Nu LIVE Badjas.
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2024 × 4
Virtuele reis door Slovenië, Luxemburg en Malta met eindbestemming Malmö. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

24/02/2024, 15:00

Pixelarts door Wishky

1

2

Voor de eerste keer in de geschiedenis won een vrouw twee keer het Songfestival. Vorig jaar won Zweden met Tattoo van Loreen. Daarom reizen we dit jaar met z'n allen naar Zweden.

Deze reis volg ik, samen met onze strenge maar rechtvaardige jury, tot op de voet. Hoe bereiden de landen zich voor op de 68ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2024!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2024 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • Dinsdag maakte Musti van België zijn Songfestivallied bekend en staat in de top 5 bij de bookmakers.
  • Runner-up Valeria Pasha van Moldavië betwist het resultaat van de nationale finale.
  • De locaties van de festiviteiten naast het Festival in Malmö zijn bekend.
  • Het Songfestivallied van Joost Klein (Nederland) zal ‘Europapa’ heten.
  • De EBU overweegt Israël te diskwalificeren wegens een politiek geladen Songfestivallied.
  • Jan Smit stopt als Nederlandse Songfestivalcommentator.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Slovenië

De eerste deelname van Slovenië was in 1993, daarmee deden ze al 28 keer mee aan het Songfestival. Ze hebben nog geen enkele keer gewonnen. Hun hoogste positie was zevende in 1995 en 2001. Hun laagste positie was in 2013 en 2022, toen werden ze laatste in de halve finale.

Luxemburg

Van een comeback gesproken. Na 31 jaar keert Luxemburg terug naar het Songfestival. Hun laatste deelname was in 1993, toen waren er zelfs nog geen halve finales! Dit jaar zullen ze dus voor de eerste keer een halve finale meemaken.

Luxemburg was er bij vanaf het begin, in 1956. Ze namen maar liefst 37 keer deel aan het Songfestival. Ze hebben al 5 keer gewonnen (1961, 1965, 1972, 1973 en 1983). Ze werden ook drie keer laatste: In 1958, 1960 en 1970. 

Malta

Hun eerste deelname was in 1971, waarmee ze al 35 keer deelnamen aan het Sonfestival. Ook zij hebben nog geen enkele keer gewonnen. Hun hoogste positie was de tweede plaats (in 2002 en 2005) en hun laagste positie was de laatste plaats (1971, 1972, 2006 en in de halve finale van 2023). 


Koffer 3 × Artiesten & nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Slovenië

Raiven

Raiven, beter bekend als Sara Briški Cirman, is een Sloveense zangeres. In 2016 (met EMA), 2017 en in 2019 nam ze deel aan de Sloveense preselectie. Hier eindigde ze telkens tweede of derde. Sinds haar passage bij EMA besloot ze zich bezig te houden met opera en sindsdien deed ze al mee in meerdere musicals. Na drie mislukte pogingen werd ze in 2023 intern geselecteerd door de Sloveense omroep om deel te nemen aan het Songfestival.

Veronika

Het lied is geïnspireerd door Veronika van Desenice, een gravin van Celje, de eerste vrouw in Slovenië die veroordeeld werd voor hekserij. Ze werd vermoord op bevel van haar schoonvader. 

Luxemburg

Tali

Tali is Luxemburgse zangeres, songwriter, actrice en vocale coach die geboren is in Israël. Ze begon op haar zevende piano te spelen en op haar twaalfde begon ze te zingen, liedjes te schrijven en te acteren in het theater. Sinds kort woont ze in New York waar ze muziektheater studeert. 

Fighter

Het lied gaat erover hoe mensen lijden en hoe ze het volhouden tijdens dat lijden. Hierbij nam ze het voorbeeld uit haar leven, waarbij ze veel afwijzing doormaakte in de muziekwereld.

Malta

Sarah Bonnici

Sarah is een Maltese zangeres. Ze nam op jonge leeftijd deel aan de Maltese preselectie van het Junior Eurovisiesongfestival. In 2010 won ze de wedstrijd L-Għanja Tal-Maltin Song Festival. In haar tienerjaren nam ze deel aan verschillende internationale zangwedstrijden, waarbij ze een aantal won. In 2022 nam ze deel aan de preselectie van het Songfestival, waar ze twaalfde werd.

Loop

Het lied loop is geschreven door Sarah Bonnici, Sebastian Pitchard-James, Leire Gotxi Angel, Kevin Lee en Michael Joe Cini.


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vijf juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Sydney, Jurgen, Mellie, Rodi en (vervangend jurylid) Sem.!

Slovenië: 9,5/10

| Sydney: 9/10 | Dit is nu echt een Eurovision inzending. Het heeft zoveel toffe variaties. Het is niet een simpel liedje of zo. Het blijft me trekken, omdat het anders is dan zo’n simpel pop liedje. Hier word ik nou echt blij van. Misschien tot dusver wel mijn favoriet!

| Jurgen: 9/10 | Misschien wel de beste inzending ooit die Slovenië heeft ingestuurd. Toen de videoclip online kwam, was eigenlijk m’n eerste reactie: Wauw! En wat is dit een goed nummer! Het doet me ook een beetje denken aan het nummer “Echo” van Georgië vorig jaar. Ik ben erg fan van de vele instrumentele elementen die in het nummer is toegevoegd. Het kan zomaar is een top 5 finish worden voor Slovenië dit jaar! Zet ‘m op!

| Mellie: 10/10 | Slovenië had vorig jaar een super leuk nummer met Joker Out. Helaas waren ze toen niet heel hoog geëindigd. Dit jaar sturen ze naar mijn mening een mogelijke winnaar. Toen ik het voor het eerst luisterde was ik echt heel verrast. Positief natuurlijk.

Ik vind het ook leuk dat het in eigen taal is en het geeft mij ook echt ''winnaarvibes''. De videoclip heeft een soort ''siren thema'' zou echt geweldig zijn als ze dit ook in de performance kunnen terugbrengen. Ik heb gehoord dat de video ook een stukje geschiedenis laat zien, over Veronika. Dit was een mysterieus figuur uit het verleden in Slovenië. Met een tragisch verleden. Het lied is geschreven samen met de vocalist: Bojan Cvjeticanin. Kortom, zou Slovenië dit jaar kunnen winnen? Naar mijn mening een hoge kans om in de top 5 te geraken!

| Rodi: 9,5/10 | Een dikke 9,5 verdient! Het is echt een heerlijk nummer en het brengt positieve aandacht. Het is in eigen taal en dat maakt het natuurlijk ook fantastisch. Ik zie dit wel als een potentiële winnaar en ben benieuwd wat ze gaan brengen dit jaar! Go Slovenië!!!!

| Sem.: 10/10 | Dit cijfer krijgt een nummer zeker niet zomaar van mij. Maar Slovenië weet het gewoon voor elkaar te krijgen... Al vanaf de aller eerste seconde voel je gewoon dat je je oren goed open moet zetten. Dit lied trekt veel aandacht, en dat op een positieve manier. Enorm goede elementen die samen komen. Echt super fijn om naar te luisteren. En met een fantastische videoclip erbij, die echt een extra vibe en een kloppend beeld bij het nummer geven. Echt een POWERRRR SONG!!!

Slovenië, zet 'em op!

Luxemburg: 6,6/10

| Sydney: 6/10 | Leuk de verschillende talen, wat Melanie zegt tis niet storend de 2 talen. Prima nummer, alleen vals gezongen helaas.

| Jurgen: 7/10 | Eindelijk keert Luxemburg na 31 jaar weer terug naar het Songfestival! TALI heeft de nationale finale in Luxemburg gewonnen! De boodschap van het nummer komt sterk over. Wel leuk dat het nummer tweetalig is, namelijk in het Frans en in het Engels. Maar voor sommige kan tweetalige nummers ook heel rommelig zijn. Ik vind het in ieder geval een goeie combinatie. Alleen denk ik zelf dat het nummer niet sterk genoeg is om de finale te halen. Ze had wel een leuke staging!

| Mellie: 6,8/10 | Luxemburg is back! Met een leuk popliedje. Ik vind het erg leuk dat het lied van Luxemburg in twee talen is. Het lied begint in het Frans en gaat dan ook soms over in Engels. Ik vind dat erg leuk en het komt niet rommelig over. Ook heeft het een leuke performance. Viel me wel op dat er volgens mij zes dansers waren en dan TALI. Ik ben erg benieuwd hoe Luxemburg zal gaan eindigen!

| Rodi: 5,5/10 | Welcome back Luxemburg! Een leuk popliedje maar niet helemaaaaal mijn ding. Leuke performance neer gezet. Ze zijn na 31 jaar weer back on track en ben erg benieuwd hoe ze het gaan doen. Als een van onze buurlanden zal ik ze zeker supporten en TALI brengt het weer back. Go Luxemburg.

| Sem.: 7,6/10 | Na alweer 31 jaar afwezigheid, laat Luxemburg weer eens duidelijk van zich horen met een lekker catchy nummer. Ik vind de combinatie tussen de Engelse en de Franse taal erg goed passen in haar nummer. Het nummer zelf vind ik wel leuk, alleen heeft het niet echt de ''wow factor''.

Malta: 7,1/10

| Sydney: 7/10 | Hele leuk inzending. Leuke performance ook. Er zit een fijne vibe in, wel mis ik toch dat speciale wat Slovenië bijvoorbeeld heeft. De dans is echt leuk! Dus een ruime voldoende van mij.

| Jurgen: 6,5/10 | Opzich vind ik dit een best leuk nummer! Het is in ieder geval uptempo, en daar hou ik van. Alleen wat ik van veel mensen hoor, is dat het heel veel lijkt op Chanel van Eurovision 2022. De zang is goed, en haar dansmoves zijn uitstekend! Ik ben bang dat Malta dit jaar weer niet de finale gaat halen. We gaan het zien hoe Malta het gaat doen. Misschien gaan ze het op het grote podium wel beter doen?

| Mellie: 7/10 | Malta komt elk jaar met een super leuk liedje. Maar is dan vaak erg underrated, wat jammer is. Ik vind dit lied ook best overeenkomend met Luxemburg moet ik eerlijk zeggen. Alleen is het verschil dat Malta de zangeres een hele dancebreak heeft. Daarom geef ik deze iets hoger dan Luxemburg. De dans doet mij erg denken aan Chanel van Spanje en Noa Kirel. Als die twee een kind zouden krijgen, dan zou Malta dat zijn. Al met al, een heel leuk nummer. Ik hoop dat malta dit jaar de finale gaat halen!

| Rodi: 7,3/10 | Malta heeft dit jaar een leuke inzending gedaan. Het lied komt erg overeen met wat Luxemburg heeft ingestuurd dus dat vind ik best jamer. Verder sluit ik me aan bij de andere jury leden, jammer dat het op het nummer lijkt van Spanje in 2022. Ik denk dat dit nummer ver zal gaan komen maar we gaan het vanzelf zien. Go Malta, go Malta!

| Sem.: 7,5/10 | Dit was oprecht wel het beste nummer in MESC (Maltese Selectieshow), Alleen zoals Jurgen al zegt... Het lijkt erg veel op het nummer SloMo van Chanel (Spanje 2022). Vooral door de staging, en het type nummer. Daarom hoop ik zeker dat Malta gaat laten zien dat het eigenlijk heel anders is. Voor nu een prima 7,5 voor Malta.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld de kansen in van Slovenië, Luxemburg en Malta?

1. Oekraïne

2. Italië

3. Kroatië

4. België

5. Zweden

6. Verenigd Koninkrijk

7. Frankrijk

8. IJsland

9. Noorwegen

10. Litouwen

...

32. Luxemburg

33. Slovenië

34. Malta


Onze reis van de Lage Landen naar Zweden is officieel van start gegaan. Wat vind jij van de deelnemende landen en de artiesten die al zijn aangekondigd? Welke is momenteel jouw favoriet? Laat het zeker weten in de reacties. 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we drie andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Sem.

03/03/2024, 21:26

Leuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (2)

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid