Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2024 × 8
Virtuele reis door Estland, Denemarken en Litouwen met eindbestemming Malmö. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

23/03/2024, 15:00

Pixelarts door Wishky

2

4

Voor de eerste keer in de geschiedenis won een vrouw twee keer het Songfestival. Vorig jaar won Zweden met Tattoo van Loreen. Daarom reizen we dit jaar met z'n allen naar Zweden.

Deze reis volg ik, samen met onze strenge maar rechtvaardige jury, tot op de voet. Hoe bereiden de landen zich voor op de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2024!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2024 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • Vorig jaar werd de ‘Rest of the World’-stemming geïntroduceerd. Dit jaar kunnen ze al vanaf een dag op voorhand stemmen.
  • Tijdens de finale worden de lijnen vanaf het begin van de show geopend, nog voor het eerste land opgetreden heeft.
  • Fans uit meer dan 80 landen wonen het Songfestival dit jaar bij.
  • Songfestival 2023 is genomineerd voor 4 BAFTA's, British Academy Film Awards. 
  • Het Songfestival opent dit jaar 'ABBA World', die 2 weken zal duren. Het opent op 29 april.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Estland

Ze nemen deel sinds 1994, waarna ze 28 keer deelnames. Ze wonnen slechts 1 keer, in 2001. Maar ze werden ook maar 1 keer laatste, in de halve finale van 2016. 

Denemarken

Heel wat jaren daarvoor, in 1957, nam Denemarken voor het eerst deel aan het Songfestival. Daarna namen ze 51 keer deel, waarvan ze 3 edities wonnen (1963, 2000 en 2013). Ze werden slechts 1 keer laatste, in 2002. 

Litouwen

In hetzelfde jaar als Estland, nam ook Litouwen voor de eerste keer deel aan het Songfestival. Litouwen nam 23 edities deel, waarvan ze er helaas geen wonnen. Hun hoogste positie was zesde in 2006. Ze werden 2 keer laatste, in 1994 en de halve finale van 2005. 


Koffer 3 × Artiesten & nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Estland

5miinust & Puuluup

5miinust is een Estse hiphopgroep. Ze leden van de groep zijn Kristjan Jakobson, Mihkel Tamm, Karl Kivastik en Priit Tomson.

Puuluup is een Ests nu-folkduo, bestaande uit Ramo Teder en Marko Veisson. De instrumenten die ze gebruiken zijn talharpa en de loopers. 

(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

Letterlijk vertaald betekent de titel: We weten (zeker) niets over (deze) drugs. Het lied is geïnspireerd op een reis die ze maakten. Tijdens hun reis vertelde Veisson aan Korea dat hij 'niets wist van de drugs van Korea. In het lied proberen ze een soort mythe te weerleggen, waar hij benadrukt dat de persoon die het lied luistert geen drugsverslaafde is.

Denemarken

Saba

Anna Saba Lykke Oehlenschlæge, beter gekend als Saba, is een Deense zangeres. Ze werd als tweeling geboren in Ethiopië. Toen ze acht maanden werden ze geadopteerd door een Deens echtpaar. 

Sand

Het wordt beschreven als een lied over het gevoel de controle te verliezen. Hierbij heeft ze gebruik gemaakt van het metafoor zand, dat door je handen glijdt. 

Litouwen

Silvester Belt

Silvestras Belté, beter gekend als Silvester Belt, is een Litouwse zanger. In 2010 nam hij als twaalfjarige deel aan de Litouwse preselectie voor het Junior Songfestival. 

Luktelk

Het wordt omschreven als een popsong met elektronische invloeden. Het is geschreven met de bedoeling dat de medeklinkers zouden klinken als andere woorden in andere talen, zodat het lied eenvoudiger en begrijpelijker zou zijn voor mensen van andere landen. Het lied zou gaan over het vastzitten in een matrixloop, waarin onze dagelijkse taken zich herhalen.


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vijf juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Sydney, Jurgen, Mellie, Sem. en (vervangend jurylid) WarmeTosti!

Estland: 6.6/10

| Sydney: 6/10 | Het lied heeft zeker iets speciaals. Het is niet zo’n standaard eurovision song. Wel moet ik zeggen dat ik de live versie een beetje rommelig vind. De samenhang klopt niet helemaal vind ik.

| Jurgen: 8/10 | Toen ik de selectie zag van Eesti Laul ( kwalificatie van Estland ), toen dacht ik echt van 5MIINUST en Puuluup moet gewoon winnen! En ja, ze wonnen ook met ruim 60% van de stemmen. De zang was prima, kan misschien wat beter. De staging was met de finale van Eesti Laul veel beter dan de halve finale. Tijdens de halve finale was het gewoon een zooitje bij elkaar. Maar ik denk dat ze hoe dan ook wel doorgaan naar de finale. Omdat het gewoon echt een nummer is om op mee te dansen. Want ze hebben echt een iconisch dansje bij het nummer wat ik erg leuk vind om naar te kijken. Ohja, waar kun je die violen kopen? Ik wil die hebben haha!

| Mellie: 4,8/10 | Ik vind het lied zelf erg leuk! Echt een vibe! Alleen moet ik zeggen dat ik de live niet zo heel geweldig vond. Er mist voor mijn gevoel nog wat en ook kwamen de verschillende stemmen niet heel duidelijk over. Vind sowieso dat ze vocaal niet heel sterk zijn, de ene meer dan de ander. Wel vind ik het instrument waarmee ze spelen wel echt geweldig. Maar ik denk dat de staging wel nog wat verbeterd kan worden. Ze moeten misschien ook iets doen met decor. Het feestje wat ze lieten zien in de videoclip, kwam voor mij niet heel erg over in de staging. Wel in het begin door het publiek lopen en aan het einde met de dans. En zorgen dat elk bandlid aan bod komt. Het is een leuk nummer, ze maken er zeker een feestje van alleen mist er gewoon nog iets. Staging en vocals kunnen beter! Ik denk dat het wel doorgaat!

| Sem.: 6,7/10 | Ik vind het wel een leuk nummertje. Ook hebben ze alvast een creatieve staging bedacht. En dat vind ik wel echt leuk om naar te kijken. Wel moet er nog iets gaan gebeuren aan de zang. Of dit nummer de finale gaat halen ben ik niet zeker, maar het nummer zelf is best wel leuk!!

| WarmeTosti: 7,3/10 | Ik vind dit dus persoonlijk echt geweldig. Je kan er lekker op viben en het is en meer uptempo nummer vergeleken met de vele ballads van dit jaar! De act is lekker vrolijk en de staging grijpt meteen je aandacht. Ook het "Hey!" chanten gaat volgensmij ook goed aanslaan op het publiek (Net zoals bij Finland vorig jaar). Elk lid krijgt zijn eigen spotlight en het is gewoon echt heel vrolijk!

Denemarken: 7.7/10

| Sydney: 9/10 | Ik denk dat mijn mede juryleden het hier wellicht niet mee eens zijn. Maar ik vind dit nou echt heel mooi. Ten eerste haar stem live, dat is echt ongekend mooi. Het is niet vals en het klopt gewoon helemaal met de melodie. Het nummer is ook gewoon een heerlijke vibe. Ik snap dat er gezegd wordt dat dit een radio plaat is, maar ik vind dit zelf persoonlijk beter en mooier dan tattoo de winnaar van vorig jaar.

| Jurgen: 7,5/10 | Dit was by far de beste van de Deense selectie. Het is echt een leuk nummer wat je makkelijk kan meezingen. Ik zie het meer als een radioplaat. Het is een leuk uptempo nummer en ook echt van deze tijd. Zoals Sem het ook al zegt was ze LIVE erg goed. Ook leuk dat ze dan op het eind een mooie uithaal doet. Alleen qua staging kan het nog wel wat beter. Het leek nu meer op een scene uit de Titanic film. Ik hoop echt dat Denemarken weer is de finale gaat halen.

| Mellie: 7,3/10 | Het is een erg mooi nummer en live kan ze goed zingen! Ik mis alleen nog wat staging. Misschien dansers? Maar de zang is er zeker al dus dat is top. Gaat denemarken de finale halen? Ik denk dat ze een kans hebben, maar gezien dat er televote is gaat het wel lastig worden.

| Sem.: 7,4/10 | Ik vind het wel een leuk lied. Het heeft een lekkere beat, en een goed ritme. En ook LIVE is het erg mooi gezongen. Ik mis wel een belangrijk ding. Want de staging was echt tof, maar ik mis gewoon wat dansers die het totaal plaatje helemaal af kunnen maken. Dus ik hoop dat ze die wel gaat meebrengen naar Malmö.

| WarmeTosti: 7,5/10 | Wat een powerlied van Denemarken! Man wat een vocals heeft ze! Dit geeft me echt van die nasty breakup song vibes (Wat het volgensmij ook is wegens de tekst) Ik vind dit inderdaad echt een radioplaat wat Jurgen ook zegt, ook klinkt dit echt als een lied wat in zo'n waterglijbaan met muziek aan zou staan. Dat oeh-oeh-oeh zit nou al vast in mijn hoofd dus vergeten zou ik het zeker niet. De staging is inderdaad wel echt statisch maar dat project-ding op haar hart vind ik wel erg tof!

Litouwen: 9.1/10

| Sydney: 8/10 | Dit is ook weer anders dan andere nummers. Het is een vibe. Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik zijn stem live minder mooi vind. Verder denk ik wel dat dit de finale gaat halen en hoog kan eindigen terecht. Het is best wel een bopje.

| Jurgen: 9,3/10 | Waarschijnlijk de beste inzending die Litouwen heeft ingestuurd. Wat een banger van een nummer is dit. I LOVE THIS! Dit nummer staat sinds release bij mij al op repeat. Litouwen zit in een vrij makkelijke eerste halve finale. Deze gaan ze ook waarschijnlijk winnen. Het wordt echt een strijd tussen Litouwen en Kroatië. Maar ik weet zeker dat Litouwen naar de finale gaat. Dit is de perfecte inzending die je wilt hebben op het songfestival. De zang is goed, de staging is goed. Het nummer is gewoon goed. Op het eind nog even een korte dance break, wat het 'm echt afmaakt! Dit is nou echt een songfestival lied. Pluspunt dat het in eigen taal is! En ik heb een crush op hem hahaha. Go Litouwen!!

| Mellie: 9/10 | Litouwen komt eindelijk met een banger. Vond het lied van vorig jaar namelijk niet zo heel sterk. Dit nummer is heerlijk om naar te luisteren en is echt een banger. Wat een lekker nummer is dit toch! Ook heel relaxing. Litouwen gaat zeker naar de finale! Zang is goed! Staging zou wel nog wat unieker kunnen. Ook heel leuk zoals wat de andere juryleden zeiden, dat het in eigen taal is. Dat is voor mij sowieso al een pluspunt! Maar ook leuk dat die lekker losgaat. Maar het is een heerlijk nummer!

| Sem.: 10/10 | Je kan dit nummer haast niet haten. Het is een van mijn favorieten. Ook Live was dit echt een mega grote vibe. Dit lied spookt gewoon de hele nacht door mijn hoofd. Ik weet echt 100% zeker dat Litouwen dit jaar de finale gaat halen. Maar of ze winnen, dat is nog maar de vraag. Van mij mag Litouwen lekker hoog eindigen. Want dit is gewoon GEWELDIG!!! Litouwen, zet 'm op!

| WarmeTosti: 9,2/10 | Wat een lekker nummer is dit zeg poah. Ik heb hier eigenlijk niks negatiefs over te zeggen. Ik merkte wel dat er een mama appelsap in zit, als hij "Luktelk" zingt klinkt het in mijn oren echt als lockdown. Overigens is dit nou echt zo'n nummer die je in de gym luistert wanneer je spierpijn aan het ontwikkelen ben op de loopband. De staging vind ik reuze vet met het vele gebruik van licht en effecten, de dansers voegen echt veel toe wat het een performance maakt waar je naar wilt blijven kijken. "Luktelk" betekent wachten in het Litouws, nou wachten ga ik zeker op hem als hij in Malmö staat!


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld de kansen in van Estland, Denemarken en Litouwen?

1. Kroatië

2. Oekraïne

3. Italië

4. Zwitserland

5. Nederland

6. België

7. Griekenland

8. Israël

9. Frankrijk

10. Zweden

...

13. Litouwen 

...

22. Estland

...

29. Denemarken


Onze reis van de Lage Landen naar Zweden is officieel van start gegaan. Wat vind jij van de deelnemende landen en de artiesten die al zijn aangekondigd? Welke is momenteel jouw favoriet? Laat het zeker weten in de reacties. 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we drie andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Accalia

24/03/2024, 10:13

Oeh! Ben benieuwd naar de shows!

Sem.

23/03/2024, 17:52

Wat wordt het spannend dit jaar...

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (2)

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid