Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2023 × 2
Virtuele reis door Tsjechië, Ierland, Noorwegen en Albanië met eindbestemming Liverpool. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

26/03/2023, 15:00

Pixelarts door Wishky

2

3

We kijken er met z’n allen naar uit: Het songfestival komt er weer aan! Vorig jaar won Oekraïne met Stefania van Kalush Orchestra. Dit jaar reizen we, om een welgekende reden, niet naar Oekraïne maar wel naar het Verenigd Koninkrijk.

Deze reis volg ik, samen met de jury, tot op de voet. Hoe maken de landen zich klaar voor het 67ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2023!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2023 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • België en Nederland zijn weer van elkaar gescheiden tijdens de halve finales: Nederland treedt op in tweede helft van de eerste halve finale, België in de eerste helft van de tweede halve finale.
  • Voor het eerst in drie jaar zal er terug een Euroclub zijn.
  • EBU heeft de eerste beelden van het podium vrijgegeven. 
  • Britse vakbonden zijn bezorgd over de vrijwilligers van het Songfestival.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

Tsjechië

Terwijl Centraal-Europese landen (waaronder Polen, Hongarije en Slowakije) hun debuut al maakte in 1994, maakte Tsjechië pas in 2007 hun debuut. Het was het laatste grote Europese land dat deelnaam aan het liedjesfestival. Ze namen al 11 keer deel, maar wonnen tot nu toe nooit. Hun beste positie was de zesde plaats in 2018.

Ierland

Ierland is tot nu toe de recordhouder met zeven eindzeges. Al dateert de laatste overwinning wel al van 1997. Ze doen al sinds 1965 mee, specifieker 55 keer. Viermaal eindigde ze op de laagste positie.

Noorwegen

Nog een land dat al enkele keren won is Noorwegen. Op de 61 keer dat ze deelnamen aan het liedjesfestijn wonnen ze al drie keer. Het land kent zeer wisselvallige resultaten op het Songfestival. Ze presteerde vaak zeer matig, maar hebben ook veel successen gekend. Ze waren slechts twee keer afwezig, waardoor ze praktisch elk jaar hebben deelgenomen.

Albanië

Net als Tsjechië heeft Albanië ook geen enkele keer kunnen winnen. Toch doen ze al sinds 2004 mee. Ze kende heel wat wisselvallige resultaten. Ze haalden af en toe de grote finale, maar haalden hier niet vaak de top 10. Hun hoogste positie was de vijfde plaats in 2012.


Koffer 3 × Artiesten + nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

Tsjechië

Vesna
Vesna is een folkband uit Tsjechië die uit zes (Patricia Fuxová, Bára Šůstková, Olesya Ochepovská, Markéta Vedralová, Tereza Čepková, Tanita Yankovovaleden) bestaat. De band werd opgericht in 2016. In 2018 brachten ze hun eerste album uit, dat de prijs van 'Ontdekking van het jaar' won. 
My Sister's Crown
Het lied gaat over een verhaal over zusterschap en als protest tegen genderongelijkheid wilde ze dit delen door te zeggen dat je steun krijgt van andere mensen en gelijkheid. Het is dus niet enkel tussen vrouwen, maar tussen iedereen.

Ierland

Wild Youth
De band Wild Youth bestaat uit David Whelan, Conor O’Donohoe, Ed Porter en Callum McAdam. De band werd opgericht in 2016 en hun debuutsingle All Or Nothing werd meteen een succes. Hun succes betekende samenwerkingen met Niall Horan, Westlife en Lewis Capaldi.
We Are One
Het lied doet een oproep om diversiteit in de wereld te vieren. De thema's die terug komen zijn saamhorigheid, eenheid en inclusie.

Noorwegen

Alessandra
Alessandra is een 20-jarige Italiaanse-Noorse popster. Ze groeide op in Italië, waar ze op 12-jarige leeftijd een lokale talentenjacht won. In 2021 verhuisde ze naar Noorwegen. 
Queen Of Kings
Het lied is een triomfantelijk volkslied die verankerd zit in een vrouwelijke machtiging. Tijdens het lied geeft ze de kracht mee om tegenslagen te overwinnen en je eigen lot in handen te nemen. De melodieën en ritmes die je in het lied hoort zijn een nabootsing van zeemansliederen en traditionele Noorse volksliederen. Ook bevat de tekst een verwijzing naar de Noorse folklore.

Albanië

Albina & Familja Kelmendi
Albina is een Kosovaarse zangeres. In 2014 nam ze deel aan de Albanese versie van The Voice, waar ze tweede eindigde. In 2022 bracht ze haar eerste album 'Nana loke' uit. 
Duje
Duje is een lied dat het verhaal vertelt van een gezin in crisis en hun strijd om bij elkaar te blijven. Het is een oproep aan alle families om zich te verenigen.


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vier juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Jurgen, Kiara, Renzo en Jaribeat!

Tsjechië: 6,5/10

| Jurgen: 7/10 | Tijdens ESCZ waren er 5 nummers die het tegen elkaar mochten opnemen. Vesna was wel echt de grote favoriet, en won daarom ook vrij gemakkelijk. Het nummer wordt gezongen in verschillende talen. Uit mn hoofd dacht ik dat het Engels, Tsjechisch, Bulgaars en Oekraiens was. Maar door alle verschillende stemmen kan het misschien iets te raar over komen met al die stemmetjes. Dit nummer gaat zeker naar de finale. Het is één van de kanshebbers voor de winst.

| Kiara: 5/10 | Ik kreeg aan het begin van het nummer een vreemd gevoel, het was alsof dit stemgeluid leek op een bekende popgroep van vroeger. Ik voelde hier en daar wel een vibe, maar ik vind het best moeilijk om deze te gaan beoordelen. Omdat ik opnieuw zoiets heb van ja je bent er fan van of niet, ik twijfel of ik er fan van ben. Misschien veranderd mijn mening wel als ik het nummer vaker beluisterd heb!

| Renzo: 8/10 | Ik denk dat dit een HELE grote kans maakt, het heeft meerdere talen maar dat stoort totaal niet, de beats, de performance, de pit in die stemmen. Je hebt geen vertaler nodig om dit te snappen. En dat RAPPEN?! GO Tjeschië GO! Dit lied komt in de finale! Dit lied is een BOM, goodluck aan de concurrentie!

| Jaribeat: 6/10 | Ik ben zelf geen fan van muziek waarin ze meerdere talen gebruiken. Het nummer heeft een leuke beat en een goed verhaal. Maar het mist iets.

Ierland: 5,8/10

| Jurgen: 4/10 | Ik voel dit nummer niet echt. Het gaf me inderdaad "We Are the Champions" vibes. In Ierland heb je ook Eurosong, winnaar gaat naar songfestival. Maar stiekem had ik wel een andere favoriet om Ierland te vertegenwoordigen. Paar maanden later bracht de band een revamp uit met een videoclip. In de videoclip dragen ze rare maskers over hun gezichten. Dat maakt het nummer eigenlijk alleen aparter.

| Kiara 8/10 | Bij de titel ‘We Are One’ kreeg ik gelijk 2 vibes… ik voelde een team spirit en ‘We Are The Champions’ speelde af in mijn hoofd! Eenmaal ik begon met luisteren merkte ik dat de snelheid van het nummer minder was dan ik verwacht had. Maar ja hoor na een tijdje kwamen ze op dreef, hun samenzang was indrukwekkend om naar te luisteren! Ik denk persoonlijk dat dit nummer wel een mooie boodschap heeft net als alle andere nummers, alleen moet ik nog even uitzoeken welke boodschap.

| Renzo: 4/10 | Ik denk dat dit nummer erg veilig gespeeld is van Ierland, zoals Jari al zei " heel typisch". Ik mis risico's. Ik denk dat dit het niet gaat worden. Helaas Ierland maar ik schat jullie kansen klein in. Er mist teveel eigenheid.

| Jaribeat: 7/10 | Heel leuk nummer! Typisch een eurosong liedje als het aan mij ligt. Daarmee wil ik zeggen dat de contest een typisch kunstzinnige stijl heeft. Het enige wat ik mis is toch een extra stukje authenticiteit voor hun land.

Noorwegen: 7,1/10

| Jurgen: 8/10 | Grote kanshebber op de winst. Ik vind t echt een top nummer. Ik kan het nummer nu al helemaal uit mijn hoofd zingen. De live performance is ook erg goed. Goeie staging! Maar ik hoor van mensen dat het leek op een nummer van een deelnemer van Melodifestivalen in 2022. Melodifestivalen is een kwalificatie wedstrijd in Zweden. Alessandra is heel erg op TikTok bekend geworden met haar inzending. Het blijft een goed nummer, daarom een 8!

| Kiara: 6,5/10 | Alessandra gaf mij op de 1 of andere manier spontaan een Ariana Grande vibe (qua uiterlijk), Jurgen zei dat ik Noorwegen geweldig zou vinden dus de verwachtingen waren heel hoog! Al kreeg ik gelijk het gevoel alsof ik in de kerk zat, opeens was het ook een beetje Halloween… maar we blijven in dit nummer geloven. Oké oké effe pauze… dit is een mengelmoes van kerk, Halloween, power en pit! Het eerste wat ik denk is ERROR, ik vind dit nummer persoonlijk teveel in 1 keer maar de vibe voel ik wel! Of ik dit nu echt geweldig vind hmm, misschien moet ik dit wat vaker gaan luisteren en dan vind ik het wel geweldig? Geen idee maar ik vind dit nummer zeker niet verkeerd alleen zo druk, maar misschien komt dit ook omdat het nog vroeg is? Laten we het gewoon daar opsteken.

| Renzo: 6/10 | Ik vind dit niet mooi, dat is puur vanuit eigen gevoel dus als ik moest jureren uit enkel mijn gevoel dan was dit een lager getal. Waarom een 6 dan? We kunnen niet naast het feit kijken dat ze authentiek is en een echte performer is. Er is pit er is vuur. Goed gedaan, maar het is niets voor mij! Goodluck Noorwegen!

| Jaribeat: 8/10 | Ze heeft een uniek en leuk stemgeluid dus ze onderscheid haar makkelijk van de rest. Ik ben sws heel erg fan van de 'larger than life sound' en dat heeft dit nummer zeker ook. Enigste wat ik wel jammer vind is dat het nummer zo'n typische kick rol heeft wat de dag van vandaag over used is door met name op tiktok.

Albanië: 4,5/10

| Jurgen: 5,5/10 | Albanië gaat dit jaar een familie sturen naar het songfestival. Namelijk Albina en haar familie. Ik vind het een leuk nummer, en het geeft echt een Albanese vibe. Albanië staat bekend om hun revamps. Ook dit jaar hebben ze een revamp gemaakt. Waar we ook bij moeten nadenken, dat het een familie is. En families die zingen zie je eigenlijk nooit op het songfestival. Dus het is wel dat een familie meedoet met het songfestival. Ik vind het nummer erg leuk, vooral het refrein met het instrumentele gedeelte, al wordt het wel een hele opgave om de finale te halen. Ikzelf denk van niet. Ik geef Albanië een 5,5.

| Kiara: 4,5/10 | Noorwegen gaf mij al het gevoel alsof ik in de kerk zat… maar Albanië liet de klokken luiden! Betaald iemand trouwens de schade? Ik liet namelijk bijna mijn telefoon vallen met die inhaal van Albina, daar was ik niet klaar voor. Ja hoor ineens kwam er wat power en pit naar voor, maar ik kreeg ook zo’n vibe van die heks uit sneeuwwitje. Ik ga niet liegen maar die 6 stemmen samen klonken helemaal niet zo slecht, ik vond het juist aangenaam om naar te luisteren! Maar ik weet niet echt of dit een favoriet word… ik denk vooral dat het nummer je weer moet bevallen. Mij bevalt het op dit moment nog niet zo, maar ik herken wel verschillende vibes!

| Renzo: 3/10 | Prachtstemmen, maar dit nummer klopt gewoon niet. Ik kan niet zeggen wat er fout aan is, maar het voelt gewoon niet goed aan. Denk niet dat dit finale materiaal is. Helaas Albanië.

| Jaribeat: 5/10 | Het land dat bekend staat om een stelletje goede vrouwelijke zangeressen waaronder Dua Lipa. Dus ik heb ergens ook meteen hoge verwachtingen. Je merkt meteen dat dit stelletje vrouwen pracht stemmen hebben. Alleen vind ik het niet helemaal tot z'n recht komen in context van dit nummer. Ben zelf niet zo'n fan van het nummer. Dit nummer heeft daar en tegen wel een duidelijk authenticiteit en dat maakt het wel mooi.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld kansen in van deze vier landen?

1. Zweden

2. Finland

3. Oekraïne

4. Noorwegen

5. Spanje

6. Israël

7. Tsjechië 

8. Verenigd Koninkrijk

9. Oostenrijk

10. Frankrijk

...

25. Ierland

..

36. Albanië

Twee van de vier landen die we deze week bezochten lijken volgens de bookmakers de 67ste editie van het Songfestival een grote kans te maken voor een plaats in de top 10. Noorwegen lijkt zelfs een plaatsje te kunnen veroveren in de top 5. Volgens de bookmakers moeten de twee andere landen zich zorgen maken voor een kwalificatie naar de finale.


Onze reis van de Lage Landen naar het Verenigd Koninkrijk eindigt deze week in Albanië. Wat vind jij van de landen waar we deze week zijn doorgereisd? Welk land is jouw favoriet? Wie denk jij dat het Songfestival gaat winnen? Laat het zeker weten in de reacties! 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we vier andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Poll: Wie is jouw favoriet? × 2
Wie is jouw favoriet? × 2

Tsjechië
66,67%
Ierland
0%
Noorwegen
33,33%
Albanië
0%

virtualic

29/03/2023, 18:42

Ik moet dringend werk maken van eens te luisteren naar alle inzendingen. Even huiswerk maken. Ik koos nu tsjechie omdat mn naam tsjechisch is😂

Lotsie

28/03/2023, 14:17

Goed om de meningen van onze vakjury te lezen, dan weet ik meteen waar ik me binnenkort aan mag verwachten!

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid