Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2023 × 5
Virtuele reis door Frankrijk, Estland, Poland en IJsland met eindbestemming Liverpool. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

09/04/2023, 15:00

Pixelarts door Wishky

3

2

We kijken er met z’n allen naar uit: Het songfestival komt er weer aan! Vorig jaar won Oekraïne met Stefania van Kalush Orchestra. Dit jaar reizen we, om een welgekende reden, niet naar Oekraïne maar wel naar het Verenigd Koninkrijk.

Deze reis volg ik, samen met de jury, tot op de voet. Hoe maken de landen zich klaar voor het 67ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2023!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2023 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • De line-up van EuroFestival is aangekondigd.
  • De beroemde gezichten (standbeeld Fab Four) van Liverpool bereiden zich voor op het Songfestival.
  • Op weg naar het Songfestival raakt er ook meer bekend over het Junior Songfestival, dat zal op zondag 26 november in Nice plaatsvinden.
  • De lineup van EuroFestival is volledig. Het vindt plaats van 1 tot 14 mei, presenteert 24 opdrachten waarvan 19 samenwerkingsprojecten tussen artiesten uit Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Frankrijk

Frankrijk is één van de landen die al sinds de eerste editie deelneemt. Met hun 64 deelnames hebben ze, na Duitsland, het vaakst deelgenomen aan het muziekfestijn. Ze wonnen tot nu toe vijf keer. Frankrijk behoort tot de zogenaamde Big Five, wat betekent dat ze verzekerd zijn van een plaatsje in de grote finale. Frankrijk heeft talloze successen gekend tijdens zijn deelname. Ze konden 38 keer een plaatsje in de top 10 bemachtigen. De laatste jaren is het succes wel afgenomen. Sinds de invoering van televoting gaat het bergaf en vinden we ze vaker onderaan het scorebord terug.

Estland

Ze doen nog niet zo lang mee als Frankrijk, maar met hun 28 deelnames zijn ze al sinds 1994 van de partij op het Songfestival. Estland presteerde in zijn beginjaren goed. Estland kon het festival al één keer winnen, in 2001. De laatste jaren behalen ze wisselvalligere resultaten. Zo werden ze één keer laatste, in 2016.

Polen

In 1994 deed ook Polen zijn intrede op het Songfestival. Ze namen 25 keer deel, maar konden de trofee nog nooit in handen nemen. Toch was het hen bijna gelukt in 1994, want toen werden ze tweede op het festival. Ook zij werden slechts één keer laatste. We kunnen concluderen dat Polen wisselvallige resultaten levert op het Songfestival. Zo behaalden ze vaak niet de grote finale, vonden we ze vaak terug onderaan het scorebord en behaalden ze enkele keren de top 10.

Ijsland

Ijsland doet al iets langer mee op het Songfestival. Zij deden hun intrede in 1986. Ook zij konden tijdens hun 35 deelnames nooit winnen. Ook hun is de trofee net ontgaan, want ze werden 2 keer tweede (in 1999 en in 2009). Van de 18 halve finales wisten ze 11 keer de grote finale te behalen. Hier behaalde ze 3 keer een plaats in de top 10.


Koffer 3 × Artiesten + nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Frankrijk

La Zarra
Fatima Zahra Hafdi, beter bekend als La Zarra, is een Canadese zangeres. Ze heeft ook Marokkaanse roots, want haar ouders zijn in Marokko geboren. In 2016 bracht ze haar eerste single uit. 
Évidemment
Het nummer is een 'universeel liefdeslied'. Volgens de zangeres is het nummer een hymne die door iedereen meegezongen kan worden. Het gaat over het terugvinden van je veerkracht nadat je een moeilijke relatie achter de rug hebt. Na al die tegenslagen ontdekt ze wie ze echt is en zal ze nooit meer dat naïeve meisje van vroeger zijn.

Estland

Alika
Alika is een Estse zangeres van Russische afkomst. Als kind nam ze al vaak deel aan zangwedstrijden binnen Estland en daarbuiten: The Baltic Voice, New Wave Junior, Kaunas Talent, Bravo Song Contest and Berlin Perle. Maar haar echte doorbraak was in 2021 toen ze deelnaam aan de Estse talentenjacht  Eesti otsib superstaari.
Bridges
'Bridges' is geïnspireerd op een opnamesessie die plaatsvond. Ze voelde een soort van angst en begon te huilen in de badkamer. Het nummer vertegenwoordigt de gevoelens die ze die dag voelde. Het nummer heet 'bridges' omdat ze zingt over de bruggen in iemands leven. Bruggen die je verbinden met verschillende herinneringen, ervaringen, problemen en ook positieve gevoelens.

Polen

Blanka
Blanka is een Poolse zangeres, influencer en model. In 2021 nam ze deel aan Poland's Next Top Model en in dat jaar bracht ze ook haar eerste single uit. 
Solo
'Solo' gaat over een relatie die eenzijdig en een schijnvertoning is. Het nummer beschrijft haar overtuiging dat het soms de moeite waard is om alleen te zijn en dat dat oké is. Zo kunnen we onszelf beter leren kennen en zien dat de andere persoon misschien niet het beste is wat ons is overkomen.

IJsland

Diljá
Diljá is een Ijslandse zangeres. In 2015 nam ze deel aan Island Got Talent, op dat moment was ze 12 jaar. In 2019 nam ze deel aan een zangwedstrijd waarin vertegenwoordigers van alle middelbare scholen in Ijsland het tegen elkaar opnemen. Ze werd derde met een cover van 'Creep'. Ze verhuisde uiteindelijk naar Denemarken en wisselde haar muziekstudie af met haar studie fysiotherapie. 
Power
Het lied gaat over het ontsnappen aan een schadelijk situatie met een andere persoon. Over iemand waar je ooit voelde dat hij, op welke manier dan ook, macht over je had. Nu die situatie weg is kun je je leven vullen met dingen die je leven positief beïnvloeden: Positiviteit, onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en je natuurlijk nieuw gevonden kracht waardoor je je een heel nieuw persoon voelt.


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vier juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Jurgen, Mellie, Renzo en Sydney. 

Frankrijk: 8,5/10

| Jurgen: 9,5/10 | Frankrijk doet het altijd heel goed bij het songfestival, maar wauw wat een goed nummer, dit nummer staat bij mij zeker op repeat de komende tijd. Frankrijk gaat ook denk ik wel een top 10 halen in de finale! In mijn top 37 staat Frankrijk op nummer 2! Évidemment!

| Mellie: 7,5/10 | Frankrijk zit natuurlijk in de big 5 en gaat automatisch al door naar de finale! Vaak doet frankrijk het wel goed , maar vaak ook erg underrated. Ik denk dat dit lied , nog best wel hoog kan eindigen dit jaar. Ik gok in de top 15. Ik kijk ook veel mensen die reageren op eurovison liedjes op youtube en daar viel hij wel in de smaak! ook leuk dat het in eigen taal is. Kortom: frankrijk maakt dit jaar best een goede kans om een mooi resultaat terug te kunnen nemen maar het mooie frankrijk!

| Renzo: 8/10 | Wat is dit goed gezongen, en de performance top top. Frankrijk staat er dan ook om gekend om het goed te doen. Als je mij zou vragen of dit finale materiaal is, dan antwoord ik met " Évidemment". Goodluck Frankrijk!

| Sydney: 9/10 | Normaal is Franse muziek niet zo mijn smaak, maar dit nummer blijft heel interessant. Het heeft een heel mysterieuze vibe of zo. Het is ook niet continu hetzelfde. Ik denk zelfs dat dit in mijn top 3 komt tot dusver!

Estland: 7,1/10

| Jurgen: 5,5/10 | Ik ben geen fan van dit nummer. Bij veel top 37 video’s doet Estland met Alika het wel goed. Alika heeft een zuivere stem. Ik miste wel wat meer power in het nummer. Het is gewoon echt een ballad, wat normaal wel goed doet. Estland gaat wel zeker de finale halen, maar zal wel voor mijn gevoel buiten de top 10 eindigen.

| Mellie 7/10 | Dit lied begint al met een mooi pianogeluid waarmee je gelijk denkt er een leuke powerballad uit te komen. Ook vind ik dat ze zeer zuiver zingt. Door bronnen blijkt ook dat ze super jong is, dus een jong talent ook nog eens is! Ik denk zelf dat ze in de semi finals wel last gaat hebben dat alleen televote punten verspreid mogen worden. Vaak stemmen televoters op de aparte en orginele acts zoals finland. Ik denk dat ze hier wel gaat strugglen maar als ze uiteindelijk door is, dat ze wel een mooi resultaat mee terug kan nemen naar Estland!!!

| Renzo: 9/10 | Ik ben een mega fan van ballades, de piano die inzet en de stem die komt. De opbouw prachtig. Het wordt niet luider maar wel sterker. En dat is veel belangrijker. Ik zie jullie in de finale!

| Sydney: 7/10 | Het nummer is mooi, maar ik vind het ergens ook wel een beetje saai? Zingen kan deze zangeres wel en ik denk dat ze sowieso de finale haalt. Hoe verder het nummer wordt het ook beter naar mijn gevoel. Omdat er dan net wat meer PIT in zit. Dat miste ik vooral voor de eerste minuut, dus nu ik dit zo type doe ik er 1 puntje boven op!

Polen: 3,5/10

| Jurgen: 6/10 | Er wordt veel grappen en memes gemaakt van Blanka. Maar ik snap gewoon echt niet de haat naar Blanka, stop daar gewoon mee, en ja Blanka was mijn favoriet bij de Poolse selectie. Ik vind het eigenlijk best wel een leuk nummer, en je kunt ook wel lekker meezingen met dit nummer. Het is daarom ook een zomer nummer, waar ik vaak van hou. Maar wat ik dus wel heb, na een paar keer luisteren kreeg ik een kleine irritatie aan haar stem. Het wordt nog wel een twijfel of Polen dit jaar de finale gaat halen. Ik denk zelf van niet, maar we gaan het zien! Omdat ik het wel gewoon een leuk nummer vind, geef ik het alsnog een 6!

| Mellie: 3/10 | Je denkt vast waarom ik dit zo laag geef en ik zal je zeggen waarom. Als je kijkt naar de studio versie dan zou ik het een 6/10 geven. Maar als je de live versie kijkt, merk je dat ze eigenlijk totaal niet kan zingen en daarom geef ik dit zo laag. Daarbij is dit lied slomo van vorig jaar spanje, maar dan meer so low. Ook doet het gewoon niet zoveel en is er niet echt opbouw. Daarnaast waren er in polen veel betere nummers en talenten die door moesten. Waaron stuurt de jury een lied met een meid die geen enkele noot kan raken. Daarbij heeft de jury de puntentelling 4 dagen van te voren aangepast en ook bleek dat er in de jury een kennis zat van blanka?! Ja je hoort het goed een kennis van blanka. Als je het mij vraagt en heel veel mensen uit polen waren de stemmen vervalst en zijn de mensen uit polen erg boos omdat zij massaal hadden gestemd op andere inzendingen. Als je het mij vraagt is het een oneerlijke keuze en ik denk daarom dat door deze haat dat nu komt van blanka, dat ze niet eens doorgaat naar de finale. Ze kan wel doorgaan als ze haar stemgeluid wat mooier maakt en misschien zanglessen gaat nemen!

| Renzo: 2/10 | Wat is dit, wat VRESELIJK. Dit is hem niet, de stemmen irriteren mij, hier zou ik nooit op willen dansen. Daarnaast zit ze zonder adem of ze doet het als een gimmic, maar dat zou vreemd zijn. Ik zie hun denk ik niet in de finale!

| Sydney: 3/10 | Nou dit is echt NIET mooi gezongen... Sorry, maar had hier een betere zangeres geplaatst en het was al een stuk beter... Ik denk oprecht dat dit nummer best wel wat potentie had, maar nee het totale plaatje klopt niet... Ik ga hier absoluut niet goed op.

IJsland: 5,9/10

| Jurgen: 6,5/10 | Ik vind het nummer echt super leuk! IJsland heeft jaarlijks wel goeie nummers, en plaatsen zich ook wel voor de finale. Vorig jaar vond ik het een beetje onterecht dat ze voor de finale waren geplaatst. Want het nummer van vorig jaar van IJsland was gewoon niet goed voor de finale. Maar even over IJsland van dit jaar. Ik vind het echt een super mooi nummer. Ze heeft een mooie stem, ook live heeft ze een mooi geluid! Ze gaat het ook wel goed doen. Hopen dat ze met haar “Power” de finale behaalt!

| Mellie: 7/10 | Wat een leuk nummer! Ook heeft ijsland meestal wel echt goede liedjes en dit is daarom wel echt mijn stijl! Ijsland is een klein landje en er zijn altijd wel echt goede artiesten en composers in ijsland. Ze heeft een hele mooie stem en veel power! Ook leuk met die wolken de stage. Op een of andere manier geeft de zangeres mij ook billie eilish vibes qua uiterlijk ofzo haha. Ik denk dat dit het wel goed gaat doen als ze dit nummer met net zoveel power als hier kan performen en kan ze hopelijk een mooi resultaat meenemen naar het mooie en ijzige IJsland!

| Renzo: 5/10 | Ik heb hier niet echt een mening over, niet slecht niet goed. Maar kan er niet echt meer over kwijt. We zullen zien wat het brengt.

| Sydney: 5/10 | Het is leuk, maar ik sluit me bij Renzo aan. Ik weet niet zo goed wat ik hiervan vind eigenlijk. Ik krijg hier weinig Eurovisie gevoel van? Ze kan zingen en het nummer heeft wel een leuke vibe, maar nee ik heb nog niet het gevoel dat ik denk WAUW.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld kansen in van deze vier landen?

1. Zweden

2. Finland

3. Oekraïne

4. Noorwegen

5. Spanje

6. Israël

7. Oostenrijk

8. Tsjechië 

9. Frankrijk

10. Verenigd Koninkrijk

...

22. Estland

...

25. IJsland

26. Polen

Frankrijk maakt volgens de bookmakers een grote kans om in de top 10 te eindigen, de andere drie landen die we deze week bezochten lijken volgens de bookmakers dit jaar kans te maken om het Songfestival te winnen. IJsland en Polen zouden zelfs de finale niet halen. Estland zou wel doorstoten naar de finale, maar daarin zou het ondermaats scoren volgens de bookmakers. 


Onze reis van de Lage Landen naar het Verenigd Koninkrijk eindigt deze week in IJsland. Wat vind jij van de landen waar we deze week zijn doorgereisd? Welk land is jouw favoriet? Wie denk jij dat het Songfestival gaat winnen? Laat het zeker weten in de reacties! 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we vier andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Poll: Wie is jouw favoriet? × 5
Wie is jouw favoriet? × 5

Frankrijk
66,67%
Estland
33,33%
Poland
0%
IJsland
0%

Sydney

16/04/2023, 15:06

Een van mijn favorieten dit jaar blijft toch wel Frankrijk! Het nummer heeft echt zo'n fijne vibe! Hopelijk zien we ze terug in de finale!

Soof

13/04/2023, 12:55

Ik snap echt niks van eurovision :o

Sem.

09/04/2023, 15:37

Ik snap de haat naar Blanka absoluut!. Ze heeft ervoor gezorgd dat o.a. de jury op haar ging stemmen tijdens de Poolse selecties, En dat de jury expres minder punten zal geven aan de grootste favoriet (Jann - Gladiator). Die kregen heel opvallend maar 7 punten van de jury, en Blanka verrassend genoeg 12. ------ Maar alsnog is mijn grote winnaar van dit jaar: Armenië!!

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid