Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2024 × 6
Virtuele reis door Oekraïne, Finland en Italië met eindbestemming Malmö. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

09/03/2024, 15:00

Pixelarts door Wishky

1

2

Voor de eerste keer in de geschiedenis won een vrouw twee keer het Songfestival. Vorig jaar won Zweden met Tattoo van Loreen. Daarom reizen we dit jaar met z'n allen naar Zweden.

Deze reis volg ik, samen met onze strenge maar rechtvaardige jury, tot op de voet. Hoe bereiden de landen zich voor op de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2024!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2024 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • EBU aanvaardt de derde inzending van Israël voor het Songfestival.
  • Zangeres Jacqueline Govaert volgt Jan Smit op als Nederlandse Songfestivalcommentator.
  • De Songfestivalinzending van Albanië wordt volledig in het Engels gezongen en krijgt de nieuwe naam Titan.
  • EBU bevestigd dat de 50/50 jury-televotesysteem blijft tijdens de grote finale van het Songfestival 2024.
  • De co-schrijver van 'Wild West', dat Bashar Murad zong tijdens de IJslandse preselectie beweert dat er een grote stemfout is gemaakt in de finale.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Oekraïne

Oekraïne nam in 2003 voor het eerst deel aan het Songfestival. Ondertussen deden ze al 18 keer mee, waarvan ze er 3 wonnen (2004, 2016 en 2022). Hun laagste positie was plaats 24 in 2017. Tot nu toe kwalificeerde ze zich elke keer al tot de grote finale. 

Finland

Ze namen voor in 1961 voor de eerste keer deel aan het muziekfeest, waarna ze 56 keer deelnames. Hiervan wonnen ze slechts 1 keer, in 2006. Ze werden al 11 keer laatste (1963, 1965, 1968, 1980, 1982, 1990, 1992, 1996, 2009, de halve finale van 2015 en de halve finale van 2019).

Italië

Italië is één van de landen die deelnamen vanaf de eerste editie, in 1956. Tot nu toe namen ze al 48 keer mee aan het Songfestival, waarvan ze al 3 keer wonnen (1964, 1990 en 2021). Ze werden slechts één keer laatste, in 1966. 


Koffer 3 × Artiesten & nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Oekraïne

Alyona Alyona & Jerry Heil

Aliona Olehivna Savranenko, beter bekend als Alyona Alyona, is een Oekraïense rapper en songwriter. Ze bracht in 2019 haar debuutalbum uit en wordt de sensatie van de Oekraïense rap genoemd. 

Yana Oleksandrivna Shemaieva, beter bekend als Jerry Heil, is een Oekraïense zanger, songwriter en YouTuber. Haar carrière begon nadat ze in 2012 vlogs en muziekcovers online zette op haar YouTube-kanaal.

Teresa & Maria

Het is een lied over vrouwen die een enorm gewicht dragen op hun schouders. Ze beschrijven het lied als een lied over hoop, geïnspireerd op de rooms-katholieke heilige Moeder Teresa en de Maagd Maria. 

Finland

Windows95Man

Teemu Keisteri, ook wel beter bekend als Windows95man, is een Finse beeldend kunstenaar en DJ. In Finland kreeg hij als beeldend kunstenaar erkenning voor het creëren van het personage Ukkeli in 2008. Als DJ is zijn stijl geïnspireerd op het einde van de jaren negentig.

No Rules

Het lied is geïnspireerd door Keisteri's levensmantra. Het pleit ervoor om niet alles zo serieurs te nemen. 

Italië

Angelina Mango

Angelina Mango is een Italiaanse singer-songwriter. Ze is sinds 2020 actief als zangeres en behaalde in 2023 een hoogtepunt in de top 10 van de Italiaanse singles chart. 

La noia

La noia, betekent letterlijk 'De verveling'. De ritmes zijn geïnspireerd door cumbia, wat verwijst naar een aantal muzikale ritmes en volksdanstradities uit Latijns-Amerika. Het nummer werd erkend met de Giancarlo Bigazzi Award voor de beste muzikale compositie. 


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vijf juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Sydney, Jurgen, Mellie, Nova en (vervangend jurylid) Sem.!

Oekraïne: 7,4/10

| Sydney: 7/10 | Het is origineel. Het heeft zijn eigen stijl en daar hou ik wel van. Vind ik dit nou echt geweldig? Nee dat dan ook weer niet, maar omdat het verschillende elementen bevat zoals rap en ook in eigen taal is geef ik het een 7.

| Jurgen: 7,5/10 | Na een 3de plaats van vorig jaar van Jerry Heil bij de Oekraïense nationale finale is ze weer terug, maar nu met de rapper Alyona alyona! Ik vind het net als vorig jaar weer een goede inzending van Oekraïne. Met de mooie zang van Jerry Heil die je eigenlijk bijna het hele nummer hoort samen met het rap gedeelte van Alyona alyona. Mooi dat het in eigen taal is. Ik ben erg benieuwd naar de stage performance van Oekraïne. Die vond ik tijdens de nationale finale wat matig. Maar dit is echt een nummer die bij mij op repeat staat.

| Mellie: 7/10 | Oekraïne komt elk jaar weer met een goed lied. Vond het erg leuk dat ze wonnen met de nationale finale ( alhoewel het ook leuk was dat we melovin weer zagen). Ik vind het lied erg mooi! Alleen vond ik de live een beetje matig en dat neem ik ook mee in de beoordeling. Het lied is mooi in eigen taal en leuk dat er ook een rapstuk in voor komt! Ik denk dat Oekraïne hoog gaat komen in de ranking!

| Nova: 7,5/10 | Mooi nummer, erg variabel qua style in het nummer. Niet al te rustig. Prachtige performers ook! Ik denk dat ze nog best hoog kunnen eindigen met dit nummer.

| Sem.: 8/10 | Ik ben best wel te spreken over deze inzending. Het is een lekker rustig maar tegelijk energievol nummer. Vooral het rap gedeelte mengt zich mooi bij de rest van het nummer. En ook de performance is best wel leuk bedacht. Daarom krijgt Oekraïne van mij een steady 8!

Finland: 3.5/10

| Sydney: 3/10 | Ik word hier zo ongemakkelijk van. Gelijk al die stem van die man in het begin, ik krijg er oprecht de kriebels van… live is de zang echt waardeloos wat Jurgen zegt dus nee ik vind dit een grote blamage. Maar goed tijdens Eurovisie heb je ook eens een plaspauze nodig en daar is dit lied perfect voor!

| Jurgen: 4/10 | Ik dacht echt dat Sara Siipola de nationale finale van Finland zou winnen, maar dit bleek toch niet waar te zijn. Het werd Windows95man.. die stond bij mij laatste in de Finse nationale ranking. Als je het nummer eerlijk gezegd op een streaming platform luistert, dan klinkt de zang best prima. Live was het echt totaal het tegenovergestelde, het was echt heel slecht. Denk dat Finland nu ook wel bekend staat om de raarste inzendingen. Ik vond het erg ongemakkelijk om naar te kijken. Maar uiteindelijk denk ik dat Finland toch de finale gaat halen, want ja het is een rare inzending. En daar houden we wel van bij het songfestival. Ik kan het niet hoger geven dan een 4.. Geen idee wat ik van deze inzending moet vinden. Maar blijkbaar heeft het toch iets bij mij waarom ik het een 4 geef. Ik ga echt kapot om de “NO RULES” met die lage mannenstemmen haha.

| Mellie: 4,5/10 | Het is leuk dat Finland weer eens een nummer stuurt wat zeker opvalt. Ik heb naar de halve finale gekeken. Het was niet sterk. Wel een leuke act maar vond de zang niet heel sterk! Ik wilde ook dat Sara zou winnen met de finale. Maar helaas is dit niet zo gegaan. Windows was ook laatste bij de jury. Maar omdat Finland een hoog % heeft aan televote stemmen, hadden ze dus toch gewonnen. Ik denk dat ze wel in mei veel televote kunnen krijgen. Maar het lied is gewoon niet heel sterk vind ik. Maar de performance is wel erg sterk. Er gebeurt namelijk overal wel wat op de stage. Ik denk dat het wel kans maakt om de semi final door te komen.

| Nova: 4,3/10 | Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet vinden na een paar jaar Metal rock bij dit land. Bijzonder nummer.....

| Sem.: 1,7/10 | Ok, ik leg het eventjes goed uit vanwaar ik zo'n laag cijfer geef. Ten eerste vind ik het totaal plaatje gewoon echt niet leuk, en best slecht. Ik vind de performance echt super ongemakkelijk, en echt veelste random. Gewoon niet leuk om naar te kijken. Ten tweede vind ik het nummer zelf al echt niet leuk. De zang zelf is ook niet heel erg zuiver, en de outfits zijn al helemaal afschuwelijk. Het enige positieve waardoor het cijfer ietsjes hoger is, is omdat ik het wel een grappig moment vond toen er allemaal vuurwerk uit zijn broek kwam. Maar voor de rest is het gewoon ronduit teleurstellend.

Italië: 8.8/10

| Sydney: 9,5/10 | Wat Spanje mij niet gaf, geeft Italië mij wel! Meestal zijn een van deze twee namelijk mijn favoriet. Dit keer komt Italië zeker bij mijn favorieten. Wat een goed ritme zit er in het lied en haar stem is ook prachtig. Ik ben benieuwd hoe ze dit gaat performen tijdens eurovisie. Wat meer dansers wat Mel zegt mag zeker wel. Denk dat het lied dan nog krachtiger wordt. Ik ben benieuwd wat Italië gaat maken! Voor mij staan ze in ieder geval in de top 5!

| Jurgen: 10/10 | Mijn eerste 10 van dit jaar! Ik hou van dit nummer!! Dit nummer geeft mij gelijk de Italiaanse vibe. Dit is nou echt een inzending die van mij mag winnen! En ook eindelijk weer een vrouw die voor Italië naar het songfestival mag. Madame ( die vorig jaar mee deed aan Sanremo ) heeft meegeschreven aan het nummer. In het nummer hoor je echt veel instrumenten. Van gitaar tot metaldrums. Als ze “La noia” herhalend zingt, dan hoor je de geluiden van een synthesizer. Wat ook echt weer typisch Italiaans is. Ik vind het nummer ook een goede boodschap hebben. Het nummer gaat over hoe Angelina gewoon gelukkig wilt zijn in een wereld die haar constant vertelt dat ze zich moet vervelen en verdrietig moet zijn. Haar zang was tijdens de nationale finale echt goed. Ik ben heel benieuwd hoe ze het gaat performen in de finale. Maar ik weet hoe dan ook zeker dat ze hoog gaat eindigen in de finale! Mijn favoriet!

| Mellie: 8/10 | Wat is dit toch een leuke banger! Ook leuk dat het zo vrolijk is. Je krijgt sowieso door dit lied cultuur mee en ook leuk dat het in een taal is gezongen buiten het Engels. Daarbij is deze vrouw ook super jong! Dus heel knap van haar. Alleen moet ik eerlijk bekennen dat ze misschien nog wat meer met de stage moeten doen! De vrolijkheid wat meer overbrengen op het podium tijdens de performance. Door misschien verschillende dansers! Bij de jury gaat het lied zeker in de smaak vallen. Wie weet wel een toekomstige winnaar!

| Nova: 7/10 | Niet mijn style.. mooi nummer wel, daar kom je niet onderuit. Mooie performers ook! Volgens mij ook eens wat anders voor Italië. Zoals Sem zegt, het is wel een goede banger.

| Sem.: 9,6/10 | Het houdt maar niet op met die goeie bangers! Ook Italië voelt duidelijk de vibe die wij willen. In dit lied komen echt alle duizenden instrumenten samen, en dat klinkt echt AMAZINGG!!! Het lied zelf betekend ''De verveling''. Iets wat we allemaal wel kennen. Maar inplaats van dat dit verveelt, is dit nummer gewoon echt een ''oorwurm''. Want na duizenden keren luisteren is de pret er nog zeker niet vanaf.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld de kansen in van Oekraïne, Finland en Italië?

1. Kroatië

2. Oekraïne

3. Zwitserland

4. Italië

5. Nederland

6. België

7. Zweden

8. Israël

9. Frankrijk

10. Georgië

...

19. Finland


Onze reis van de Lage Landen naar Zweden is officieel van start gegaan. Wat vind jij van de deelnemende landen en de artiesten die al zijn aangekondigd? Welke is momenteel jouw favoriet? Laat het zeker weten in de reacties. 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we drie andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Sem.

17/03/2024, 15:03

LEuk Artikel!!!

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid