Nu LIVE Badjas.
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2023 × 6
Virtuele reis door Italië, Moldavië, Zweden en Armenië met eindbestemming Liverpool. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

16/04/2023, 15:00

Pixelarts door Wishky

1

3

We kijken er met z’n allen naar uit: Het songfestival komt er weer aan! Vorig jaar won Oekraïne met Stefania van Kalush Orchestra. Dit jaar reizen we, om een welgekende reden, niet naar Oekraïne maar wel naar het Verenigd Koninkrijk.

Deze reis volg ik, samen met de jury, tot op de voet. Hoe maken de landen zich klaar voor het 67ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2023!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2023 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • De slogan van het Songfestival 2023 is 'United by Music'.
  • De Postcards van de 37 landen worden dit jaar opgenomen in het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en de andere deelnemende landen.
  • In de Postcard van Nederland zal Zaandam te zien zijn. Bij België zal het atomium in Brussel te zien zijn. 
  • De finale van het Songfestival zal live te zien zijn in de Britse bioscopen.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Italië

Italië is één van de landen die al sinds het begin deelneemt aan het Songfestival. Tevens behoren ze ook tot de Big Five, wat betekent dat ze direct naar de grote finale gaan. Met hun overwinning in 2021 staat de teller op 3. Ze werden slechts één keer laatste, in 1966. Italië kende talloze successen op het Songfestival. Van hun 47 deelnames wisten er 34 een plaats te bemachtigen in de top 10.

Moldavië

In 2005 maakte Moldavië zijn debuut op het muziekfestijn. Van hun 18 deelnames hebben ze er tot nu toe nog nooit eentje gewonnen. Hun hoogste positie was de derde plaats in 2017, hun laagste positie was laatste in 2014. Toch kunnen we Moldavië succesvol noemen. Ze konden zich 12 keer kwalificeren voor de grote finale. Vaak strandden ze in de middenmoot, maar vijf keer behaalden ze de top 10.

Zweden

Eén van de succesvolste landen op het Songfestival is zeker Zweden. Van de 61 inzendingen haalden 42 de top 10. Ze maakten in 1958 hun intrede en wonen al 6 keer. Hiermee zwemmen ze in het kielzorg van Ierland, die 7 keer won.

Armenië

Eén jaar na Moldavië maakte ook Armenië zijn intrede. Zij deden al 14 keer mee, waarvan ze er geen wonnen. Hun beste positie was vierde in 2008 en 2014, hun laagste positie was zestienden in 2019. Toch kunnen we Armenië succesvol noemen op het Songfestival. Van de 14 halve finales waar we ze zagen konden ze 11 keer de grote finale behalen. Hiervan haalden ze 7 keer de top 10.


Koffer 3 × Artiesten + nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Italië

Marco Mengoni
Marco Mengoni is een Italiaanse zanger. In 2009 raakte hij bekend door zijn deelname aan X Factor. Hij won deze wedstrijd. Ook won hij de MTV Europe Music Award voor beste Europese act. Hij nam enkele keren deel aan de nationale voorronde en wist de nationale voorronde in 2013 te winnen en mocht zijn land vertegenwoordigen op het Songfestival. Tien jaar later neemt hij opnieuw deel.
Due vite
Het lied gaat over het verhaal van een relatie tussen de ratio en het onbewuste. Hij realiseert zich dat zijn onbewuste hem meer realistische input geeft dan het dagelijkse leven. In het nummer verteld hij dit dubbelleven: Het leven van de nacht en dromen die echter worden dan de dromen zelf. Er zijn momenten van verveling en nadelen die nodig zijn, dat is 'Due vite'. Je moet er door.

Moldavië

Pasha Parfeny
Pavel Parfeny, beter gekend als Pasha Parfeny, is een Moldavische zanger en songwriter. Hij groeide op in een muzikale familie en ontwikkelde zo op zeer jonge leeftijd een passie voor muziek. Hij nam deel aan tal van muziekwedstrijden, waarbij bij enkele keren de eerste plaats behaalden. Hij heeft al enkele keren deel genomen aan de nationale selectie van Moldavië, maar we kunnen hem het best kennen van zijn deelname in 2012 met het nummer 'Lăutar'.
Soarele şi luna
Het lied beschrijft een liefde en is opgebouwd rond metaforen, volkssymbolen en natuurlijke elementen. Het nummer geeft een nieuwe dimensie aan liefde en heffen het tot iets heiligs en spiritueels, dat gedreven is door de kracht van de kosmos. Het gaat over een bruilloft, waarbij de zon en de maan (wat Soarele şi luna bekend in het Nederlands) het huwelijk lijken over te nemen en geven hun krachtigste zegeningen aan het huwelijkspaar.

Zweden

Loreen
Lorine Zineb Noka Talhaoui, beter gekend als Loreen, is een Zweedse zangeres van Marokkans-Berberse afkomst. In 2003 nam ze deel aan Pop Idols, waarbij ze vierde werd. In 2011 nam ze deel aan de nationale voorronde, waarbij ze strande in de finale. Eén jaar later nam ze opnieuw deel, met succes. Ze mocht haar land vertegenwoordigen met 'Euphoria'. Ook hier met succes, want ze won. In veel Europese landen groeide het lied uit tot een echte hit. Het is in Nederland het succesvolste en langst genoteerde songfestivalhit in de geschiedenis. Ze deed een Europese tour, bracht een album uit dat weinig succesvol was en deed nog mee aan de nationale voorrond, zonder succes. Tot nu. 
Tattoo
Het nummer is geschreven door hetzelfde team achter haar hit 'Euphoria'. Het is een donkere dance-poptrack over het vasthouden aan de liefde ondanks de pijn die deze relatie met zich meebrengt. Ze verkondigt dat het tijd is om afscheid te nemen, maar toch belooft ze te doen wat nodig is om naar deze liefde terug te keren. Ze act is geïnspireerd op Loreens nomadische erfgoed. Ze komt uit de bergen, dus wilt ze het gevoel creëren van een natuurlijke omgeving.

Armenië

Brunette
Brunette is een opkomende artiest met enkele nummers op haar naam. Ze is een Armeense zangeres en ontwikkelde op jonge leeftijd een interesse in muziek. Vanaf haar vierde verjaardag is ze beginnen zingen en sinds haar vijftiende schrijft ze eigen nummers. 
Future Lover
Ze zingt over een minnaar die ze nog niet heeft ontmoet. Ze wilt iemand vinden met wie ze oude boekenwinkels kan bezoeken en smoothies kan drinken. Naarmate het nummer vordert vertelt ze dat ze gehypnotiseerd is door iemand die ze nog niet heeft ontmoet. Ook krijgen we te horen dat ze zich als een vulkaan voelt die zometeen gaat ontploffen. Ze suggereert om haar beste beentje voor te zetten, ook al heeft ze daar geen zin in.


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vier juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Jurgen, Mellie, Renzo en Sydney. 

Italië: 5,8/10

| Jurgen: 7/10 | San Remo is toch wel de meest populairste wedstrijd in Eurovision. Al vond ik de San Remo van dit jaar erg tegenvallen. Ik had er ook niet echt een favoriet tussen zitten dit keer. Het maakte voor mij niet wie er uiteindelijk won bij San Remo. Dan over het nummer; Due Vite van Marco Mengoni. Ik zag dat Marco Mengoni al eerder meedeed met het songfestival, namelijk in 2013. Ik mis echt iets in het nummer, zoals een uptempo stukje. Maar het is toch wel weer een nummer wat wel vaker op repeat staat bij mij. Zoals Mellie al zegt, is dat Italië wel vaker van dit soort liedjes stuurt naar het songfestival. Bij de televote gaat dit wel hoog eindigen, omdat mensen best wel positief zijn over dit nummer! Ik ben benieuwd hoe hoog Italië gaat eindigen in de finale! Buona fortuna Italia!

| Mellie: 5/10 | Ik vind dat dit niet heel erg opvalt en italie stuurt heel vaak deze liedjes. Daarnaast denk ik dat dit wel een van de slechtste is van de big 5. Daarnaast heeft hij wel een mooie stem en is hij gelijk door naar de finale. Toch denk ik dat hij bij de jury wel hoog kan eindigen maar niet met de televote! Veel succes.

| Renzo: 4/10 | Geen fan van, vandaar zo’n laag nummer! Maar toch wens ik Italië veel succes!

| Sydney: 7/10 | Ik vind de Italiaanse taal altijd één van de mooiste talen. Deze man kan ook echt heel goed zingen, maar het heeft niet die WAUW factor. Ik hoop wel dat die de finale haalt, want zoals al zei, hij kan wel echt goed zingen!

Moldavië: 8,1/10

| Jurgen: 10/10 | Net als Marco Mengoni van Italië, heeft Pasha Parfeny al eerder meegedaan met het songfestival, namelijk in 2012! Mijn eerste 10 van de Reis Naar Het Songfestival serie. Soarele şi Luna, ook wel in het Engels ''The Sun and The Moon'' is bij mij een hoge favoriet dit jaar. Ik kan hier eigenlijk niet heel veel over zeggen, maar wat een top nummer! Het hele nummer klopt gewoon helemaal! Ik hou van de stem van Pasha. Waar ik het meeste fan van ben is het refrein in het begin met de fluit. Pluspunt van dit nummer is dat het nummer in eigen taal gezongen wordt, waar ik juist erg fan van ben. De achtergrondzangeressen passen ook perfect bij het nummer. Soarele, Soarele, Soarele și Luna! Ne-or ține, ne-or ține, ne-or ține cununa!

| Mellie 8/10 | Ik vind het wel leuk en hij heeft ook wel eens vaker meegedaan met loreen en dit jaar worden zij weer herenigd. Ik vind vooral de vibes heel leuk. Ook houd ik erg van folkmuziek en denk dat dit land zeker door gaat!

| Renzo: 5/10 | Ik vond dit helemaal niets! Ik kreeg vreemde vibes bij de clip en het nummer gaf mij nog vreemdere vibes en dat heb ik liever niet wanneer ik muziek luister. Helaas maar goodluck!

| Sydney: 9,5/10 | Waarom? Ik vind dit helemaal geweldig, omdat het anders is. Er zitten zoveel verschillende elementen in het lied en het klopt allemaal bij elkaar. Het voelt niet aan als te veel, maar het voelt juist als een perfecte combinatie. Ik hoop dat ze hiermee ver geraken, want ik ben er fan van!

Zweden: 8,4/10

| Jurgen: 10/10 | Zweden stuurt jaar na jaar weer goeie nummers die hoog kunnen eindigen in de finale. Zweden doet eigenlijk elk jaar wel mee om de winst. Toen bekend werd gemaakt dat Loreen meedeed aan Melodifestivalen. Toen dachten al veel mensen dat Loreen het songfestival ging winnen. Dat zie je nu ook al snel bij de bookmakers. Zweden staat gewoon dik bovenaan op de eerste plaats. Tattoo van Loreen is een goed nummer. Vooral het eindrefrein op het laatst vind ik mooiste stukje van het nummer. De staging met het grote LCD hamburger scherm vind ik heel vet! Loreen heeft natuurlijk al eerder het songfestival gewonnen in 2012 met het nummer Euphoria, wat ook een goed nummer. Al ben ik wel bang dat stel Loreen wint het songfestival, dat mensen dan gaan klagen dat Loreen onterecht heeft gewonnen, omdat Loreen al eerder in 2012 het songfestival heeft gewonnen. Een andere inzending verdiend het meer om te winnen dan Loreen. Maar we gaan het zien! Maar al met al is het gewoon een super goed nummer! Het nummer blijft echt in mijn hoofd zitten. Paar dagen geleden zong ze nog bij BEAU, wat ook meer een super mooi optreden was! Voor mijn gevoel gaat Zweden dit jaar winnen, dus > Stockholm 2024?

| Mellie: 8,5/10 | Wat een geweldig nummer van zweden. Heel jammer dat het ledscreen zo erg zwaar is waardoor ze haar performance moet aanpassen. Maar loreen en haar team zullen wel iets bedenken daarvoor aangezien zweden altijd heel goed is als het gaat om mooie en goede performances bedenken. Ik denk dat zweden zelfs gaat winnen, maar wel is het jammer dat het nu al “bekend” is wie er wint aangezien ze met een groot percentage bovenaan staat in de bookmakers. Natuurlijk kan er van alles nog veranderen wie er wint maar zweden gaat een mooi resultaat terug nemen naar Zweden.

| Renzo: 7/10 | Wat goed gedaan! Performance gaat de key zijn. Ben benieuwd! Stel ons niet teleur en tot in de finale!

| Sydney: 8/10 | Ik vond de live performance qua zang niet bepaald mega goed of zo. Maar het nummer is ook wel moeilijk om live te zingen met al die uithalen. Ben benieuwd of ze weer de winst te pakken krijgt met dit nummer.

Armenië: 8,9/10

| Jurgen: 9,3/10 | Wat een goeie inzending van Armenië! Van tevoren had ik niet verwacht dat het een ballad zou zijn. Ik dacht dat het een up tempo dans nummer werd. Maar precies zoals Mellie het zegt, wanneer Brunette gaat rappen dan wordt het nummer gelijk beter en beter. Het begin van het nummer geeft me echt een beetje ''spooky'' en Billie Eilish vibes. De videoclip is ook heel erg goed in elkaar gezet met een heel orkest. Ook leuk dat ze aan het eind van het nummer in haar eigen taal gaat zingen, waar ik heel erg van houd! Armenië gaat zeker door naar de finale en gaat ook wel in de top 5 eindigen!

| Mellie: 9,8/10 | Wat is dit een goed lied van armenia en wat veel power! In het begin denk je dat dit een gewone ballad is en dat het niet heel speciaal is. Maar daarna gaat ze rappen en hoor je mooie pianogeluidrn. Ik denk wel dat het refrein dat powerful is iets te laat is in het liedje, maar al met al is dit een solid top 10 materiaal voor de finale!

| Renzo: 8/10 | Wowie wat goed! Vind taal sowieso belangrijk en dat het goed gebruikt wordt zodat het niet vreemd wordt en dat maakt dat mijn punt zo hoog is. Want dat is gewoon weg knap. Finale? We zullen zien!

| Sydney: 8,5/10 | In het begin vond ik het een beetje saai, maar zodra ze gaat rappen wordt dit nummer wel erg goed! Ze heeft ook een fijne stem en het is ook niet storend dat ze van rustig naar rap gaat, mooie overgang.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld kansen in van deze vier landen?

1. Zweden

2. Finland

3. Oekraïne

4. Spanje

5. Noorwegen

6. Israël

7. Oostenrijk

8. Tsjechië 

9. Frankrijk

10. Verenigd Koninkrijk

...

11. Italië

12. Armenië

...

19. Moldavië

Maakt één van deze vier landen kans om het Songfestival te winnen? Volgens de bookmakers wel, want Zweden staat al enkele weken bovenaan te pronken. De andere drie landen lijken (net) geen top 10 te worden, maar moeten zich geen zorgen maken om in de halve finale te blijven steken. Volgens de bookmakers krijgen ze allemaal een finaleplaatsje. 


Onze reis van de Lage Landen naar het Verenigd Koninkrijk eindigt deze week in Armenië. Wat vind jij van de landen waar we deze week zijn doorgereisd? Welk land is jouw favoriet? Wie denk jij dat het Songfestival gaat winnen? Laat het zeker weten in de reacties! 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we vier andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Poll: Wie is jouw favoriet? × 6
Wie is jouw favoriet? × 6

Italië
0%
Moldavië
100%
Zweden
0%
Armenië
0%

Sem.

16/04/2023, 17:01

Wat een lastige keuze dit keer weer, toch heb ik in deze poll op Moldavië gestemd aangezien ik de bassline tijdens het fluit-stukje wel echt heel goed vond. Maar in mijn top 37 staat letterlijk Armenië bovenaan mijn lijstje. Aangezien er dit jaar bijna alleen maar goede liederen zijn ingestuurd, Kan het zeker nog spannend worden wie de winst zal pakken dit jaar. (Ikzelf denk Loreen of Käärijä)

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (5)

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid