Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2024 × 9
Virtuele reis door Polen, België en San Marino met eindbestemming Malmö. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

30/03/2024, 15:00

Pixelarts door Wishky

2

1

Voor de eerste keer in de geschiedenis won een vrouw twee keer het Songfestival. Vorig jaar won Zweden met Tattoo van Loreen. Daarom reizen we dit jaar met z'n allen naar Zweden.

Deze reis volg ik, samen met onze strenge maar rechtvaardige jury, tot op de voet. Hoe bereiden de landen zich voor op de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2024!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2024 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • Vanaf vandaag beginnen de pre-parties van het Songfestival. 
  • In Oekraïne hebben ze de stemming geopend om een jury voor het Songfestival te kiezen. 
  • De startvolgorde van de halve finales zijn vastgelegd. In de tweede halve finale zal België als twaalfde optreden en Nederland sluit het feestje af. 
  • Vanaf 5 april start een nieuwe ronde voor de ticketverkoop.
  • Mustii en andere Songfestivalkandidaten spreken zich op sociale media uit over Gaza. 

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Polen

Polen neemt deel sinds 1994, waarna ze 25 keer deelnamen aan het Songfestival. Van die 25 deelnames hebben ze er nog geen gewonnen. Hun hoogste positie was de tweede plaats, in 1994. Ze werden slechts één keer laatste, in de halve finale van 2011. 

België

België neemt deel sinds het begin, in 1956. Ze namen 64 deel, waarvan ze er eentje wonnen (1986). Ze werden maar liefst 8 keer laatste (1961, 1962, 1965, 1973, 1979, 1985, 1993 en 2000).

San Marino

Sinds 2008 neemt San Marino deel aan het Songfestival. Ze namen 13 keer deel, maar konden tot nu toe nog nooit winnen. Hun hoogste positie was de negentiende plaats in 2019. Ze werden 3 keer laatste, tijdens de halve finales van 2008, 2017 en 2023. 


Koffer 3 × Artiesten & nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Polen

Luna

Aleksandra Katarzyna Wielgomas, beter gekend als Luna, is een Poolse zangeres. In 2010 sloot ze zich aan bij het Artos Kinderkoor in Warschau. In 2018 begon ze haar muzikale carrière met haar eerste single. 

The Tower

Luna omschrijft het lied als een reis naar zelfrealisatie en zelfactualisatie vanuit de negativiteit waarmee de mensheid wordt geconfroteerd. Ze gebruikt het metafoor van een toren van negativiteit, die het potentieel beperkt en de luisteraar aanspoort om de toren met kracht omver te werpen. 

België

Mustii

Thomas Mustin, beter gekend als Mustii, is een Belgische zanger en acteur. In 2012 voltooide hij z'n theaterstudie. In 2014 startte hij met zijn zangcarrière en bracht zijn eerste single uit.

Before the party's over

In het eerste deel van het lied erkennen we de strijd die we doormaken, maar op een gegeven moment beseffen we dat we naar ons innerlijke vuur moeten zoeken om het te bestrijden, omdat we bijna geen tijd meer hebben.

San Marino

Megara

Megara is een Spaanse rockband, die bestaat uit Kenzy Loevett, Vitti Crocutta, Tio Rober Bueno en Raphaela Tache. De band werd in 2015 opgericht.

11:11

Ze beschrijven het als een rocknummer met flamencogitaar. Het lied is geïnspireerd op de ervaringen van de band en vertelt in een 'fuck off message' aan hun tegenstanders dat ze, ondanks hun pogingen om hun hart te breken, nog steeds geliefd zijn bij anderen.


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vijf juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Sydney, Jurgen, Mellie, Sem. en (vervangend jurylid) WarmeTosti!

Polen: 6.2/10

| Sydney: 7/10 | Goed ik vind dit lied eigenlijk best wel leuk. Wel ben ik het er mee eens dat het misschien te veel pop is. Maar het is wel een lied dat blijft hangen. Ze heeft een mooie stem en ik denk dat dat het ook net anders maakt dan een standaard popliedje als jullie begrijpen wat ik bedoel. Is dit mijn favoriet? Nee zeker niet, maar het is een kanshebber en gewoon een leuk liedje.

| Jurgen: 8/10 | Ik hou hiervan! Kan zomaar wel is een grote radiohit worden in Polen. Toen ik de announcement zag dacht ik echt dat het Justyna Steczkowska met het nummer WITCH-ER Tarohoro zou gaan worden, maar het werd uiteindelijk Luna met The Tower. Het heeft echt wel wat om de finale te halen. Ik ben ook erg benieuwd naar hoe ze dit gaat performen. Ze treedt in de eerste halve finale op. Ik verwacht echt wel als ik kijk naar de andere landen dat Polen gewoon weer naar de finale gaat. Ik heb haar wel live zien zingen op YouTube, en dat was best prima!

| Mellie: 6,5/10 | Ik vind het een leuk nummer! Alleen is het inderdaad weer een popliedje. Ik denk wel als ze met een goede performance komt ze best door kan gaan, desnoods een grote “ tower” op de stage. 🙂

| Sem.: 4,1/10 | Ik ben geen groot fan van dit nummer, maar ik heb wel ergere nummers gehoord op het Eurovisie Songfestival. Dus mega telleurstellend is het gelukkig ook weer niet. De reden waarom ik geen liefhebber ben van dit nummer is vooral omdat het super eentonig is, en ook de zang is vrij statisch qua toon. Ook denk ik dat de kans best wel aanzienlijk groot is dat Polen LIVE gaat ''floppen'' in de halve finale. Ik denk dat de staging best wel oké gaat zijn, maar dat de zang LIVE vals zal gaan wezen. Daarom kijk ik een beetje met geknepen oogjes toe hoe Polen het dit jaar zal gaan doen...

| WarmeTosti: 5,2/10 | Toen ik de videoclip van Polen zag moest ik dus echt gelijk aan Joost Klein denken met die schoudervullingen. Ik ben zelf niet echt fan van het nummer ofzo. Ik vind het een beetje een nummer dat in een kledingwinkel gedraaid wordt en niet bepaald Eurovisie schreeuwen. Ik hoop dat de staging uitgebreid is zodat het nog wel leuk is om naar te kijken. Een potentiele winner zie ik dit niet worden.

België: 8.3/10

| Sydney: 8/10 | Het begin vond ik een beetje saai en misschien een beetje te lang. Als die power net iets eerder kwam was het veel beter geweest denk ik. Maar het moment waar die power komt is het lied prachtig. Ik vind het stuk waar je meer stemmen hoort ook goed in elkaar zitten. België gaat de finale zeker weer halen!

| Jurgen: 8,2/10 | Wat een power ballad is dit! Na een succesvol resultaat van vorig jaar staat België dit jaar ook weer hoog in de bookmakers. Finale halen? Moet zeker lukken! Het is een krachtig nummer. Het nummer bouwt zich ook goed op. Het begint rustig en dan schreeuwt Mustii het uit met BEFORE THE PARTY IS OVER! Het verhaal wat erachter zit komt echt duidelijk over. De videoclip ziet er gaaf uit. Het nummer zit goed in elkaar. Staging wordt naar mijn verwachtingen goed! Go België, op naar nog een mooi resultaat!

| Mellie: 9/10 | Dit is nou echt een geweldig nummer. Ook heeft het lied een hele mooie boodschap! Het gaat over het doen alsof het goed gaat met je, maar in realiteit voel je je helemaal niet fijn. Ik vind het echt een geweldig nummer en als je kijkt naar de lyrics heb je echt een mooie boodschap. Ik denk dat België zeker in de finale gaat komen en een plek in de top 10 gaat bemachtigen!

| Sem.: 8,3/10 | Ik vind het een zeer prachtig nummer. Het blijft echt enorm goed in je hoofd hangen, en het is een super lekkere mee zinger. Het kan zomaar ineens winnen. Anngezien er nog niet echt een overduidelijke winnaar is nu vooraf. Het is zeker een van mijn favoriete van dit jaar. Ik hoop dat de staging ook erg tof gaat zijn. Lijkt me echt tof als ze iets gaan doen met die vele microfoons die je ook aan het begin van de videoclip ziet. En dat ie dan ook op een verhogingkje staat ofz. Maar hoe dan ook, ben zeer tevreden over deze inzending!

| WarmeTosti: 8,2/10 | Woah België! Normaal ben ik nooit zo'n grote fan van wat jullie sturen maar dit jaar is wel echt de eerste keer dat ik nou denk:Dit kan winnen! Ik vind het echt een krachtlied en een banger. Die build-up en daarna die uithaal, alles klopt! Als de staging nou ook leuk is dan is dit wel een van mijn grote favorieten!

San Marino: 7.2/10

| Sydney: 7,8/10 | Ik vind de stijl van het lied erg leuk. Ook fijn dat het in het spaans is gezongen. Enkel moet ik wel zeggen dat ik de live versie niet zo mooi vind klinken… daarom dat ik er ook iets van de punten af trek anders had dit wel mijn favoriet kunnen zijn.

| Jurgen: 4/10 | Tja, wat moet ik hiervan zeggen? Het is voor mij echt een 50/50 nummer. Sommige die vinden dit geweldig, maar sommige waaronder ook ik vinden dit helemaal niks. Dit is niet mijn smaak. Ik vind het wel leuk dat Megara een comeback maakt. Vorig jaar deden ze mee aan Benidorm Fest in Spanje en nu deden ze mee in San Marino. En ze hebben het ook gewoon gewonnen! De staging zag er wel goed uit, de zang was ook prima. Alleen het doet echt niks bij mij. Ik kan het niet hoger geven dan een 4. Maar ik wil het ook niet lager geven dan een 4. Want ik gun het ze wel om de finale te halen. Want San Marino heeft echt slechte jaren gehad waardoor ze bijvoorbeeld niet de finale haalden. Maar misschien kan een goede staging wel San Marino naar de finale brengen! Ben benieuwd!

| Mellie: 8,9/10 | Finally some rock in Eurovison. Ik vond het al jammer dat er dit jaar zo weinig bands gingen. Maar thank god komt daar Megara! Ik ben zelf echt van de genre rock, dus dit nummer is echt perfect voor mij. Deze band is al eens gegaan naar de national final voor Spanje, maar had toen helaas niet gewonnen. Dit was met het lied “arcadia”. Vond dit toen ook echt een geweldig lied! En nu in 2024 zijn ze voor San Marino gegaan. Naar mijn mening de beste van de nationale finale. Wel zou de zang en staging wat beter kunnen. Maar wat een lekker rocknummer. Ook met verschillende lagen. Ik denk als ze in mei een overtuigende staging neerzetten ze door kunnen gaan, maar helaas zitten ze in de lastige semi final. Maar ik weet wel waar mijn vote naartoe gaat!

| Sem.: 9,2/10 | San Marino is dit jaar echt zwaar underrated. Daarmee bedoel ik vooral dat het nummer zelf gewoon teveel gehaat wordt. Terwijl ikzelf dit juist een van de beste nummers vind van dit jaar. Het is een heerlijk rock nummer, en over de staging tijdens de nationale finale van San Marino ben ik ook echt zeer zeker te spreken. Het is niet statisch, maar juist enorm erg vrolijk, met veel beweging, waardoor ik er ook echt graag naar wil kijken. Ook qua staging in de zin van pop-ups ben ik tevreden. Het is niet alleen maar een cliché drumstel op een verhoging met een rookmachine. Maar hier heb je ook kettingen, en 2 hangende kruisen waar de dansers aan het begin aan vast zitten. Hierdoor onderscheiden ze zich wel erg van vele andere rock nummers die meedoen/mee hebben gedaan aan het Songfestival. En nog eventjes over de artiest zelf... Megara deed vorig jaar ook mee met de Spaanse selecetie ''Benidorm Fest'' waar zij als 4e is geëindigd met het nummer Arcadia, wat ook al enorm lekker was om naar te luisteren, en ook zeer zeker een prachtige live performance en staging had. Dus ondanks de vele haat op dit nummer, denk ik toch heel erg stiekem dat het zomaar ineens een ''mood switch'' kan gaan maken tijdens de tweede halve finale dit jaar, en dat ze gewoon uit het niets in de finale komen te staan. Een ding wat dus wel al zeker zal zijn is dat de tweede halve finale een zeer interessante show gaat worden waar zomaar de gekste onvoorspelbare dingen kunnen gaan gebeuren...

| WarmeTosti: 6,2/10 | Ik heb hier dus echt mixed feelings over, kijk ik houd dus echt van rock dus pluspuntje daarin voor San Marino maar live tja.... Ik vind het een beetje een gekke performance met vreemde staging. Het voelt een beetje als ik naar een gekke sekte loop te kijken met allemaal kale aliens ofzo. De band met al die schmink lijkt een beetje vaag op Kiss ofzo vind ik. Ik voel me daar een tikkeltje ongemakkelijk bij en de vocals mag ook inderdaad wat aan gedaan worden wat een piepstem af en toe jeetje. Ik vind dat er wel wat dingen verbeterd kunnen worden want het is het gewoon net niet ofzo.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld de kansen in van Polen, België en San Marino?

1. Kroatië

2. Italië

3. Oekraïne

4. Nederland

5. Zwitserland

6. België

7. Griekenland

8. Frankrijk

9. Israël

10. Verenigd Koninkrijk

...

32. Polen

...

37. San Marino


Onze reis van de Lage Landen naar Zweden is officieel van start gegaan. Wat vind jij van de deelnemende landen en de artiesten die al zijn aangekondigd? Welke is momenteel jouw favoriet? Laat het zeker weten in de reacties. 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we drie andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Snorrehond

05/04/2024, 14:45

Mooi artikel!!

Sem.

31/03/2024, 21:34

T wordt steeds spannender!!!

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid