Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2024 × 5
Virtuele reis door Ierland, Spanje en Noorwegen met eindbestemming Malmö. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

02/03/2024, 15:00

Pixelarts door Wishky

1

1

Voor de eerste keer in de geschiedenis won een vrouw twee keer het Songfestival. Vorig jaar won Zweden met Tattoo van Loreen. Daarom reizen we dit jaar met z'n allen naar Zweden.

Deze reis volg ik, samen met onze strenge maar rechtvaardige jury, tot op de voet. Hoe bereiden de landen zich voor op de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2024!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2024 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • Ook het tweede Songfestivallied van Israël werd afgewezen door de EBU.
  • Donderdag maakte Nederland zijn Songfestivallied bekend en heeft ondertussen al een dikke 3 miljoen views.
  • NTR toont nieuwe beelden van de ABBA-documentaire in aanloop van het Songfestival.
  • Het Songfestivallied van Cyprus werd geschreven door de Nederlandse Elke Tiel geschreven. Ze beloofd een spectaculaire act.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Ierland

Ierland nam in 1965 voor de eerste keer deel aan het Songfestival, waarmee hun teller momenteel op 56 deelnames staat. Ze hebben, samen met Zweden, de meeste overwinning (zeven!). Hun laatste overwinning datteert al van 1996, sindsdien hebben ze al 4 keer de laatste positie gehaald. Namenlijk in 2007, 2013 en in de halve finales van 2019 & 2021. 

Spanje

Hun eerste deelname was in 1961. Ze namen al 62 keer deel aan het Songfestival, waarvan ze er 2 wonnen. Dit in 1968 en 1969. Ze werden 5 keer laatste (in 1962, 1965, 1983, 1999 en 2017). 

Noorwegen

Eén jaar eerder, in 1960, debuteerde Noorwegen op het Songfestival, waarna ze 61 keer deelnamen aan het festival. Ze wonnen dit 3 keer, in 1985, 1995 en 2009. Helaas werden ze ook vaak laatste, maar liefst 11 keer. Dit in 1963, 1969, 1974, 1976, 1978, 1981, 1990,1997, 2001, 2004 en 2012.


Koffer 3 × Artiesten & nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Ierland

Bambie Thung

Bambie Ray Robinson, beter bekend als Bambie Thung, is een Ierse singer-songwriter. Ze staat bekend om het mixen van verschillende genres, die ze plaatst onder de term 'ouija-pop'. Haar muziek is meestal gebaseerd op de onderwerpen van scheidingen, hekserij en drukverslaving.

Doomsday blue

Het lied omschrijft ze als een electro-metal-inzinking. Het lied gaat over liefdesverdriet, bedrog en de pijn van een onbeantwoorde liefde. Explosief en hard-hitting, maar anderzijds is het ook een  lief en soulvol lied. Er zitten talloze spreuken in het lied.

Spanje

Nebulossa

Nebulossa is een Spaans electropopduo, bestaande uit zangeres Maria Mery Bas en toetsenist en producer Mark Dasousa. Ze zijn al ruim 20 jaar getrouwd en hebben 2 kinderen. De groep werd opgericht in 2018. Een leuk feitje is dat ze vorig jaar deelnamen aan de preselectie van San Marino voor het Songfestival, maar niet verder kwamen dan de auditieronde.

Zorra

De titel betekent een vrouwelijke vos, maar wordt in Spanje ook vaak gebruikt met vulgaire connotaties. Het thema van het lied is de emancipatie van vrouwen. De tekst bekritiseeert een samenleving waarin vrouwen als negatief worden beschouwt en omarmen de kenmerken van de vrouwelijke onafhankelijkheid.

Noorwegen

Gåte

Gåte is een band uit Noorwegen die volksmuziek vermengd met metal en elektronische muziek. Het wordt ook wel progressieve folkrock genoemd. De band werd in 2000 opgericht en bestaat uit Gunnhild Sundli, Magnus Børmark, Jon Even Schärer, Mats Paulsen en John Stenersen.

Ulveham

Het lied werd uitgebracht op 12 december 2023, waarna het op 15 januri werd geselecteerd om mee te doen aan de preselectie voor het Songfestival. Het is een moderne interpretatie van een meer dan duizend jaar oude middeleeuwse Noorse ballade. In het begin van het lied horen we een traditionele herderskreet en de tekst is geïnspireerd op een manuscript van Telemar uit het midden van de 19de eeuw. 


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vijf juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Sydney, Jurgen, Mellie, Nova en (vervangend jurylid) Sem.!

Ierland: 6,0/10

| Sydney: 6/10 | Goed laat ik eerst beginnen met het positieve aan Ierland. De show/act om het lied heen is prachtig en dit is ook echt waardoor het cijfer nog zo hoog is vanuit mijn kant. Haar zang vond ik namelijk echt niet mooi, waardoor het voor mij wel het lied verpest, waar naar mijn gevoel wel meer potentie in had gezeten.

| Jurgen: 4,5/10 | Dit is een inzending die ik nog nooit van Ierland had verwacht. Ikzelf vind t helemaal niks. Het is net alsof die meid steeds schrikt van iets, maar dan ook weer rustig wordt. Net zoals mellie het zegt, het is in het begin heel duister en daarna gaat t naar een sprookje. Het is in ieder geval wel een betere inzending dan vorig jaar van Ierland. Maar toch denk ik dat Ierland niet de finale gaat halen, of ze moet echt een goede performance neerzetten. Voor nu ben ik hier geen fan van.

| Mellie: 5,5/10 | Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit niet had verwacht van Ierland. Ik vind het wel echt een heel orgineel nummer. Ook heel leuk dat het in begin heel dark is, en er dan stukjes bijkomen van fantasy en een mooie wereld. Ik ben het met Sem eens dat het echt thuis hoort in eurovison. Alleen houd ik hier niet zo van persoonlijk. Ik denk dat ik er wat vaker naar moet luisteren. Het kan zijn dat het nog wel zal veranderen mijn mening in mei. Maar ik denk dat Ierland zeker wel doorgaat naar de finale!

| Nova: 4,5/10 | Bijzondere inzending voor Ierland, performers zijn wel gaaf. Alleen de muziek is totaal niet mijn style. Krijg er gekke rillingen van dit nummer. Je bent nog net geen horror film aan het kijken... ik vindt persoonlijk te duister...

| Sem.: 9,7/10 | Jaaaaaaah!!!! Ierland heeft mij echt enorm positief verrast met dit nummer! Heerlijke creepy vibess, en de zang van haar is echt loep zuiver. Ik zie dat er erg veel mensen zijn die het maar niks vinden... En dan kan. Maar hun gaan mij (en Ierland) niet tegenhouden om van onze mening te switchen. Types zoals haar horen gewoon echt thuis in Eurovisie. Wat ik vooral nog even wil zeggen over het nummer zelf, is dat de vele verschillende elementen en genres die in het nummer zitten echt heel erg goed op elkaar aansluiten. Vooral die rock/drum solo op het einde. Dus Ierland, zet 'm op! En pak die finale plek!!!

Spanje: 5,9/10

| Sydney: 5/10 | Ik had hele hoge verwachtingen bij Spanje eigenlijk ieder jaar. Maar dit stelt me teleur. Ik mis echt de vibe. Het lied komt vet saai over of zo. Dit lied heeft geen wauw factor en hiermee gaat Spanje zeker niet de top 10 halen. Wel leuk dat het een Spaanse inzending is! Maar nee dit is het net niet.

| Jurgen: 5,7/10 | Toen ik de finale keek van Benidorm Fest, toen wou ik graag dat Sofia Coll won met Here to Stay. Maar die eindigde in de finale heel laag. Dus toen werd het Nebulossa. Ik moest eerst even kijken wie het was en hoe hoog Nebulossa in mijn Benidorm Fest ranking stond. Maar die stond bij mij niet erg hoog. Ik hoorde dat dit nummer erg populair en trending is in Spanje. Het hele publiek zong ook haast het hele nummer mee. Van deze inzending krijg ik nou niet het wow gevoel. Het heeft wel echt de Spaanse vibe. Ik geef het ook een krappe voldoende.

| Mellie: 6,6/10 | Er waren bij Benidorm Fest veel andere goede nummers, daarom was het voor mij een verrassing dat ze door ging. Maar uiteindelijk moet ik zeggen dat ik dit nummer steeds leuker begin te vinden! Het heeft ook natuurlijk een mooie empowering boodschap. Ook een pluspunt dat het in eigen taal is! Ook vind ik de 80s vibes die ik hiervan krijg erg leuk. Alleen vind ik de zang niet helemaal top en dat weeg ik ook mee. Ik denk alleen wel dat Spanje niet heel goed zal gaan eindigen. Omdat dit ieder jaar best gebeurt! Ik ben erg benieuwd waar Spanje zal gaan eindigen.

| Nova: 6,5/10 | Bijzondere performers.. op zich wel een leuk nummer. Ik kan wel begrijpen dat mensen dit een vibe vinden. En waardoor het is goedgekeurd om mee te doen. Prachtig nummer met een heerlijke beat.

| Sem.: 5,8/10 | Dit nummer geeft je een vibe... Maar ook weer niet ofz. Ik weet het even niet zo goed bij dit nummer. Het geeft mij gewoon heel erg een ''net niet'' gevoel. Maar daarnaast snap ik het ook wel weer als je hier een vibe bij hebt. Voor dit geval kijk ik het nog maar aan... en krijgt het van mij een krappe voldoende.

Noorwegen: 9,2/10

| Sydney: 9,5/10 | Dit lied is nou ook een goed voorbeeld van wat we willen zien bij Eurovision. Het heeft zoveel verschillende elementen wat het echt geweldig maakt. De opbouw is erg fijn het begint wat rustiger, maar niet op een vervelende manier rustig, dat het saai wordt. Ik ben erg tevreden over Noorwegen. Vorig jaar vond ik ze robbed, dit jaar maken ze hopelijk wel kans. De taal is ook zo fijn om naar te luisteren.

| Jurgen: 8,7/10 | Jaaa! Wat een top inzending van Noorwegen. Echt totaal iets anders dan dat we van Noorwegen gewend zijn. Ik moest eerst even wennen aan het nummer. Maar ik begin het steeds meer een top nummer te vinden! Het nummer wordt ook wel een soort medieval folkrock nummer genoemd. De staging ziet er echt ongelofelijk goed uit. Een grote pluspunt is dat Noorwegen het dit jaar in eigen taal doet. Noorwegen gaat hoog eindigen in de finale! Wat een goede inzending dit van Noorwegen!

| Mellie: 9,7/10 | Ik geef dit cijfer niet vaak. Maar ben erg omver geblazen door de staging. Ook heeft deze band veel andere leuke nummers. De zangeres staat op een draaiende “schijf”. Wat sowieso al lastig is. Daarnaast gebruikt ze een zogenaamde zangstijl die kenmerkend is voor deze band. In de finale van Noorwegen moest gåte wel de lyrics veranderen. Omdat dit precies hetzelfde was als een oud liedje. Ik was bang dat na deze lyrics het lied niet meer dezelfde impact zou hebben. Maar gelukkig was dit wel het geval! Vind het erg leuk dat ze dit sturen voor Eurovison. Ik denk dat Noorwegen zeker in de smaak zal vallen van de televoters!

| Nova: 9,5/10 | Wat een prachtig power nummer!! Noorwegen wat een goede inzending! Zoals Jurgen zegt, totaal wat anders voor Noorwegen. Helemaal waar. Mooie performers ook. Goed aansprakelijk ook. Zou zomaar een winnaar kunnen worden. Laten we hopen dat ze ver komen!

| Sem.: 8,6/10 | Wauw, Wat een powerlied! Het is een typisch Noors nummer, met wat ''Noorse folklore'' erin gemixt in combinatie met rock. Ik ben vooral heel erg positief over de staging zelf. Heel veel knipperende lichten tijdens het refrein. En een grote draaischijf met stenen en planten, waar de zangeres zelf op stond. Het lied zelf geeft een hele vrolijke vibe. Noorwegen gaat het zeker heel ver brengen!


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld de kansen in van Ierland, Spanje en Noorwegen?

1. Kroatië

2. Oekraïne

3. IJsland

4. Italië

5. België

6. Zweden

7. Frankrijk

8. Verenigd Koninkrijk

9. Zwitserland

10. Litouwen

...

13. Noorwegen

...

16. Ierland

...

24. Spanje


Onze reis van de Lage Landen naar Zweden is officieel van start gegaan. Wat vind jij van de deelnemende landen en de artiesten die al zijn aangekondigd? Welke is momenteel jouw favoriet? Laat het zeker weten in de reacties. 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we drie andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Sem.

03/03/2024, 21:25

Nog erg spannend wie er gaan winnen...

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (2)

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid