1981, waarna ze 39 keer deelnamen aan het Songfestival. Ze wonnen nog geen enkele keer, al was het close in 2018. Toen werden ze tweede. Ze werden slechts één keer laatste, in 1986.

Oostenrijk

In 1957 deden ze voor het eerst mee aan het Songfestival. Ze namen tot nu toe aan 55 edities deel, waarvan ze er 2 wonnen (1966 en 2014). Ze werden 9 keer laatste (1957, 1961, 1962, 1979, 1984, 1988, 1991, 2015 en tijdens de halve finale van 2012.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk neemt sinds 1957 deel aan het Songfestival, waarna ze 65 keer deelnamen en er 5 wonnen. Ze werden eerste in 1967, 1969, 1976, 1981 en 1997. Ze werden 5 keer laatste (2003, 2008, 2010, 2019 en 2021). 


Koffer 3 × Artiesten & nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Cyprus

Silia Kapsis

Silia Kapsis is een Australische zangeres van Cypriotische-Griekse afkomst. In 2022 bracht ze haar eerste single uit en sinds 2023 is ze ook vaak te zien in programma's van Nickelodeon Australië.

Liar

Het lied is gericht op mensen die een 'nep' leven leiden en die hen bekristiseren omdat ze bodyshamen. 

Oostenrijk

Kaleen

Marie-Sophie Kreissl, beter bekend als Kaleen, is een Oostenrijkse zangeres. Op tweejarige leeftijd begon ze met ballet. In 2014 haalde ze de finale van de Duitse danscompetitie Got to dance. In 2023 bracht ze haar eerste album uit.

We will rave

Het nummer wordt omschreven als een techno-geïnspireeerde poptrack. In het beeld zien we een ravefeest, die in het nummer werd gebruikt om een plek te promoten waar buitenstaanders en gewonde zielen naartoe kunnen gaan om te genezen van hun problemen door middel van muziek. 

Verenigd Koninkrijk

Olly Alexander

Olly Alexander is een Brits acteur, muzikant en singer-songwriter. In 2008 begon hij zijn acteercarrière, waarna hij in 2010 begon te zingen bij Years & Years. Het nummer King raakte in meerdere landen de hitlijsten. 

Dizzy

Het lied gaat over het voelen van zo'n intense golf van emoties voor iemand dat ze je wereld totaal op zijn kop en binnenstebuiten zet. 


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vijf juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Sydney, Jurgen, Mellie, Sem. en (vervangend jurylid) WarmeTosti!

Cyprus: 7.8/10

| Sydney: 8/10 | Dit is echt een tof nummer. Het is misschien iets teveel pop en daardoor kan het voor sommige Eurovision liefhebbers niet in de smaak vallen, maar ik denk dat dit wel het cijfer verdiend dat ik nu geef. Het is echt wel gewoon een vibe. En ik hoop dat ze de finale doorkomt.

| Jurgen: 8/10 | Ik vind het echt een leuk nummer. En ze is nog zo jong. Daar stond ik wel versteld van te kijken. Zo’n mooie zang op zo’n jonge leeftijd. Cyprus mag de eerste halve finale openen, en ik denk dat dat wel een goeie opener van de show is. Echt een nummer wat je kan meezingen. Ik ben benieuwd hoe de staging is.

| Mellie: 7,3/10 | Het is zeker een leuk nummer! Ik denk dat dit live echt geweldig gaat zijn! Ook is deze zangeres erg jong, wat er knap is. Ik ben benieuwd waar Cyprus zal gaan eindigen!

| Sem.: 9,2/10 | Wow, Cyprus heeft een een goede inzending dit jaar! Het is echt een catchy nummer. Lekkere beat. En het blijft ook lekker hangen in je hoofd. Ook de videoclip is best wel leuk geworden! Nu alleen bog hopen op een mooie staging die de boel helemaal af gaat maken. Cyprus heeft het geluk om dit Eurovisie seizoen te openen tijdens de eerste halve finale op 7 mei!

| WarmeTosti: 6,4/10 | Oke... Als ik zeg dat ik dit nummer geweldig vind zou ik zelf een Liar zijn. Ik weet het niet, de tekst heeft een hele goede betekenis die ook zonder videoclip duidelijk is. Maar ik kan er maar niet omheen dat ik dit echt zo'n basic social media nummer vind. Dit is nou een beetje vergelijkbaar met van die nummers op je social media waarmee ze een stunt doen en voor een beetje clout een heel vreemd, vaag lied maakt die eigenlijk een beetje heel erg cringe is. Haar zang is heel goed en ik denk dat ze er met goede staging wel komt maar het nummer is niet mijn favoriet.

Oostenrijk: 8.2/10

| Sydney: 9,5/10 | Toen ik dit nummer voor het eerst hoorde was ik gelijk blij. Zoiets als dit hoor je bijna niet op het songfestival. Ik denk dat dit toch wel een van mijn favoriete is deze editie. Het is een nummer waar je lekker los op kunt gaan!

| Jurgen: 8/10 | Een keer iets totaal anders op het songfestival; een rave nummer! En ik moet eerlijk zeggen dat ik van het nummer hou! Ik denk ook wel dat het vooral een dans nummer is, want ik begreep dat er ook een dance break in kwam. Alleen LIVE vond ik haar niet zo heel erg goed zingen. Hopelijk kan ze dit op het grote podium wel waarmaken!

| Mellie: 7,8/10 | Wat een banger is dit! Ik vind dit nummer erg goed en leuk. Ook krijg ik hier 90s rave vibes van en ben ik van mening dat dit echt heel leuk is om dit bij Eurovison te zien. Ze is ook wel echt the queen van performing, want wat kan ze goed dansen zeg! Alleen was bij de eerste pre-party’s haar zang niet heel goed, maar die daarna werden allemaal veel beter. Ik denk dat Oostenrijk zeker doorgaat naar de finale!

| Sem.: 8,1/10 | Wow! wat een lekker rave nummertje is dit! Ik heb hier eigenlijk niet erg veel over te zeggen... Het is gewoon een lekkere vibe. Ik ben wel erg benieuwd hoe de staging gaat zijn van dit nummer.

| WarmeTosti: 7,7/10 | Dit is nou echt een oorwurm van een liedje, dat "Ram di dum dum we will rave" herhaalt gewoon constant in je brein. Ik vind dit ook een beetje Halo 2022 vibes geven, wat toevallig ook van oostenrijk was. De staging hierbij gaat volgensmij heel vet worden en ik moet het toch met de rest eens zijn. Een paar zanglessen zijn wel nodig want wat een gekraai live jeetje. Overigens in die videoclip ben ik de enige die echt afgeleid werd door die mannen? Niet dat ik klaag maar hallootjes die zag ik niet aankomen poeh.

Verenigd Koninkrijk: 5.7/10

| Sydney: 7/10 | Zijn stem is vergelijkbaar met de stem van The Weeknd? Alleen vind ik de stem van Olly wel mooier en is het minder een zeiknummer haha. Ik vind dit op zich best leuk alleen denk ik dat dit toch mder een radio nummer is en niet echt voor het songfestival.

| Jurgen: 7/10 | Ik denk dat het Verenigd Koninkrijk wel houd van pop nummers voor op de radio. Na vorig jaar met Mae Muller stuurt het Verenigd Koninkrijk weer een pop nummer naar het songfestival. Nu is het de bekende Olly Alexander, beter bekend als Years & Years met het nummer Dizzy. Het is nou niet echt een nummer van WOW vet! Maar het is echt een lekker catchy nummer wat je zo in de auto kunt luisteren als je ergens onderweg bent. De live performance zag er erg goed uit. Ben benieuwd of het Verenigd Koninkrijk nu wel weer hoog kan eindigen in de finale!

| Mellie: 6,1/10 | Het is een leuk nummer van UK. En ik denk dat dit een super goede performance gaat zijn in mei. Alleen ben ik door het lied zelf niet heel erg omver geblazen, omdat het gewoon een popliedje is. Het lied is gewoon niet heel speciaal. Ik denk als UK een goede live gaat hebben, ze wel hoog gaan eindigen. Ook heeft UK natuurlijk een mooie stem! Het is ook in het voordeel dat Olly een best wel bekende zanger al is. Ik hoop dat UK weer een keer hoog zal gaan eindigen maar denk dat het niet hoog zal eindigen, zelfde als Mae.

| Sem.: 3,8/10 | Ik val gelijk met de deur in het rond draaiende huis (die je in de videoclip zag). Ik vind dit een erg irritant nummer. Het blijft wel hangen in je hoofd, maar bij mij niet op een positieve manier. Ik had echt een veel beter nummer verwacht toen ik hoorde dat Olly Alexander naar het songfestival zal gaan. Maar dit is voor mij gewoon een pure telleurstelling. Het enige wat ik leuk vond is de videoclip met het rond draaiende huis.

| WarmeTosti: 4,7/10 | Oke nee sorry maar wat in de naam van de Villa Volta in de Efteling is deze videoclip? Olly draait op gekke platforms en sets en op een gegeven moment in de badkuip krijgt Olly een soort aanval? Het nummer erbij maakt het niet veel logischer want laten we eerlijk zijn, wie heeft er zo'n aanval van een zoen gekregen ooit in zijn leven? En dit nummer ik weet het niet ik vind het een soort slechte vloggersfamilie nummer (ik noem geen namen) het is gewoon irritant en ik had inderdaad meer verwacht want Olly... Wat doe je ons aan? Van een banger naar wat is dit nou weer? Ik denkt dat dit net zoals vorig jaar met Mae erg gaat floppen.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld de kansen in van Cyprus, Oostenrijk en Verenigd Koninkrijk?

1. Zwitserland

2. Kroatië

3. Italië

4. Oekraïne

5. Nederland

6. Frankrijk

7. Griekenland

8. België

9. Israël

10. Zweden

11. Oostenrijk

...

14. Verenigd Koninkrijk

...

24. Cyprus


Onze reis van de Lage Landen naar Zweden is officieel van start gegaan. Wat vind jij van de deelnemende landen en de artiesten die al zijn aangekondigd? Welke is momenteel jouw favoriet? Laat het zeker weten in de reacties. 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we drie andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (1)

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid