Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2023 × 9
Virtuele reis door Georgië, Griekenland, Australië, Nederland en Verenigd Koninkrijk met eindbestemming Liverpool. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

07/05/2023, 15:00

Pixelarts door Wishky

1

1

We kijken er met z’n allen naar uit: Het songfestival komt er weer aan! Vorig jaar won Oekraïne met Stefania van Kalush Orchestra. Dit jaar reizen we, om een welgekende reden, niet naar Oekraïne maar wel naar het Verenigd Koninkrijk.

Deze reis volg ik, samen met de jury, tot op de voet. Hoe maken de landen zich klaar voor het 67ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2023!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2023 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • De Grote Finale komt nu echt wel héél dichtbij: Over een weekje kennen we de winnaar van het Songfestival 2023. 
  • De eerste Songfestivalwinnaar, Ruslana, van Oekraïne zal optreden tijdens de grote finale. 
  • Idealista keert terug als officiële partner van het Songfestival.
  • De overige Big-5 landen hebben geloot in welke helft van de Grote Finale ze zullen optreden. Frankrijk, Italië en Spanje zullen in de eerste helft aantreden. Duitsland zal in de tweede helft optreden. 
  • Ons laatste nieuwtje voor de strijd zal losbarsten volgende week: De trofee is gearriveerd in Liverpool!

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Georgië

Vijftig jaar later, in 2007, maakte Georgië zijn intrede op het Songfestival. Ze doen ondertussen al 14 keer mee, waarvan de negende plaats hun hoogste positie was. Ze eindige 3 keer laatste. Van de 14 halve finales waarin ze deelnamen konden ze zich 7 keer kwalificeren. Hierbij konden ze 2 keer de top 10 behalen.

Griekenland

Griekenland neemt al sinds 1974 deel aan het Songfestival. Van hun 42 deelnames konden ze er eentje winnen. Toch hebben ze al twintig keer de top 10 kunnen bereiken.

Australië

Een vreemde eend in de bijt, zo kun je dit land bij het Songfestival wel noemen. Australië begon al in 1983 met het uitzenden van het festival, maar wegens geografische redenen konden ze niet deelnemen. Vanwege het zestig jarig bestaan van het festival in 2015 mochten ze eenmalig deelnemen. Tenzij ze wonnen. Ze eindigde dat jaar op de vijfde plaats en mochten het jaar nadien toch terugkeren. Van hun acht deelnames tot nu toe wonen ze er nog geen.

Nederland

Nederland is een van de landen die al sinds de eerste editie aanwezig was. Ze hebben 62 deelgenomen, waarvan ze al 5 edities wonnen. Het land kende wissel vallende successen op het festival. Zo eindigde ze over het algemeen het vaakst in de middenmoot.

Verenigd Koninkrijk

Onze reis eindigt dit jaar in het Verenigd Koninkrijk, waar het Songfestival plaatsvindt. Dit land doet al mee sinds 1957. Ze deden maar liefst 64 keer mee aan het songfestival. Enkel Duitsland deed vaker mee. Het Verenigd Koninkrijk behoort ook tot de Big Five, waardoor ze zeker zijn van een plaatsje in de grote finale. Ze wonnen al vijf keer het festival en werden ook vijf keren laatste. Toch kunnen ze zich een succesvol land noemen op het Songfestival. Ze behaalden maar liefst 42 keer de top 10, wat geen enkel ander land kan zeggen.


Koffer 3 × Artiesten + nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Georgië

Iru
Iru, is een 22-jarige Georgische zangeres. In 2011 vertegenwoordigde ze haar land ook al op het Junior Songfestival met de meidengroep Candy. Ze wonnen de wedstrijd. In 2023 won ze ook The Voice Georgia, waarna ze het recht heeft gekregen om haar land weer te vertegenwoordigen op het Songfestival. 
Echo
Het lied gaat over de liefde en luisteren naar je innerlijke stem. Het gaat over de strijd van liefde en de manifestatie van geloof. De echo is haar innerlijke stem en manifestatie van liefde en vrede.

Griekenland

Victor Vernicos
Victor Vernicos is een 16-jarige singer-songwriter. Hij heeft een Griekse moeder en Deense vader. Hij begon al piano te leren toen hij 4 jaar was. Toen hij 11 jaar was creëerde hij ook een liefde voor zingen en gitaar spelen. Met zijn 16 jaar is hij de jongste songfestivalinzending ooit van Griekenland. 
What They Say
What They Say is geinspireerd op zijn eerste overweldigende ervaring van angst. Hij was 13 jaar en verbleef in Denemarken bij zijn oma. Het gevoel dat hij zijn droom om musicalartiest te worden kwam plots heel dichtbij dankzij het harde werk en dat bracht hem tijdelijke angst. In 2021 is hij begonnen met het schrijven van dit nummer.

Australië

Voyager
Voyager is een metalband bestaande uit Daniel Estrin, Keytar, Simone Dow, Scott Kay, Alex Canion en Ashley Doodkorte. De band is opgericht in 1999 en samen hebben ze al 7 albums uitgebracht. In 2022 namen ze deel aan Australia Decides, maar daar werden ze tweede. Alhoewel dat ze wel de publieke stemming wonnen. Nu, 12 maanden later, mogen ze hun Songfestivaldroom toch realiseren. 
Promise
Het lied wordt door de band omschreven als een episch, progressief popmetalnummer dat de luisteraars meevoelt opeen emotioneel verhaal over avontuur en verlossing. Doorheen het nummer proberen ze een band op te bouwen met de luisteraar en zetten ze ons aan tot nadenken.

Nederland

Mia Nicolai & Dion Cooper
Dion is 29 jaar en nam al deel aan The Voice of Holland. Hij raakte bevriend met Duncan Laurence, waarna Dion Duncan mocht ondersteunen tijdens zijn clubtour in Nederland. Mia is 27 jaar en is een Nederlandse singer-songwriter die in de VS woont. Ze ontmoette Duncans verloofde tijdens een schrijfsessie. Toen Duncan hun stemmen samen had gehoord stelde hij voor om een duet op te nemen en zo kwam het duo samen. 
Burning Daylight
Het nummer gaat over unieke problemen en uitdagingen die we allemaal hebben als mens. Een relatie die stuk loopt, het verlies van een dierbare, stress of wanneer we in de knoop zitten met onszelf. Soms voelt het alsof we daar niet meer uit geraken en dat de dagen verder gaan zonder betekenis. Maar net wanneer het niet meer werkt is er de mogelijkheid voor groei en voor iets nieuws. Zeg dag tegen je oude leven. Het nummer is een ode aan vallen en opstaan.

Verenigd Koninkrijk

Mae Muller
Mae Muller is een 25-jarige singer-songwriter uit Londen. In 2019 raakte ze bekend bij het grote publiek, door haar samenwerking met de Zweedse groep Neiked en de Amerikaanse rapper Polo G. Daarnaast ondersteunde ze ook Little Mix tijdens hun Britse tour. 
I Wrote A Song
Het nummer is geschreven voor de meiden die hartzeer of pijn hebben doorgemaakt, die hebben doorgezet, er sterker zijn uitgekomen en er voor gekozen hebben om van zichzelf te houden. Ze vertelt haar ex hoe ze zich echt voelt en dat ze klaar is om wraak te nemen met het risico van een strafblad. Maar in plaats daarvan zet ze haar emoties om in woorden en is ze klaar om te feesten met haar vriendinnen.


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vier juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Jurgen, Mellie, Virtualic en Sydney. 

Georgië: 6,9/10

| Jurgen: 7/10 | Ik vind het een leuk nummer. Ze heeft een mooie stem, maar aan de andere kant irriteert de stem van haar ook wel een beetje op een gegeven moment. Maar Georgië gaat met deze inzending zeker een hoge ranking pakken in de finale!

| Mellie: 7/10 | Het is een mooi nummer alleen is de tekst een beetje alsof het door AI is geregeld. “ will be better way will be better day know” maar voorderest heeft ze een hele mooie stem! Deze gaat zeker hoog einigen.

| Virtualic: 7,5/10 | Nummer spreekt aan. Mooie stem. De trap beat die hier en daar naar bovenkomt is heerlijk. Ze geeft me tijdens haar speciale geluidjes Bzikebi - Bzz.. vibes (het bij nummer van junior eurosong 2008 ingezonden door Georgië).

| Sydney: 6/10 | Ik mis een beetje samenhang in de tekst van dit nummer. En dat leid mij in ieder geval heel erg af als ik er naar luister. De beat is namelijk erg leuk en ze heeft een mooie stem, maar door die samenhang in de tekst kan ik er niets van maken. Ik word hier niet zo blij van.

Griekenland: 6,4/10

| Jurgen: 7,5/10 | Net zoals Virtualic het zegt, de videoclip ziet er super mooi uit! LIVE zingt hij ook super goed, heldere stem, en dat op zo'n jonge leeftijd ( 16 ). Dit is de eerste keer dat Griekenland zo jong iemand naar het Songfestival stuurt. Ik vind het een leuk nummer, het is ook een nummer wat lekker blijft hangen en kunt meezingen. Alleen voor mijn gevoel mist er nog iets, ik mis vooral een uptempo stukje in dit nummer. Hopen dat Griekenland door gaat naar de finale, maar ik heb er vertrouwen in!

| Mellie 6/10 |Leuk nummer maar niet echt mijn stijl. Voorderest heel knap omdat hij heel jong is. Ga zo door griekenland! Alleen vind ik wel dat griekenland beter nummers heeft gehad.

| Virtualic: 6,5/10 | De videoclip was super nice! Als ik naar de live versie kijk heeft hij een mooie heldere stem! ben alleen benieuwd hoe hij dit live on stage bij eurosong brengt.. tot hiertoe vind ik hierover niets helaas.

| Sydney: 5,5/10 | Leuke videoclip, maar wat Jurgen zegt ik mis iets aan dit nummer. Het voet een beetje eentonig aan of zo? Dit is niet echt mijn ding helaas.

Australië: 7,9/10

| Jurgen: 8/10 | Ik hou van dit nummer! Het enigste wat ik minder vind aan het nummer is het schreeuw stukje, maar ik vind dat ook wel passen bij zo'n rockband als Voyager. Smaken verschillen, de ene die vind het schreeuw stukje in het nummer wat minder dan de andere. Voor de rest vind ik het een leuk nummer, blijft lekker hangen.

| Mellie: 7,4/10 | Geweldig! Ik houd heel erg van rock dus dit is zeker de muziek waarvan ik houd. Ook heel leuk dat zij vorige jaar ook mee hadden gedaan met “dreamer”. Dat lied vond ik erg goed alleen ging not the same naar eurovision. Dat was wel unnderrated vorig jaar. Dit liedje is ook weer zeer goed!

| Virtualic: 7/10 | Beetje eentonig. mooie tekst wel.. rond minuut 2 is er ff leuk stukje maar ik had meer verwacht helaas. Op sommige momenten doet de band me denken aan Fox stevenson waardoor ik het wel een mooi cijfer geef!

| Sydney: 9/10 | Dit vind ik oprecht heel leuk. Fijne vibe. Het is heeft echt een leuke beat en ben ook benieuwd naar de live performance of het net zo overkomt als dit. Ik vind het in ieder geval heel tof en mooi. Een van mijn favorietjes!

Nederland: 5,2/10

| Jurgen: 7,2/10 | Nederland stuurt dit jaar Mia en Dion naar het songfestival. Op het eerste oog was ik heel erg fan van dit nummer, vooral met het laatste stukje van; Goodbye, old life. Goodbye, old life. Maar toen ik ze hoorden vals zingen in Madrid en Amsterdam, kregen ze best veel haat over hun heen. Maar een paar weken later deden Mia en Dion een nieuwe versie bij Khalid en Sophie, en die versie was gelijk al veel beter. Ik heb wat beelden van de eerste repetitie gezien, en de staging zag er goed uit waarbij ze lopen over een ronddraaiend platform.

| Mellie: 5,5/10 | Het is een goed nummer maar ook niet mijn stijl helaas. Daarbij is de live echt verschrikkelijk! Jammer! Maar vind de haat nu wel niet terecht. Ze worden zo erg gehaat terwijl het maar pre-selections waren.

| Virtualic: 3/10 | Ik vind dit echt saai om naar te kijken. Daarnaast slaan ze naast de noten. nee sorry ga maar weer terug naar huis. ;S

| Sydney: 5/10 | Goed ik ga gelijk eerlijk zijn. Voor de verandering zou ik ze een 2 hebben gegeven, maar nu ze de verandering hebben ingebracht is het al een stuk beter, maar ik voel dit nummer niet zo. Ik voel geen chemie tussen die 2 zangers. En dat zorgt ervoor dat ik het een onvoldoende geef.

Verenigd Koninkrijk: 7,5/10

| Jurgen: 8,7/10 | Ik ben fan dit nummer! Zoals Mellie het ook al zegt, het is een leuk en uptempo nummer. Van deze nummers wordt ik ook gelijk vrolijk. Hier hou ik van! Ze is daarentegen erg populair in het Verenigd Koninkrijk. En het is ook al weer jaren geleden dat ze een vrouw hebben gestuurd naar het songfestival voor het Verenigd Koninkrijk. Al met al vind ik het een top nummer. Ze heeft een mooie stem. Het refrein kan ik al helemaal meezingen haha.

| Mellie: 7,1/10 | Het is een leuk en uptempo nummer! Heel erg nice! Alleen zingt ze live niet heel goed. Al met al is het wel gewoon top!

| Virtualic: 8/10 | Zuivere stem. lijkt beetje op de Britse versie van de vlaamse Olga leyers. mooie meid en het deuntje blijft echt in mijn hoofd hangen! De act is wel vrij saai.

| Sydney: 6/10 | Ik krijg het hier niet warm van om eerlijk te zeggen. Ik had meer verwacht. Vind het sowieso niet echt passen bij Eurovision of zo. Niet mijn vibe helaas. Dus dit krijgt van maar een magere 6.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld kansen in van deze vier landen?

1. Zweden

2. Finland

3. Frankrijk

4. Oekraïne

5. Spanje

6. Noorwegen

7. Israël

8. Italië

9. Oostenrijk

10. Verenigd Koninkrijk

...

13. Australië

...

20. Nederland

...

23. Georgië

...

31. Griekenland

Maakt één van deze vier landen kans om het Songfestival te winnen? Het Verenigd Koninkrijk zou kans maken volgens de bookmakers, een top 10 is zeker haalbaar. De anderen zouden de top 10 niet behalen volgens de bookmakers. Griekenland en Nederland zouden zelfs moeten vrezen voor een finaleplaats volgens de bookmakers...


Onze reis van de Lage Landen naar het Verenigd Koninkrijk komt ten einde, want we zijn aangekomen in het Verenigd Koninkrijk. Wat vind jij van de landen waar we deze week zijn doorgereisd? Welk land is jouw favoriet? Wie denk jij dat het Songfestival gaat winnen? Laat het zeker weten in de reacties! 

De reis is ten einde, volgende week barst de strijd los en kennen we eindelijk de winnaar van het Songfestival 2023! Toch is de reeks nog niet afgelopen, want we zijn volgende week terug met een nieuw artikel. Tot dan! 

Poll: Wie is jouw favoriet? × 9
Wie is jouw favoriet? × 9

Georgië
100%
Griekenland
0%
Australië
0%
Nederland
0%
Verenigd Koninkrijk
0%

Sem.

07/05/2023, 17:32

Georgië 🔛🔝

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid