Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2024 × 7
Virtuele reis door Letland, Duitsland en Moldavië met eindbestemming Malmö. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

16/03/2024, 15:00

Pixelarts door Wishky

2

5

Voor de eerste keer in de geschiedenis won een vrouw twee keer het Songfestival. Vorig jaar won Zweden met Tattoo van Loreen. Daarom reizen we dit jaar met z'n allen naar Zweden.

Deze reis volg ik, samen met onze strenge maar rechtvaardige jury, tot op de voet. Hoe bereiden de landen zich voor op de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2024!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2024 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • Marcus & Martinus, het Zweedse songfestivalduo, wordt beschuldigd van plagiaat. 
  • Big Five en Zweden treden dit jaar ook op tijdens de halve finales, maar zijn wel zeker van finaleplaats.
  • Israël scherpt de beveiliging van hun songfestivaldelegatie aan.
  • IJsland doet ondanks de deelname van Israël toch mee aan het Songfestival.
  • Zweden heeft hun plaats tijdens de finale geloot en zullen deze openen.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Letland

Ze nemen deel sinds 2000, waarna ze 23 keer deelnamen aan het muziekfestival. Van die 23 edities wonnen ze er slechts eentje, in 2002. Ze werden 5 keer laatsten. Dit tijdens de halve finales van 2009, 2010, 2013, 2017 en 2021.

Duitsland

Duitsland is één van de landen die deelnamen vanaf de eerste editie, in 1956. Ze namen 66 keer mee, waarvan ze er 2 wonnen. Dit in 1982 en 2010. Ze werden 9 keer laatste (1964, 1965, 1974, 1995, 2005, 2015, 2016, 2022 en 2023. 

Moldavië

Moldavië neemt sinds 2005 deel aan het Songfestival. Ze namen al 18 keer mee, waarvan ze er tot nu toe nog geen wonnen. Hun hoogte psotie was de derde plaats, in 2017. Ze werden 1 keer laatste, tijdens de halve finale in 2014. 


Koffer 3 × Artiesten & nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Letland

Dons

Artūrs Šingirejs, beter bekend als Dons, is een Letse zanger en songwriter. Sinds zijn deelname aan Talent Factory in 2003 is zijn carrière begonnen. Hij is één van de populairste zangers in Letland op dit moment, want hij won al acht keer de Top Radio Hit-prijs. Daarnaast mocht hij nog enkele prijzen in ontvangst nemen, waaronder de prijs 'Lied van het Jaar'. 

Hollow

Het lied gaat over hoe jouw innerlijke onzekerheden je in bedwang kunnen houden. Onzekerheden kunnen iemand gijzelen, terwijl anderen proberen te dicteren hoe iemand zich zou moeten voelen.

Duitsland

Isaak

Isaak Guderian, ook wel Isaak genoemd, is een Duitse zanger. Hij heeft een IJslandse moeder en een Duitse vader. Hij begon zijn carrière als straatmuziekant, waarna hij in een muziekband heeft gezeten. In 2021 won hij Show Your Talent, wat zijn doorbraak betekende.

Always on the run

Isaak omschrijft het lied als een inzicht in zijn tegenstrijdige geest door middel van een krachtig geluid, gecombineerd met rustige momenten.

Moldavië

Natalia Barbu

Natalia Barbu is een Moldavische zangeres. Haar succes is voortgekomen door het uitbrengen van haar single Ingerul Meu in Roemnië. Hiermee stond ze 11 weken lang in de Roemeense top 100. Ze vertegenwoordigde Moldavië al op het Songfestival in 2007, waar ze een 10de plek behaalde met het nummer Fight. 

In the middle

Het lied is geïnspireerd op haar kinderen en het gevoel van liefde. Ze zei dat het lied gewoon uit het hart kwam, zonder verwachtingen. Het licht van de menselijke ziel bevindt zich in het midden van het lichaam, waarbij het lied pleit voor het vinden van iemands ware zelf.


Koffer 4 × Juryleden

Zoals bij elke goede reis zijn er personen die de trein eerder verlaten, terwijl er andere tijdens je reis de trein opstappen. 

  • Nova stapte vorige week uit de trein, met als eindbestemming Italië. 
  • Sem. startte zijn reis ook vanaf het begin, maar zal vanaf deze week vast jurylid worden. 
  • In Letland stapt ons nieuw vervangend jurylid WarmeTosti op de trein. Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2024!

Koffer 5 × Jury

Elke week zullen vijf juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Sydney, Jurgen, Mellie, Sem. en (vervangend jurylid) WarmeTosti!

Letland: 4.6/10

| Sydney: 4/10 | Ja dit vind ik beetje mweh. De zang is wel oke, maar ik word er nu nier bepaald warm van. Ik vind het sowieso ook een mega saaie performance…

| Jurgen: 3/10 | Ik hou niet van dit nummer. Dit nummer staat ook bijna onderaan mijn ranking. Het was wel de grote favoriet bij de nationale finale van Letland. Het nummer wordt zelf beschreven als een lied dat spreekt over hoe iemands innerlijke onzekerheden iemand in bedwang kunnen houden. Maar ik voel niks bij dit nummer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook een beetje bang wordt van Dons. Geen idee waarom, maar de stage performance vind ik ook erg saai.

| Mellie: 6,8/10 | Vind dit een erg leuk nummer en hij kan zeker goed zingen. Alleen is inderdaad de stage niet heel passend bij het nummer. Misschien kunnen er wat dansers bij? of net als in de music video een berg waar hij op gaat? Er kan nog veel gebeuren met de performance. Het nummer zelf vind ik wel echt passend voor Eurovison.

| Sem.: 4,9/10 | Ja.... Ik weet het ff niet zo goed met Letland dit jaar. Ik vind het lied, met het verhaal erachter wel erg mooi. Alleen tijdens de nationale finale van Letland was de staging echt poep. Als Letland kans wil maken om zich nog überhaupt te kunnen kwalificeren, dan moet er wel echt een betere staging komen in Malmö. We gaan het zien!

| WarmeTosti: 4,2/10 | Ben ik de enige die hem ergens een beetje vind lijken op Mr. Clean? Ik vind hem er zelf namelijk sprekend op lijken. Overigens vind ik wel zijn vocals erg sterk daar is zeker niks mis mee! Maar ik moet toch mee met de andere beoordelingen van de jury want de staging is erg saai. Hij staat er een beetje awkward bij en ik vind het toch ergens op de staging van Nederland in 2022 met de belichting en hoe hij er zo staat. Hopelijk wordt er nog wat aan gedaan voor de halve finale in Malmö.

Duitsland: 6.1/10

| Sydney: 7/10 | Ten eerste vind ik dat rauwe in zijn stem erg mooi. Ik vind dit een erg leuk nummer om naar te luisteren. Wel zoals mijn collega’s al zeggen is de performance nog aan de saaie kant. Dit is best wel een powerlied, dat mogen we dan ook terug zien in de performance. Dit is niet een typisch eurovision nummer. Voor op de radio zou het eigenlijk al leuk genoeg zijn.

| Jurgen: 6,5/10 | Leuke inzending van Duitsland! Maar ik had eigenlijk wel liever Bodine Monet voor Duitsland naar het songfestival. Zij was mijn favoriet. Maar Isaak was mijn nummer 2 van de Duitse selectie. Ik vind het echt zo'n nummer die je dagelijks op de radio kunt horen. Het nummer is catchy en is makkelijk mee te zingen of mee te neuriën. Volgens de bookmakers stond Duitsland nog op 16 februari op de 7e plek, nu op moment van schrijven op de 29e plek. Omdat Duitsland pas meedoet in de finale, denk ik weer dat Duitsland voor het zoveelste jaar op rij onderaan de lijst komt te staan.

| Mellie: 6,7/10 | Ik was in de nationale finale voor Ryk. Maar vond isaak opzich ook wel leuk. Vooral was ik omver geblazen door zijn stem. Want hij heeft zeker een hele mooie power stem. Alleen moet er inderdaad wat met de performance gebeuren. Want anders denk ik dat Duitsland weer laag eindigt.

| Sem.: 3,8/10 | ''Im sorry Germany, zero points'' is ook weer iets wat we zomaar kunnen gaan horen tijdens de grote finale van dit jaar. Ik ben niet super blij met dit nummer. Het heeft echt geen elementen wat het nummer speciaal kan gaan maken. En ook hier was de staging erg slecht. Het was ook zeker een van mijn minst favoriete tijdens de Duitse nationale finale. (Ryk of Bodine had echt beter deze plek in kunnen vullen voor Duitsland), Maar je kan niet altijd 6 gooien. Laten we maar eens zien hoe Duitsland het dit jaar gaat doen. Maar wat wel zeker is, is dat de winst hier niet naartoe zal gaan...

| WarmeTosti: 6,3/10 | Het is uiteindelijk toch jammer dat Grossstadtgeflüster niet mee doet voor Duitsland, maar deze act is ook niet niks! Hij heeft een lekker ruig tintje aan zijn stem en een lekkere sound. De visuals van de staging vond ik mooi maar qua props mag er van mij wel wat meer gedaan worden. Het is zeker een catchy nummer maar of dit een favoriet wordt bij de stemmers thuis betwijfel ik. Zulke nummers doen het vaak niet best bij het publiek en eindigen daarom vrij laag. Maar aan zijn stem zal het zeker niet liggen!

Moldavië: 4.7/10

| Sydney: 3/10 | Ja laat ik dit maar kort houden. Ik vind het vreselijk. Zoals Jurgen zegt die hoge stemmen in het refrein. Het klinkt heel vals, waarschijnlijk is het de vibe van de muziek, maar ik vind t niet prettig om naar te luisteren. De performance is ook mega saai. Ik zou hier niet met plezier naar kunnen luisteren.

| Jurgen: 5/10 | Na een top inzending van vorig jaar ( waarbij ik Moldavië een 10 gaf! ), stelt Moldavië me dit jaar teleur. Over het algemeen was ik niet erg onder de indruk van de nationale finale selectie van Moldavië. Toen uiteindelijk Natalia Barbu de nationale finale won, moest ik ook nog even een paar keer het nummer luisteren. Ik vind de hoge stemmetjes in het refrein echt niet leuk passen. Het past ook eigenlijk niet bij Eurovision. Wel leuk dat ze met z'n vijven een stukje viool spelen, maar ik denk dat ze hiermee niet de finale gaan bereiken.

| Mellie: 4,8/10 | Ik vind het nummer wel leuk, maar er mag nog wel wat gebeuren met de staging. Het nummer is wel echt een vibe alleen ook niet echt perse heel bijzonder. De staging kan veranderen, dan zou het nog best door kunnen gaan! Maar denk dat Moldavië in de gevarenzone zit en niet doorgaat!

| Sem.: 5,6/10 | Ik vind de studio versie (spotify versie) nog best wel leuk, het heeft een goeie bass-line. En ook een leuke melodie. Alleen over de LIVE versie ben ik niet echt zeer tevreden. Het was gewoon echt super saai om naar te kijken. En echt loep zuiver was het ook niet echt bepaald. Daarom denk ik bijna zeker te zijn dat Moldavië dit jaar niet de finale zal gaan halen.

| WarmeTosti: 5,3/10 | Natalia zingt wel "I want you to be happy" maar happy met deze act ben ik het zeker niet. Ik vind dat de instrumentals erg eentonig en saai klinken, het is veel van hetzelfde. Aan het einde worden er ook whistlenotes ingegooid maar dit vind ik zelf maar niks, wat mij betreft konden die weggelaten worden. De act is erg saai om naar te kijken, ze zingen over een standbeeld (vandaar staan ze zo statisch) maar het maakt het erg saai om naar te kijken. Ik denk dat we dit niet terug gaan zien in de finale.


Koffer 6 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld de kansen in van Letland, Duitsland en Moldavië?

1. Kroatië

2. Oekraïne

3. Italië

4. Zwitserland

5. Nederland

6. België

7. Griekenland

8. Israël

9. Zweden

10. Frankrijk

...

31. Letland

32. Duitsland

...

36. Moldavië


Onze reis van de Lage Landen naar Zweden is officieel van start gegaan. Wat vind jij van de deelnemende landen en de artiesten die al zijn aangekondigd? Welke is momenteel jouw favoriet? Laat het zeker weten in de reacties. 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we drie andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

WarmeTosti

17/03/2024, 21:21

Hey... Wie is dat nou als vervangend jurylid?

Sem.

17/03/2024, 15:03

Komend songfestival is al over 51 dagen!!!

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid