Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2023 × 7
Virtuele reis door Duitsland, Servië, Portugal en Israël met eindbestemming Liverpool. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

23/04/2023, 15:00

Pixelarts door Wishky

1

4

We kijken er met z’n allen naar uit: Het songfestival komt er weer aan! Vorig jaar won Oekraïne met Stefania van Kalush Orchestra. Dit jaar reizen we, om een welgekende reden, niet naar Oekraïne maar wel naar het Verenigd Koninkrijk.

Deze reis volg ik, samen met de jury, tot op de voet. Hoe maken de landen zich klaar voor het 67ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2023!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2023 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • Het Songfestival is nog niet begonnen of Malta bevestigd hun deelname al aan het Songfestival van 2024. 
  • De gastoptredens zijn bekend: De eerste halve finale zal geopend worden door Julia Sanina met haar band The Hardkiss, Rita Ora brengt een medley tijdens de pauze en  de Oekraïense Alyosha zal samen met de Liverpoolse Rebecca Ferguson optreden.
  • De gastoptredens zijn bekend: Mariya Yaremchuk zal een hedendaagse mix brengen van de bekendste muziek van haar land. Aan het einde zingen rapper OTOY en Zlata Dziunka samen met Mariya. Ze willen tonen dat voor Oekraïners muziek het licht is dat het duister overwint. Het Songfestival wil ook tonen dat er een plaats is voor iedereen en maat drie drag-artiesten optreden met een groep dansers van verschillende stijlen. 
  • In aanloop naar het Songfestival zijn er héél wat kopzorgen: AVROTROS werkt aan de begeleiding na een 'valse' start van Mia en Dion. La Zarra melde zich af bij de laatste twee pre-party's en vraagt rust vanwege een onduidelijke reden.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Duitsland

Duitsland is één van de landen die al deelneemt sinds het begin van het songfestival. Tot de Duitse Hereniging (1990) nam enkel West-Duitsland deel aan het festival. Het land heeft de meeste keren deelgenomen aan het festival, want ze sloegen slechts één keer over. Het land is ook één van de landen die tot de Big Five behoren, waardoor het land zeker is van een plaats in de grote finale. Ze wonnen twee keer, in 1982 en 2010. We kunnen Duitsland gerust succesvol noemen op het Songfestival. Van hun 64 deelnamens konden we 35 terugvinden bij de top 10.

Servië

Servië nam, als onderdeel van de republiek Joegoslavië, al 27 keer mee tussen 1961 en 1992. Daarna was het land ook aanwezig op het festival in 2004 en 2005 als onderdeel van Servië en Montenegro. Sinds 2007 neemt het land deel als onafhankelijk lid. Tijdens hun 15 deelnames wonnen ze in 2007 het festival. Hun laagste positie was 11de in 2013 en 2017. Van hun 14 deelnames konden ze zich 11 keer kwalificeren voor de grote finale. Hiervan 5 keer in de top 10.

Portugal

Sinds 1964 neemt ook Portugal deel aan het muziekfestival. In 2017 wonnen ze voor de eerste keer. Ze namen al 54 keren deel aan het festival, waarvan ze 4 keer laatste werden. Portugal scoort redelijk wisselvallig op het Songfestival. We zagen ze vooral terug in het midden van het scorebord. We kunnen ze dus beschouwen tot de middenmoot.

Israël

Alhoewel het een Aziatisch land is, mag het toch deelnemen aan het Songfestival wegens zijn EBU-lidmaatschap. Israël doet mee sinds 1973 en heeft in zijn 44 deelnames al 4 keer gewonnen. Hun laagste positie is 24ste, in 2007. In de beginjaren haalde ze heel wat hoge resultaten, de laatste jaren vinden we ze vaker terug onderaan het scorebord.


Koffer 3 × Artiesten + nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Duitsland

Lord of the Lost
Lord of the Lost werd opgericht in 2007 door Chris Harms. De oorspronkelijke naam was Lord, maar er was ook al een Finse band met deze naam. Ze hebben al heel wat albums uitgebracht en ze stegen telkens in de hitlijsten. Ze werden ook al door Iron Maiden uitgekozen om hen te ondersteunen bij hun wereldtournees in 2022 en 2023. Hun laatste album Blood & Glitter behaalde vorig jaar de eerste plaats in de Duitse hitlijsten. 
Blood & glitter
Blood & glitter betekent tederheid en ruwheid. Het zijn twee tegenpolen. Het gaat dieper in op de mens. Onze kenmerken, kwaliteiten en gebreken maken deel van ons als mens. Dat is volgens de band een reden tot feest en het gevoel dat het leven ons voedt.

Servië

Luke Black
Luka Ivanović, beter gekend als Luke Black, is een Servische zanger en songwriter. Op 12-jarige leeftijd kreeg hij interesse voor muziek en begon hij zijn eigen teksten te schrijven. Een jaar later begon hij met het maken van muziek. In 2018 verhuisde hij naar Londen om daar te studeren aan de Point Black Music School. Ondertussen woont hij er nog steeds en werkt hij als grafisch ontwerper. 
Samo mi se spava
Heb jij je ooit eenzaam en uitgeput gevoeld door de wereld omdat je alleen maar videogames kunt spelen om alles te vergeten? Luke Black begrijpt je pijn!  Doorheen het lied komen er enkele metaforen voor die verwijzen naar de taal van videogames. Het lied beschrijft Luke's verlangen om te ontsnappen aan gevoelens van hopeloosheid en wanhoop.

Portugal

Mimicat
Marisa Isabel Lopes Mena, ofwel Mimicat, is een Portugese pop- en soulzangeres en songwriter. In 2001 nam ze al eens deel aan de nationale finale in Portugal, maar wist zich niet te plaatsen voor de halve finales. Meer dan 20 jaar keert ze terug en lukt het haar om deel te nemen aan het songfestival.
Ai coração
Ai coração gaat over hartzeer en wanhoop. Ze is hopeloos verliefd, terwijl haar minnaar op haar wacht. Naarmate het lied vordert wordt de muziek hectischer, waarbij haar emoties toenemen en de hartzeer sterker wordt.

Israël

Noa Kirel
Noa Kirel is een Israëlische zangeres, actrice, danseres en televisiepresentator. Ze won tussen 2017 en 2022 elk jaar de MTV Europe Music Award voor de beste Israëlische act.
Unicorn
Het lied gaat over Noa die zich duidelijk niet laat doen en de kracht heeft van een Unicorn. Het lied bevat aan het einde toe ook een dancebreak, waarbij ze haar kracht als unicorn toont.


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vier juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Jurgen, Mellie, Renzo en Sydney. 

Duitsland: 7,5/10

| Jurgen: 7/10 | Duitsland mag dit jaar direct door naar de finale, omdat ze bij de BIG 5 horen. Het is een mooi lied van Duitsland. Normaal gesproken ben ik niet zo heel erg fan van zulke nummers waarbij ze schreeuwen. Maar sinds ik de laatste tijd meer van dit soort muziek begin te luisteren, vind ik dit nummer van Duitsland echt een top nummer! Ik hoop dat ze dit jaar geen laatste gaan eindigen in de finale. Maar dat zal wel goed moeten komen! Het is een mooi nummer, en de zanger kan ook nog eens goed zingen. Ook wel leuk dat ze wat sound effects hebben toegevoegd, zoals light saber geluidjes. Ook met de LIVE performance zingt de zanger van Lord of the Lost erg goed! Go Duitsland!

| Mellie: 7,5/10 | Wat een goed lied van Duitsland en ik hoop dat ze een keer niet laatste eindigen. Ik vind dit sowieso erg nice omdat er een hele act omheen zit! Ik hoop dat duitsland hoog gaat eindigen. Ik snap ook dat veel mensen hier niet van houden, maar je kan zeggen dat ze lekker rocken op het podium.

| Sydney: 7/10 | In het begin dacht ik echt, wat ik hoor nu? Maar ik vind het eigenlijk stiekem toch best wel leuk! Zoals Virtualic ook zegt de combinatie met de rustige stukjes is top! Ik vind dit heel leuk en ik hoop dat ze ver komen.

| Virtualic: 8,5/10 | Ik ben hier echt enorme fan van. toen finland in 2006 Lordi stuurde was ik een nog grotere fan maar deze inzending maakt in mijn ogen kans op winst. De act is fantastisch. Hoe ze eruit zien is heerlijk om naar te kijken. ook de combinatie met de rustigere stukjes is heerlijk! Het had misschien nog beter geweest als het in het duits was!

Servië: 7,9/10

| Jurgen: 7,5/10 | Wauw, wat een goed nummer van Servië! Vorig jaar ook al, dit jaar weer! Ik kreeg een soort van James Bond filmmuziek vibe ofzo haha. Het klinkt in het begin heel geheimzinnig. Samo mi se spava betekent in het Nederlands: Ik wil gewoon slapen. In de nationale finale waar Mellie het al over had, was Filip mijn favoriet, maar op nummer 2 stond bij mij Luke Black! Ook wel apart dat die dansers aan buizen vast zitten, maar de choreografie is wel heel goed van de zanger en de dansers!

| Mellie 8/10 | Ik volgde de nationale finales waarin dit samen met philip toch wel de kanshebbers waren. Dit liedje van luke gaat over de wereld waaraan hij wilt ontsnappen en eigenlijk wil slapen voor altijd. Daarnaast is de performance gewoon iconic, je ziet zombies je ziet monsters en je ziet een soort computeromgeving! Konstrakta van vorig jaar was ook erg leuk en nu weer een goede inzending vanuit het mooie Servië.

| Sydney: 7/10 | Dit is qua zang niet helemaal mijn ding, maar ik vind de act en de performance daar in tegen wel ijzer sterk! Vandaar dat ik het toch een 7 geven. Verder vind ik het top dat hier ook deels in de eigen taal wordt gezongen. Zoals ik al eerder benoemde daar ben ik wel echt fan van als artiesten hun eigen taal erin verwerken.

| Virtualic: 9/10 | First things first! De visuals zijn fire! De dansact is Dope! De combinatie servisch en engels is ook heel erg fijn. De act zelf is ook zo goed in elkaar gestoken. De EDM melody is ook vurigggg! ik heb hier niks slechts over te zeggen. W A U W.

Portugal: 8/10

| Jurgen: 8,5/10 | Wauw! Toen ik het nummer had geluisterd, dacht ik meteen; Ja! Dit is typisch Portugal! Zoals Sydney ook al zegt, het heeft een fijne vibe en je kunt er op mee dansen! Ook heeft ze meegedaan aan een aantal pre-parties, zodat mensen kunnen kijken of ze LIVE op het podium ook kan zingen! En ja, dat kan zeker! Ze was altijd wel één van de favorieten van een pre-party! Ik denk dat Portugal wel de finale haalt!

| Mellie: 8/10 | Wat is dit toch een geweldig nummer en ook heel vrolijk. Het doet mij heel erg denken aan spanje en lekker zitten op een warm strand, ik weet niet waarom maar dit liedje geeft mij hele positieve en leuke vibes!!:)

| Sydney: 8,5/10 | Dit is helemaal leuk! Zoals Spaans en Italiaans vind ik Portugees ook een van de mooiste talen die er is. Het nummer heeft echt zo’n fijne vibe en ik wil gewoon mee dansen! Of het nou echt ver gaat komen? Dat weet ik niet, maar de finale halen ze zeker wel. Dus tijdens dit lied kan ik dan lekker in de woonkamer staan dansen!

| Virtualic: 7/10 | Mooie stem, happy vibes. Portugees spreekt aan en de kledij is heel charmerend . Ik zie dit nummer ver komen al is het niet echt mijn soort muziek. Doet me wat denken alsof je in een portugees restaurantje zit en een local treed op!

Israël: 6,1/10

| Jurgen: 7/10 | Ze heeft op dit moment nog nergens LIVE opgetreden wat je kunt terugvinden op het internet. Dat is erg jammer, want het nummer is wel super goed! Ik vind het stukje met I GOT THE POWER OF A UNICORN minder leuk, maar het stukje met phenomen, phenomen, phenomenal, phenomen, phenomen, phenomenal het leukste van het nummer! Op het laatste gaat ze een dans stukje doen. Daar ben ik heel benieuwd naar. Maar het phenomenal stukje vind ik leuker dan I got the power of a UNICORN, wat de titel van het nummer is, namelijk; Unicorn. Als Israël het nummer nailed, gaat ze zeker door naar de finale!

| Mellie: 7,5/10 | Weer een ook heel leuk lied voor israël. Power of een unicorn? Deze zangeres heeft inderdaad veel power! Ook leuk dat er heel veel nummers zijn gemixt in deze song. Ook schijnt dat ze ook gaat dansen in mei met haar lied! Ben heel erg benieuwd naar dit nummer!!!!

| Sydney: 7/10 | Het lied is echt wel ijzersterk gezongen en het is ook een leuk nummer, maar dit geeft mij totaal geen eurovision vibes eerlijk gezegd. Dit voelt meer als een standaard pop liedje aan wat je wel vaker hoort op de radio. Het is zeker wel leuk daar niet van, maar het is gewoon naar mijn mening niet “speciaal” als dat logisch klinkt? Wat Jaro ook zegt, ik ben ook erg benieuwd naar de live performance, want dit is volgens mij echt kei lastig om te zingen live.

| Virtualic: 3/10 | Op dit punt heeft ze nog niet live opgetreden. Ik hoor een autotune level over 9000 . Ze lijkt op de alixpress versie of poging tot nadoen van ariana grande of dergelijke. Dit is niet mijn vibe, veel mensen zullen dit leuk vinden maar dit is 1 van de mindere inzendingen dit jaar. Ik ben benieuwd hoe ze het live brengt en of ze kan zingen zonder autotune.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld kansen in van deze vier landen?

1. Zweden

2. Finland

3. Oekraïne

4. Noorwegen

5. Spanje

6. Frankrijk

7. Israël

8. Oostenrijk

9. Tsjechië 

10. Verenigd Koninkrijk

...

14. Servië

...

19. Duitsland

...

25. Portugal

Maakt één van deze vier landen kans om het Songfestival te winnen? Volgens de bookmakers wel, want Zweden staat al enkele weken bovenaan te pronken. De andere drie landen lijken (net) geen top 10 te worden, maar moeten zich geen zorgen maken om in de halve finale te blijven steken. Volgens de bookmakers krijgen ze allemaal een finaleplaatsje. 


Onze reis van de Lage Landen naar het Verenigd Koninkrijk eindigt deze week in Armenië. Wat vind jij van de landen waar we deze week zijn doorgereisd? Welk land is jouw favoriet? Wie denk jij dat het Songfestival gaat winnen? Laat het zeker weten in de reacties! 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we vier andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Poll: Wie is jouw favoriet? × 7
Wie is jouw favoriet? × 7

Duitsland
0%
Servië
100%
Portugal
0%
Israël
0%

Sydney

28/04/2023, 00:53

Ik ben zo excited voor de live shows! Kan niet wachten

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid