Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2024 × 10
Virtuele reis door Kroatië, Zwitserland en Nederland met eindbestemming Malmö. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

06/04/2024, 15:00

Pixelarts door Wishky

0

2

Voor de eerste keer in de geschiedenis won een vrouw twee keer het Songfestival. Vorig jaar won Zweden met Tattoo van Loreen. Daarom reizen we dit jaar met z'n allen naar Zweden.

Deze reis volg ik, samen met onze strenge maar rechtvaardige jury, tot op de voet. Hoe bereiden de landen zich voor op de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2024!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2024 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • TikTok keert dit jaar terug als Officiële Entertainment Parter van het Songfestival.
  • Begin mei bruist Malmö van het Songfestival, de hele planning van 4 tot en met 11 mei is bekend.
  • De Spaanse omroep zal voor het eerst Catalaans commentaar geven op het Songfestival.
  • Edward af Sillén, scenarioschrijver van het Songfestival dit jaar, bevestigt dat de scenario's klaar zijn.
  • Het Songfestival heeft de Malmö Arena overgenomen.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Kroatië

Kroatië nam voor het eerst deel in 1993 aan het Songfestival. Ze deden al 28 keer mee, waarvan ze er tot nu toe nog geen enkele wonnen. Hun hoogste positie was vierde (1996 en 1999). Hun laagste positie was de zeventiende plaats, tijdens de halve finale van 2018.

Zwitserland

Zwitserland neemt sinds het begin deel aan het Songfestival, in 1956. Tot nu toe deden ze 63 keer mee, waarvan ze er 2 wonnen. Ze wonnen het Songfestival in 1956 en 1988. Ze werden 9 keer laatste (1964, 1967, 1974, 1998, 2011 en tijdens de halve finales van 2004, 2010, 2015 en 2016). 

Nederland

Ook Nederland nam vanaf het begin deel aan het Songfestival. Ze namen 63 keer deel, waarvan ze er 5 wonnen (1957, 1959, 1969, 1975 en 2019). Ze werden 5 keer laatste. Dit in 1958, 1962, 1963, 1968 en tijdens de halve finale van 2011. 


Koffer 3 × Artiesten & nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Kroatië

Baby Lasagna

Marko Purišić, beter gekend met de artiestennaam Baby Lasagna, is een Kroatische zanger. Van 2011 tot 2016 en van 2018 tot 2022 was hij gitarist bij de rockband Manntra. In 2023 startte hij zijn solocarrière. 

Rim Tim Tagi Dim

Het nummer is geïnspireerd op een kans die hij kreeg om een baan aan te nemen op een cruiseschip, maar die hij weigerde. Het gaat over de massale uittocht van jonge volwassenen die Kroatië verlaten voor betere kansen in het buitenland. Het lied is een humoristische en luchtige benadering van deze beweging.

Zwitserland

Nemo

Nemo Mettler is een Zwitserse rapper. Nemo bracht zijn eerste ep uit in 2015, zijn eerste single bracht hij uit in 2017 en behaalde de vierde plaats in de Zwitserse hitparade. 

The code

Nemo zegt dat het nummer de realisatie van hun non-binare identiteit beschrijft en dat het hen vrijheid heeft gegeven. Volgens Nemo moest de artiest hiervoor een paar codes doorbreken.

Nederland

Joost Klein

Joost Klein is een Nederlandse muzikant, schrijver en voormalig youtuber. Hij is onder andere bekend van zijn nummers Scandinavian Boy, Wachtmuziek, One Robert en Friesenjung. In 2008 begon hij een YouTube-kanaal, waarbij zijn single Bitches een miljoen weergaven bereikte. In 2019 bracht hij zijn eerste album uit.

Europapa

Het lied is een ode aan zijn ouders, die hij op jonge leeftijd verloor. Het lied gaat over een weeskind dat door Europa trekt om zichtzelf te ontdekken en om zijn verhaal te vertellen. In het slot zit de boodschap die Joost in zijn opvoeding van zijn vader meekreeg: Dat de wereld geen grenzen heeft. 


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vijf juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Sydney, Jurgen, Mellie, Sem. en (vervangend jurylid) WarmeTosti!

Kroatië: 8.4/10

| Sydney: 8/10 | Dit vind ik nou ook echt een heel leuk nummer. Het is heel anders dan andere nummers. Het heeft een leuke vibe. Ik ben vooral benieuwd hoe hier de live performance van gaat zijn. Ik denk dat dit zeker een kanshebber is voor de titel en dat zou ik ze ook gunnen.

| Jurgen: 8,5/10 | Toen ik het nummer voor het eerst hoorde, was ik niet enthousiast. Maar omdat het nummer zoveel gehyped werd, ging ik er vaker naar luisteren. En hoe meer je het nummer luistert, hoe leuker je het nummer gaat vinden. Maar inderdaad zoals Sem het ook al zegt; de zang was niet perfect. Kroatië is zeker een favoriet om het songfestival te winnen, maar dan mag de zang echt wel een stuk beter. Maar over het nummer in het algemeen ben ik erg tevreden. Staging maak ik me niet veel zorgen over, dat komt wel goed!

| Mellie: 7,5/10 | Het is een leuk nummer. Ook leuk dat er rockelementen inzitten. Ik ben het er zeker mee eens dat je het vaker moet luisteren. Alleen moet ik eerlijk zeggen dat ik zijn live vocals niet heel nice vind. Het is best wel vals. Hij kan daar wel meer aan werken. Voor de rest is het een hele goede performance. Alleen vind ik het zelf nog geen winnaar. Wel gaat die heel hoog eindigen!

| Sem.: 8,7/10 | Dit lied is echt geweldig. De staging is ook waanzinnig leuk om naar te kijken. Een minpuntje en ook groot irritatiepunt is de zang. Het is gewoon niet echt heel erg zuiver. Maar er is nog wel tijd om dat te gaan verbeteren in de komende weken. Dus ik hoop zeer zeker dat Baby Lasagna dat gaat doen. Want alleen dan maakt 'ie nog kans op de winst.

| WarmeTosti: 9,2/10 | Dit was echt zeker mijn favoriet tijdens de selectie van Kroatië. Ik kan echt niet uitleggen hoe blij ik ben dat Baby Lasagna gaat en niet Let3. Want dat was me een potje een irritant lied poh. Ik vind dit nummer gewoon een extreme banger en snap niet hoe mensen dit nou niet zouden willen, deze staat sowieso hoog bij mij in mijn top 3. Alleen wat de anderen al zeggen. Jezus die vocals live jeetje mina zelfs ik kan nog beter zingen.... Maar voor de rest ik hoop sowieso dat de staging vet wordt want dan kan dit wel eens heel hoog gaan eindigen... Ps: Ben ik de enige die nu de hele dag Rim Tim Tagi Dim in mijn hoofd hoor? Het is net carnaval festival in de efteling krijg het maar niet weg.

Zwitserland: 9.1/10

| Sydney: 9/10 | Ik heb hier lichte mixed feelings over. Like het lied is leuk, maar ik vind bijvoorbeeld dat aaaaaa stuk een beetje ongemakkelijk of zo en niet echt in t lied passen. Wel zingt hij heel mooi en geef ik hem vandaar dus die 9.

| Jurgen: 10/10 | Toch wel m’n favoriet om het songfestival te winnen! Het was voor de eerste keer luisteren wel even wennen. Er gebeurt veel in het nummer. Opera, rap en nog veel meer. Maar het heeft wel echt een goeie combinatie!! En wauw; als je nog niet de live performance van Nemo hebt gekeken, kijken dan! Nemo zette me toch een goede live performance neer, die kun je overal wel vinden op YouTube. Al met al is dit gewoon winnaar-materiaal! Ik gun het Zwitserland om een keer te winnen, want ze hebben nog maar 2x het songfestival gewonnen, waarbij 1988 voor de laatste keer was. Nu is het hun kans met deze fantastische inzending.

| Mellie: 10/10 | Dit is mijn winaar denk ik. Wat een goed nummer. Wat een goede vocals. Ook heeft hij live hele goede vocals. Opera, rap noem maar op in dit nummer. Wat het erg uniek maakt. Nemo dacht: laat ik veel genres proppen in een nummer. En wat een resultaat! Ik gun het Zwitserland het meeste omdat Nemo super goede vocals heeft. Het is hun kans! Ook vind ik het orgineel die verschillende genres en vind ik het niet storend. Dit is teminste eens wat anders. Omdat ik het zo uniek vind en ook die mooie opera is dit mijn persoonlijke winnaar, ook goede vocals!!!

| Sem.: 9,1/10 | Zwitserland ''eet'' en laat geen kruimels liggen... Dit nummer is nog heiliger dan heel Vaticaanstad (nee grapje). Maar hoe zuiver hij dit kan zingen... Echt chappeau!!! Dit gaat gegarandeerd in de top 10 eindigen. Ik denk zelfs dat deze zomaar eens zou kunnen gaan winnen. Het enige wat nog echt nodig is voor de winst, is gewoon een goede staging. Maar dat zou denk ik wel goed komen.

| WarmeTosti: 7,2/10 | Oke oke... Jullie gaan me echt haten hier voor maar ik voel de vibe niet die ik wil voelen. De zang is echt top geen haat naar dat! Maar jeetje al die genres door elkaar ik voel me een beetje overlast ofzo? Het is zo veel tegelijk en ik heb zelf niet zo veel met Opera of Rap... Ik voel me een beetje alsof ik door de efteling heen loop als het heel druk is, ik kan het gewoon niet plaatsen. Ik snap zelf ook niet heel erg hoe dit op nummer 1 is gekomen in de bookmakers, dit is duidelijk niet mijn favoriet merk ik haha. Maar ik heb zo'n gevoel dat juist de staging hiervan het gaat afmaken!

Nederland: 8.6/10

| Sydney: 6/10 | Dit is niet mijn type muziek. Ik word hier niet heel blij van of zo. Ik snap dat de rest heel hyped is, maar hier moet je van houden namelijk! Ik hou er helaas niet van. Wel is het beter dan de inzending van vorig jaar. Nederland gaat sowieso de finale halen dit jaar!

| Jurgen: 9/10 | Leuke inzending van Joost! We zijn van Joost gewend dat hij altijd van die beuk nummers maakt. En hij heeft het weer geflikt. Het stukje met Europapa pa pa pa pa pa, europapa pa hey! maakt het nummer net wat meer Eurovision. Net wat meer pop. Maar dan op t eind komt er een stukje van DJ Paul Estak, waardoor het hele publiek natuurlijk gaat hakken. Ben daar echt benieuwd naar. De live performance was goed! Nederland is hier wel klaar voor, alleen ik weet niet of de rest van de wereld er klaar voor is. Moest wel ff janken op het emotionele stuk in de videoclip. Ik luister het nummer nog steeds bijna dagelijks, en je hoort het ook veel op de Nederlandse en Belgische radiostations. Het blijft maar in je hoofd hangen. Nederland gaat echt wel met Joost de finale halen! Trust the process!

| Mellie: 8,4/10 | Dit nummer is ook erg goed. Leuke performance en aan het einde een mooie twist met dat emotionele stuk.

| Sem.: 9,7/10 | Onze Eurodaddy!!! Wat een zalig zot nummertje is dit. Lekker oud Hollands hakken. De videoclip is ook echt super leuk om naar te kijken. Vooral leuk dat er ook bekende Nederlandse artiesten in te zien zijn. Zoals o.a. Maradonnie, Paul Elstak en S10. Als de stagingplannen net zo creatief zijn als de videoclip. Dan gaat het 100% goed komen, en ook zeker heel hoog eindigen in de finale. Laat de haters maar lekker praten... Want Joost gaat gewoon ff knallen. (in tegenstelling van Mia & Dion vorig jaar).

| WarmeTosti: 10/10 | Oke, nee sorry maar OMG Joost! Wat een banger dit, sinds het uit is krijg ik het niet meer uit mijn hoofd en met het eurovisie publiek zit het goed, hij is een kei in marketing en heel Europa is gewoon benieuwd wat voor staging hij mee gaat komen. Paul Elstak erin op het einde maakt het helemaal af, dit is zo erg Nederlands dat je het gewoon leuk MOET vinden. Joost heeft hiermee ook kijkers over Europa heen gepakt en ze verrast met Paul zijn stukje. Ik kan niet anders dan dit een 10/10 geven, alle references naar landen in Europa is een slimme zet. Het eind stukje maakt het dat het je raakt. Ik vind het zelf wel irritant dat mensen over Europa (en ook in Nederland) maar blijven janken met "DiT iS eEn JoKe-AcT" dat is het dus niet. Joost heeft dit als ode naar zijn vader geschreven en dus is het alles behalve een "joke-act" . Ik kan niks anders schrijven dan Joost Klein, droom groot. 🇪🇺💙


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld de kansen in van Kroatië, Zwitserland en Nederland?

1. Zwitserland

2. Kroatië

3. Italië

4. Oekraïne

5. Nederland

6. België

7. Frankrijk

8. Griekenland

9. Israël

10. Oostenrijk


Onze reis van de Lage Landen naar Zweden is officieel van start gegaan. Wat vind jij van de deelnemende landen en de artiesten die al zijn aangekondigd? Welke is momenteel jouw favoriet? Laat het zeker weten in de reacties. 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we drie andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid