Nu LIVE Badjas.
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2023 × 8
Virtuele reis door Oostenrijk, Azerbeidzjan, Cyprus en Zwitserland met eindbestemming Liverpool. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

30/04/2023, 15:00

Pixelarts door Wishky

1

1

We kijken er met z’n allen naar uit: Het songfestival komt er weer aan! Vorig jaar won Oekraïne met Stefania van Kalush Orchestra. Dit jaar reizen we, om een welgekende reden, niet naar Oekraïne maar wel naar het Verenigd Koninkrijk.

Deze reis volg ik, samen met de jury, tot op de voet. Hoe maken de landen zich klaar voor het 67ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2023!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2023 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • De gastoptredens tijdens de grote finale zijn bekend: De show zal geopend worden door de winnaars van het vorige seizoen Kalush Orchestra. Go_A, Jamala, Tina Karol en Verka Serduchka brengen elk een nieuwe versie van hun Songfestivalinzending tijdens de vlaggenparade. Ze mengen hun lied met een Britse klassieker. Sam Ryder is de intervalact van dienst. En dan hebben we nog de Liverpool Songbook: Hierin zullen Sonia, Mahmood, Netta, Daði Freyr, Cornelia Jakobs en Duncan Laurence een eigen touch geven aan de liedjes.
  • De rehearsals zijn vanaf vandaag begonnen!
  • Mia en Dion passen hun nummer aan met een andere toonsoort en koor.
  • De VRT ademt van 6 mei tot 13 mei Songfestival. Met onder andere Het grote Songfestivalfeest, de muziekdocumentaire van ABBA, een aflevering waarin we Gustaph beter leren kennen, de halve finales en de grote finale.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Oostenrijk

Oostenrijk maakte zijn debuut in 1957. Ze konden van hun 54 deelnames 2 keer de winst binnen sprokkelen. We kunnen concluderen dat Oostenrijk doorheen de jaren wisselvallige resultaten heeft geboekt. Van hun 54 deelnames behaalde ze slechts 8 keer de top 5. Na Noorwegen en Finland eindigde Oostenrijk het vaakst op de laatste plaats, maar liefst 9 keer.

Azerbeidzjan

Nadat Armenië in 2006 zijn debuut maakte op het Songfestival groeide het enthousiasme ook bij dit land. Uiteindelijk maakte ze in 2008 hun debuut op het festival. Ze hebben 15 keer deelgenomen, waarbij ze een keer wonnen. Ze konden tot nu toe al 13 keer de grote finale halen, waarbij ze 8 keer de top 10 behaalde. De laatste jaren zien we ze enkel vaker onderaan het scorebord. Maar overal doet Azerbeidzjan het goed op het Songfestival.

Cyprus

Dit land doet al iets langer mee, vanaf 1981. Hun hoogste positie was de tweede plaats, in 2018. Ook eindigde ze een keer op de laatste plaats, maar dat dateert al van 1986. We kunnen concluderen uit de cijfers dat Cyprus wisselvallige resultaten aflevert. We kunnen ze beschouwen tot de middenmoot, met soms een uitschieter.

Zwitserland

Zwitserland is een van de landen die startte met het Songfestival. De eerste editie vond plaats in dit land en werd meteen gewonnen door het land. Ze wonnen uiteindelijk twee keer. Ondanks hun twee overwinningen werden ze ook heel wat keren laatste. Maar liefst 9 keer! Zwitserland heeft 4 officiële talen (Duits, Frans, Italiaans en Reo-Romaans). In tegenstelling tot België wisselen de landsdelen elkaar niet af, maar gaan ze samen op zoek naar een kandidaat.


Koffer 3 × Artiesten + nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Oostenrijk

Teya & Salena
Teya is geboren in Wenen, maar heeft Servische ouders. Ze probeerde eerder al deel te nemen aan het Songfestival voor Servië en Oostenrijk. Ook Selena deed al een eerdere poging tot deelname in 2018, maar greep langs de overwinning. Ze leerde elkaar kennen in de Oostenrijkse telentenjacht Starmania. 
Who the hell is Edgar?
Wie is Edgar? Wel, ze verwijzen naar de Amerikaanse schrijven en dichter Edgar Allan Poe. De dames beheren dat de geest van Edgar hun lichaam is binnengedrongen en kunnen het niet laten om een lyrisch meesterwerk te schrijven. Ze vinden het lied speciaal en denken er zelfs rijk mee te worden. Naarmate het lied vordert verwijzen ze naar 0,003 cent. Dat is het bedrag dat songwriters gewoonlijk per stream van hun nummers ontvangen. Als het tijd is om iets te vieren, dan zal dat met tankstationchampagne zijn.

Azerbeidzjan

TuralTuranX
Tural and Turan Bağmanov zijn afkomstig uit Azerbeidzjan. Ze traden al op de straten, pleinen en parken. In de parken van Baku bereikte ze zelfs hun hoogtepunt van de COVID-19-pandemie. Ze haalden inspiratie als muzikanten van hun vader, die helaas is overleden. 
Tell me more
Tell me more is een vintage softrock. Het is een zachte ballad, waarbij ze het verlangen naar communicatie in een relatie vertellen. Het gaat over het losgroeien van hun liefde, maar hopen dat alles nog gered kan worden door er over te praten. Het refrein nodigt ons uit om ons open te stellen en te praten over onze gevoelens. Na het tweede refrein voelen ze zich klaar om eerlijk te zijn over hun gevoelens. Hij denkt na over het leven als alles goed gaat.

Cyprus

Andrew Lambrou
Andrew heeft een Cypriotische afkomst, maar woont momenteel in Australië. Zijn grootouders zijn afkomstig uit Griekenland en Cyprus. In 2013 kwam hij voor het eerst in beeld nadat hij een aantal covers op YouTube plaatste. Twee jaar later deed hij auditie voor The X Factor Australia. Vorig jaar deed hij mee met de Australische nationale selectie voor het Songfestival, maar greep langs de overwinning. 
Break a broken heart
Het lied vertelt een eenzijdige giftige relatie. Hij is gemotiveerd om het dieptepunt te overwinnen en sterker te zijn dan voorheen.

Zwitserland

Remo Forrer
Remo is een verkoper van sportartikelen die in 2020 voor het eerst op TV verscheen toen hij meedeed aan The Voice of Switzerland. Hij won de wedstrijd en bracht zijn eerste single uit. Hij deed later ook nog mee aan het Duitse I Can See Your Voice.
Watergun
Het lied werd twee jaar geleden geschreven. De oorlog in Oekraïne was dus niet de reden om dit nummer te maken. Hij begint het nummer met kritisch na te denken over jeugdherinneringen waarbij hij en zijn vrienden deden alsof ze in een oorlog vochten. Destijds vonden ze dat speels, zonder zich bewust te zijn van de ernst ervan. Nu erkent hij dat het niet speels is, niet met waterpistolen zoals dat toen bij hem wel het geval was. Hij is zich er bewust van dat het onderwerp gevoelig is, maar vindt dat het belangrijk is om de boodschap van vrede te verspreiden.


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vier juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Jurgen, Mellie en Roselique. 

Oostenrijk: 8/10

| Jurgen: 10/10 | Mijn winnaar! Oostenrijk stuurt dit jaar een kanshebber om het songfestival te winnen. Wat een goed nummer is dit zeg! Ik ken het nummer ook helemaal uit mijn hoofd en kan 'm zo meezingen! LIVE klinken de dames ook heel goed samen! Ik verwacht een hoge klassering sinds Conchita Wurst het songfestival won, of misschien winnen ze zelfs wel! De videoclip is ook echt super grappig. Dit is voor mij het perfecte Eurovision nummer om het songfestival mee te nemen!

| Mellie: 7/10 | Leuk liedje! Maar na een tijdje word het ook een beetje saai ofzoiets. Maar voorderest top!!

| Roselique: 7/10 | Ik vind het een ontzettend leuk nummer met een erg goede beat, maar of het helemaal bij het Eurovisie Songfestival past betwijfel ik. Wel word je heerlijk meegetrokken in de vibe van het nummer! Erg vrolijk en verleidelijk om mee te dansen en zingen.

Azerbeidzjan: 6/10

| Jurgen: 6,5/10 | Tja, wat moet ik van dit nummer zeggen.. Ik snap niet waarom Azerbeidzjan deze tweeling stuurt naar het songfestival. Het geeft me wel een soort van Beatles vibes. De rap vind ik ook niet goed bij het nummer passen. Op het laatste als ze samen gaan zingen en als de hoge uithaal komt, wordt het nummer iets leuker! Ook wat Roos zegt, het is een heerlijk nummer om de andere nummers mee af te wisselen. Maar Azerbeidzjan kan de finale wel vergeten, al zijn er voorgaande jaren wel verrassingen geweest van landen die door gingen naar de finale terwijl mensen dat niet eens verwachten.

| Mellie 5/10 | Dit is gewoon niet echt mijn stijl.

| Roselique: 6,5/10 | Een heerlijk nummer om de andere nummers die voorbij komen eens af te wisselen, maar niet spetterend genoeg om kans te maken op de winst. Ik vind het alsnog een prettig nummer om naar te luisteren met een mooie tekst!

Cyprus: 8,2/10

| Jurgen: 8/10 | Heerlijk nummer om naar te luisteren! Mooi gezongen, en ook mooi dat hij vaak de hoogte in gaat met het refrein. Volgens Eurovision fan YouTube kanalen, kan Cyprus wel is bij de inzendingen horen die t gaan floppen, vooral door de hoge noten die hij zingt in het refrein. Maar we gaan het zien! Al met al vind ik het gewoon een top nummer. Het staat in ieder geval al in mijn playlist voor als ik onderweg ben!

| Mellie: 8/10 | Wat een goed nummer en wat een goede stem heeft hij!! Cyprus stuurt altijd goede dansnummers en nu een hele goed powerballad. Ik denk dat dit wel doorgaat. Ook doordat natuurlijk ze in de tweede finale performen.

| Roselique: 8,5/10 | Wat een prachtig nummer is dit! Heel erg mooi gezongen, met een prachtige tekst. De aanloop naar het refrein vind ik wel een momentje waar de energie van het lied verzwakt, maar dat wordt goed herpakt in het refrein.

Zwitserland: 8,3/10

| Jurgen: 9/10 | Na Oostenrijk en Cyprus vind ik dit echt een top nummer. Zwitserland had vorig jaar in Turijn een ramp finale. Bij de jury vote scoorden ze nog wel wat puntjes, maar bij de televote kregen ze maar liefst 0 punten. Dit jaar vind ik dat Zwitserland echt een top inzending heeft ingestuurd, Remo Forrer met het nummer ''Watergun''. Ik heb een aantal video's gezien waarin hij LIVE voor een publiek dit nummer zingt. Hij zong echt zuiver! Hij heeft echt een prachtige stem. Hij kan mooi in de laagte zingen, maar ook in de hoogte. Het refrein springt er voor mij echt uit. Het is nog wel afwachten of Zwitserland doorgaat naar de finale, want Zwitserland zit in een zware eerste halve finale met heel Scandinavië ( Noorwegen, Zweden, Finland ). Maar omdat ik het nummer zo mooi vind, geef ik Zwitserland een 9!

| Mellie: 7/10 | Heel goed en hij heeft een hele erge mooie stem. Wel moet ik eerlijk zeggen dat zwitserland wel betere nummers heeft gestuurd. Al met al heeft hij ook een hele mooie stem. Of dit door gaat weet ik niet aangezien hij in de sterkere finale zit. Maar laten we duimen. Dit maakt meer kans om door te gaan dan bijvoorbeeld nederland.

| Roselique: 9/10 | Wat een prachtig nummer! Ik ben fan. Remo Forrer, de zanger van het nummer, heeft een prachtige en vooral krachtige stem die in dit nummer goed naar voren komt. Ook heeft het nummer een mooie boodschap, waardoor ik verwacht dat het erg hoog kan eindigen! Ik ben benieuwd hoe hij dit op het podium neer gaat zetten.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld kansen in van deze vier landen?

1. Zweden

2. Finland

3. Oekraïne

4. Frankrijk

5. Spanje

6. Noorwegen

7. Israël

8. Oostenrijk

9. Italië

10. Verenigd Koninkrijk

...

13. Zwitserland

...

23. Cyprus

...

32. Azerbeidzjan

Maakt één van deze vier landen kans om het Songfestival te winnen? Oostenrijk zou kans maken volgens de bookmakers, een top 10 is zeker haalbaar. De anderen zouden de top 10 niet behalen volgens de bookmakers. Azerbeidzjan zou zelfs de finale niet halen volgens de bookmakers... Zwitserland en Cyprus maken wel kans op de finale. 


Onze reis van de Lage Landen naar het Verenigd Koninkrijk eindigt deze week in Zwitserland. Wat vind jij van de landen waar we deze week zijn doorgereisd? Welk land is jouw favoriet? Wie denk jij dat het Songfestival gaat winnen? Laat het zeker weten in de reacties! 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we vier andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Poll: Wie is jouw favoriet? × 8
Wie is jouw favoriet? × 8

Oostenrijk
100%
Azerbeidzjan
0%
Cyprus
0%
Zwitserland
0%

Sem.

30/04/2023, 17:06

🎶EDGAR ALLEN EDGAR ALLEN POE POE POE POE POE🎶 (Goed nummertje wel van Oostenrijk)

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (6)

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid