Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2023 × 3
Virtuele reis door Kroatië, Denemarken, Letland en Oekraïne met eindbestemming Liverpool. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

01/04/2023, 15:00

Pixelarts door Wishky

2

2

We kijken er met z’n allen naar uit: Het songfestival komt er weer aan! Vorig jaar won Oekraïne met Stefania van Kalush Orchestra. Dit jaar reizen we, om een welgekende reden, niet naar Oekraïne maar wel naar het Verenigd Koninkrijk.

Deze reis volg ik, samen met de jury, tot op de voet. Hoe maken de landen zich klaar voor het 67ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2023!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2023 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • De startvolgorde van de halve finales is bekend: Nederland treedt op als 14de in de eerst halve finale en België als 5de in de tweede halve finale. 
  • Tickets voor het Songfestival worden steeds duurder. Toch zijn op twee uur tijd alle tickets de deur uit. 
  • Oekraïne treedt op als 19de en het Verenigd Koninkrijk als 26de in de grote finale. 
  • Twee weken lang wordt er gefeest voor het Songfestival, met Eurovision Village, Euroclub, EUROfansClub en een nog onbekend evenement.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Kroatië

Kroatië nam, als onderdeel van de republiek Joegoslavië, al 27 keer mee tussen 1961 en 1992. Sinds 1993 neemt Kroatië als onafhankelijk land deel aan het Songfestival. Ze wonnen nog nooit. Toch waren hun resultaten tijdens de beginjaren goed. Toen haalden ze vaak de top 10. De laatste jaren haalden ze niet vaak de top 10, zelf de grote finale was moeilijk. Hun hoogste positie is vierde in 1996 en 1999.

Denemarken

Het land neemt al deel sinds 1957 deel aan het Songfestival. Ze deden 51 keer mee, waaronder ze drie keer konden winnen. Hierdoor kan het land relatief succesvol genoemd worden, want ze haalden 26 keer de top 10.

Letland

Sinds 2000 neemt ook Letland deel aan het Songfestival. Ze wonnen slecht één keer in 2002. Nadien hebben ze ook heel wat keren de laatste plaats ingepalmd. Van de 18 halve finales tot nu toe wisten ze 6 keer de grote finale te behalen. Van deze 6 keer haalden ze 2 keer de top 10.

Oekraïne

Natuurlijk kan Oekraïne niet ontbreken in het lijstje van landen die deelnemen aan het songfestival. Met de winst van de vorige editie staat de teller nu op drie overwinningen. Ze doen mee sinds 2003, met 17 deelnames. We kunnen concluderen dat het land erg succesvol is op het Songfestival. Van hun 17 deelnemens behaalden er 11 de top 10.


Koffer 3 × Artiesten + nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Kroatië

Let 3
Let 3, een Koratische band, zijn echte herrieschoppers. Ze staan bekend om hun vulgaire teksten, hebben al eens seksuele handelingen gedaan in een videoclip en zijn al eens beboet door de politie door hun naakt optreden. In 2008 werd één van hun optredens in een talkshow al eens onderbroken. In 2001 werkten ze al eens samen met architecten om het standbeeld Babin kurac te laten bouwen, vrij vertaald naar oma's penis. Nu zijn ze klaar om het Songfestival te veroveren.
Mama ŠČ!
Mama ŠČ! is geen politiek lied, maar het is een lied tegen de oorlog. Hun enige wens is dat de oorlog zo snel mogelijk stopt en dat er vrede en liefde zal ontstaan. Het lied spot met dictators. In het lied wordt er verwezen naar Armageddon, wat een niet zo subtiele verwijzing is naar de Russische kernwapens. De tractor in het lied zou verwijzen naar de relatie tussen de Wit-Russische president Alexander Lukashenko en de Russische Vladimir Putin. De reden is dat Lukashenko Poetin een tractor cadeau gaf en even later vielen Russische troepen Oekraïne binnen via Wit-Rusland. De naam van het lied zijn maar twee letters uit het Kroatische alfabet, wat geen betekenis heeft. Eén van de bandleden zei dat de letters ook 'bloedgroep' kunnen betekenen of dat ze verwijzen naar een zucht tijdens een orgasme of meditatie. De betekenis is dus voor interpretatie vatbaar.

Denemarken

Reiley
Reiley is een Faerërse zanger en influencer. Zijn eerste single 'Let It Ring' kwam in 2021 uit. Twee jaar later nam hij deel aan the Melodi Grand Prix 2023, waar hij won en mocht deelnemen aan het Songfestival 2023. Toch was het bijna niet zo ver gekomen, want hij liep het risico gediskwalificeerd te worden. Hij voerde het lied uit op het 'Slow Life Slow Live' festival in Seoul, wat een overtreding was van de wedstrijdregels. Uiteindelijk mocht hij toch deelnemen aan de wegstrijd en mag hij zijn land vertegenwoordigen. 
Breaking My Heart
Het lied werd geschreven tijdens een 'giftige' romantische relatie, waarmee Reiley te maken kreeg. Hij wist dat deze persoon niet goed voor hem was, maar toch durfde hij de persoon niet los te laten. Hij heeft het lied geschreven toen de relatie nog bezig was. Het lied belande in de kast. Toen hij het nieuws van Dansk Melodi Grand Prix 2023 vernam, besloot hij met het nummer deel te nemen.

Letland

Sudden Lights
Sudden Lights is een Letse indierockband. De band werd opgericht in 2012 en bestaat uit de leden Andrejs Reinis Zitmanis, Mārtiņš Matīss Zemītis, Kārlis Matīss Zitmanis en Kārlis Vārtiņš. In 2015 wonnen ze de muziekwedstrijd First Record. Dit resulteerde in hun eerste single. In 2018 namen ze al eens deel aan de nationale selectiewedstrijd van het Songfestival, maar werden hier tweede. Vijf jaar later is het hen toch gelukt en zullen ze Letland vertegenwoordigen op het Songfestival. 
Aijā
Aijā is een lied dat gemaakt is als doel om een slaapliedje te zien, in die zin dat je er makkelijk door zou slapen. Het lied zou een reactie zijn op de 'slechte dingen' die in de wereld gebeuren en om mensen hiervan af te leiden.

Oekraïne

TVORCHI
TVORCHI is een Oekraïens elektronisch muziekduo. Het muzikaal avontuur is gestart in 2018 door Andrii Hutsuliak en Jimoh Augustus Kehinde. Ze ontmoetten elkaar op de hoge school, waarna ze samen een single uitbrachten. Hun nummer 'Believe' werd op een paar dagen tijd 400.00 keer bekeken op YouTube en kwam daarmee op de negende plaats in de Google Play-hitlijsten in Oekraïne. Het duo won in 2020 twee prijzen op de online muziekprijs 'Cultuur Oekraïne'.
Heart Of Steel
Het lied waarschuwt voor de gevaren van een nucleaire oorlogsvoering. Ook zou het te maken hebben met de oprichting van het Songfestival. Het Songfestival is opgericht na de tweede wereldoorlog op Europa te verenigen. Vandaag beschermen onze mensen heel Europa met stalen harten. Het nummer draagt de boodschap om niet op te geven.


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vier juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Jurgen, Kiara, Renzo en Ryanprogame!

Kroatië: 4,3/10

| Jurgen: 4/10 | Ik weet niet wat ik van dit nummer moet vinden. Het nummer heeft een aparte lyrics, met tractoren en mama iets. Het geeft inderdaad zoals Ryanprograme het zegt verkeerde oorlog vibes. Toch denk ik dat Kroatië de finale haalt, omdat het gewoon lekker apart is. En mensen houden van apart bij Eurovision.

| Kiara: 5,5/10 | Uhmm Kroatië wat is dit? Ik krijg taxichauffeur vibes, dat zowel mannen als vrouwen kleedjes mogen dragen (ik wist niet hoe ik deze vibe deftig moest vernoemen). Hier kwam de power en pit ook wel naar boven… maar ik vind het een twijfelgeval, ik voel de liefde wel voor ‘mama’. Tijdens het nummer daar helemaal niet overgaat ERROR. Maar eerlijk gezegd denk ik dat dit nummer misschien wel nog hoog zou kunnen eindigen, als het in de smaak valt bij 3/4 van de wereldbevolking! Of het nu echt in mijn smaak valt durf ik niet met zekerheid zeggen.

| Renzo: 4/10 | Ik denk dat met hoe alles eruit ziet, de vreemde geluiden en dan de eigen taal, dat anderstalige niet echt gaan snappen wat er aan het gebeuren is, daarnaast wordt het soms een beetje een hoopje ongeregeld melodie en stemgewijs.

| Ryanprogame: 3,5/10 | Ik weet niet echt wat ik hiervan moet vinden, erg ongewone tekst, geluiden en kleding zoals Renzo zei (Wat me een beetje verkeerde oorlog vibes geeft :s) Halverwege het nummer komt er wel meer kracht in maar of dit mij echt gaat overtuigen betwijfel ik.

Denemarken: 8,1/10

| Jurgen: 8,5/10 | Met het Deense kwalificatie wedstrijd was Riley mijn favoriet. En hij heeft gewonnen ook! Ondanks dat Riley autotune gebruikt, vind ik het een erg leuk nummer. Het is ook een nummer wat je op de radio dagelijks kunt horen, het nummer is erg radiovriendelijk. Hij is ook heel erg bekend op TikTok. Hier doet hij hier en daar wat covers van bekende nummers. Maar sowieso zonder autotune heeft Riley echt een geweldige stem. Denemarken gaat zeker de finale halen en gaat ook hoog eindigen.

| Kiara 7,5/10 | De title ‘Breaking My Heart’ gaf mij meteen het gevoel dat er een liefdesverdriet nummer zat aan te komen. De beat zat naar mijn mening gelijk goed, zijn stemgeluid was zeker niet slecht! Door die krullen heeft hij mij bepaalde vibes van Harry Styles, of dit nummer hoog zal eindigen… ik heb oprecht geen idee! Maar ik heb er wel een goed gevoel bij.

| Renzo: 8/10 | Deze artiest heeft echt een stem die erg gewild is in de industrie. Vind het enkel jammer dat er dan een sound over zijn stem wordt gezet, terwijl hij enorm mooi klinkt en vibe uitstraalt in zowel hoe hij daar staat als de manier waarop hij zingt. Denk dat het zeker wel finale materiaal is, dit gaat een grote groep jongeren aanspreken.

| Ryanprogame: 8,5/10 | Super leuk nummer dit!! Een mooi verhaal, die lekkere vibe en die stem is echt mooi!! Dit nummer kan nog wel eens hoog eindigen denk ik, voor mij is het wel plek in m'n top 3 waardig. C:

Letland: 3,1/10

| Jurgen: 3/10 | Ik heb naar andere mensen gekeken waar hun Letland plaatsen in de top 37, maar bij ene staat het helemaal onderaan, maar bij de andere staat het in de top 5. Maar ik vind het geen leuk nummer. Ik voel het nummer niet, ik voel de vibe niet. De videoclip daarentegen vind ik ook erg vreemd. Dit nummer gaat zeker niet de finale halen.

| Kiara: 3,5/10 | Het kan zijn dat ik kritisch overkomen maar… het is mijn ding of het is mijn ding niet. Ik hou niet van rond de pot draaien, zeker als het niet nodig is. Mijn mening over dit nummer is gewoon mweh, of dit het ver gaat schoppen geen idee. Dat zullen we tijdens de finale zien. ;)

| Renzo: 3/10 | Persoonlijk vind ik dit niet sterk genoeg en het gaat denk ik niet veel mensen aanspreken. Goodluck Letland!

| Ryanprogame: 3/10 | Zoals Kiara zegt, dit nummer kan misschien voor anderen hoog staan, maar dit vind ik niet echt perse mijn smaak hebben en gewoon een matige vibe erbij. Het zal mij dus benieuwen hoe ver dit nummer komt. :s

Oekraïne: 7,5/10

| Jurgen: 7,5/10 | Na de winst van KALUSH vorig jaar, is het de beurt aan TVORCHI om Oekraïne te vertegenwoordigen. Door de winst van Oekraïne vorig jaar is Oekraïne automatisch al geplaatst voor de finale. De ene vind dit een leuk nummer, maar de andere vind het juist geen leuk nummer. Ik vind het wel een leuk nummer, vooral met de revamp die ze hebben gemaakt. TVORCHI heeft wat violen toegevoegd aan het eind van het nummer, wat ik erg leuk vind. Ook hebben ze bij de revamp een stukje Oekraïens erbij gedaan. In de peilingen staat Oekraïne ook erg hoog. Dus ik heb ook wel hoge verwachtingen van Oekraïne. Ik kan het nummer helemaal meezingen, omdat het nummer bijna helemaal in het Engels is. Al weet ik niet hoe hoog dit gaat eindigen in de finale. Maar ik vind het in ieder geval een leuk nummer!

| Kiara: 7/10 | Oekraïne is vorig jaar gewonnen, dus mijn verwachtingen liggen extra hoog! Wat een stemgeluid sturen ze dit jaar, vanaf de eerste zin vond ik het al geweldig! Ik heb hier wel een goed gevoel bij, volgens mij zal dit behoorlijk hoog eindigen.

| Renzo: 8,5/10 | Oekraïne wat is dit een goed nummer! Niet enkel een “heart of steel” maar ook nog eens een song en performance van staal. Er komt een gekke gedachten naar boven maar 2 keer winnen? Zou het kunnen? Ik sluit het zeker niet uit met dit nummer. Well done!

| Ryanprogame: 7/10 | Een zeer sterk nummer dit keer, zeker een kans hebber!! Mooie tekst en een leuke vibe erachter, een nummer wat ook zeker in je hoofd blijft zitten. Zoals Renzo zei, geen idee of Oekraïne 2x zal winnen achter elkaar maar er is zeker een grote kans dus ik ga zeker ook duimen voor Oekraïne!!


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld kansen in van deze vier landen?

1. Zweden

2. Finland

3. Oekraïne

4. Noorwegen

5. Spanje

6. Israël

7. Tsjechië 

8. Oostenrijk

9. Verenigd Koninkrijk

10. Frankrijk

...

18. Kroatië

...

28. Denemarken

...

35. Letland

Oekraïne, één van de landen die we deze week bezochten lijkt volgens de bookmakers ook dit jaar weer kans te maken om het Songfestival te winnen. De andere landen lijken minder kans te maken op deze zegen. Zelfs een top 10 lijkt hier niet aan de orde en Letland bengelt bijna onderaan de lijst. Gelukkig is er volgens de bookmakers voor sommige landen wel nog hoop om de finale te halen: Kroatië en Denemarken zouden de finale halen, Letland niet. 


Onze reis van de Lage Landen naar het Verenigd Koninkrijk eindigt deze week in Oekraïne. Wat vind jij van de landen waar we deze week zijn doorgereisd? Welk land is jouw favoriet? Wie denk jij dat het Songfestival gaat winnen? Laat het zeker weten in de reacties! 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we vier andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Poll: Wie is jouw favoriet? × 3
Wie is jouw favoriet? × 3

Kroatië
100%
Denemarken
0%
Letland
0%
Oekraïne
0%

Lotsie

03/04/2023, 10:39

Oekraïne lijkt het weer te doen met zo'n hoge positie!

Sem.

01/04/2023, 18:49

Stiekem is Kroatië gewoon zwaar underrated, maar dat komt omdat bijna niemand hier Kroatisch/Bosnisch/Servisch kan.

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid