Nu LIVE Willie
Luisteraars
Huidig nummer
Reis Naar Het Songfestival 2023 × 1
Virtuele reis door België, Malta, Roemenië en Litouwen met eindbestemming Liverpool. Reis jij mee?

.Laraa.

Muziek Wereld

25/03/2023, 15:00

Pixelarts door Wishky

4

2

We kijken er met z’n allen naar uit: Het songfestival komt er weer aan! Vorig jaar won Oekraïne met Stefania van Kalush Orchestra. Dit jaar reizen we, om een welgekende reden, niet naar Oekraïne maar wel naar het Verenigd Koninkrijk.

Deze reis volg ik, samen met de jury, tot op de voet. Hoe maken de landen zich klaar voor het 67ste editie van het Eurovisiesongfestival? En natuurlijk luidt er de grote vraag: Wie zal er winnen?

Welkom bij onze Reis Naar Het Songfestival 2023!


Koffer 1 × Nieuwtjes

Op onze Reis Naar Het Songfestival 2023 nemen we verschillende koffers mee. Onze eerste koffer bevat belangrijke informatie: De nieuwtjes. Wat moeten we weten over het aankomende Songfesitval?

  • Songfestival 2023 gaat door in Liverpool op 9 mei, 11 mei en 13 mei 2023. 
  • Voortaan stemmen de vakjury’s niet meer mee bij de halve finales. 
  • Dit jaar doen er 37 landen mee en dat is het laagste aantal sinds 2014. 
  • Het zal een mix worden van Britse en Oekraïense presentatoren. Alesha Dixon, Graham Norton, Hannah Waddingham en Julia Sanina nemen de presentatie op zich.

Koffer 2 × Landen

De tweede koffer bevat een hoop landen. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze mee aan het grootste muziekfeest ter wereld?

België

België is één van de landen die al sinds de eerste editie deelneemt aan het Songfestival. Ze hebben tot nu toe 63 keer deelgenomen. Enkel Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Konijnkrijg deden vaker mee. Ze wonnen slechts één keer, met ‘J’aime la vie’ van Sandra Kim, en dat dateert al van 1986. Het land won als laatste van al de stichtende landen. België stuurt afwisselend Waalse en Vlaamse artiesten. De Waalse artiesten doen het doorgaans beter dan de Vlaamse.

Malta

Sinds 1971 is ook Malta van de partij op het Songfestival. Ze hebben daarmee al 35 keer deelgenomen aan het muziekfestival. Echter was het bijna niet zover gekomen, want na een pauze wilde ze eind jaren 80 terug keren. De EBU hield dit tegen, maar in 1991 mochten ze de lege plaats van Nederland innemen. Door hun hoge positie dat jaar konden ze blijven deelnemen aan het Songfestival. Helaas wonnen ze nog geen enkele keer… Hun hoogste positie is de tweede plaats in 2002 en 2005.

Roemenië

Nog een land dat tot nu toe geen enkele keer heeft gewonnen is Roemenië. In 1989 groeide de interesse terug, waardoor ze sinds 1994 deelnemen. Toch was er al interesse in de jaren 70, maar toen was het onmogelijk om deel te nemen omdat ze achter het Ijzeren Gordijn lagen. Hun hoogste positie is de derde plaats in 2005 en 2010.

Litouwen

In 1994 deed ook Litouwen zijn intrede op het Songfestival. Litouwen scoort vaak matig op het Songfestival. Het land heeft nooit grote successen gekend. Uit de cijfers blijken zij uit deze vier landen het slechts presterende land, want hun beste positie is zesde in 2006.


Koffer 3 × Artiesten + nummers

Wie of wat zit er in koffer 3? Wel, dat zijn de artiesten en hun nummers waarmee ze zullen deelnemen aan het Songfestival.

België

Gustaph
Gustaph is een 42-jarige Belgische zanger, musicus, producer en zangdocent. Hij begon onder de naam Steffen, waarmee hij scoorde met zijn eerste hit. Later sloot hij zich ook aan bij de band Hercules en Love Affair, waar hij internationaal succes mee boekte. Ook het songfestivalpodium is hem niet onbekend: Hij ging al eerder naar het Songfestival, maar het is normaal als je hem daar niet van kent. Hij was achtergrondzanger bij Sennek in 2018 en in 2021 bij Hooverphonic. Hij was hierbij ook stemcoach van Geike. In beide gevallen was hij niet om het podium te zien. 
Because of you
Het lied gaat over aanvaarding en de gekozen familie (de mensen die je omringen). De act past volledig in dit thema. Zijn man verzorgde de visuele beelden en hij wordt geflankeerd door zijn beste vriendinnen. Het lied is betekenisvol voor de LGBTQ+-gemeenschap, maar heeft ook een universeel karakter. Voor hem is het een liefdesbrief aan de vrijheid. Het leven is te kort om jezelf niet te zijn en het is te kort om je dromen niet na te gaan.

Malta

The Busker
The Busker is een Maltese indiepopband. David Grech speelt gitaar en verzorgt de zang, Sean Meachen speelt op de saxofoon en Jean Paul Borg speelt op de drum. Het groepje werd in 2012 opgericht en hebben al enkele singles op hun naam staan. 
Dance
Dance gaat over het ontsnappen aan de grote menigte van een evenementen en met een klein groepje een intiemer feestje maken. Het is de reis van iemand die sociale angst heeft op een groot feest en troost vindt bij een groepje vrienden in een vertrouwde omgeving. Ze omschrijven het zelf als een funky deuntje, maar toch vermengd met hun eigen geluid.

Roemenië

Theodor Andrei
Theodor is een 18-jarige zanger, acteur en componist uit Roemenië. Hij heeft al wat ervaringen met wedstrijden, want zo deed hij eerder al mee aan X Factor Romania en The Voice of Ramania Junior. Vorig jaar bracht hij zijn debuutalbum uit, met zijn songfestivalnummer DGT. 
D.G.T.
DGT bevat zowel Engelse als Roemeense teksten. Volgens Theodor staat de titel nergens voor, het is enkel een woordspeling. De titel klinkt als het Roemeense woord 'degete', dat 'vingers' betekent. De songteksten kun je lezen als 'iemand met je vingers spelen', of zoals bij ons wordt gezegd 'iemand met zijn voeten spelen'. Letterlijk gezegd: Iemand voor de gek houden. In zijn betekenis is het een vrouw die je voor de gek houdt. Voor hem is het een duel tussen passie en emotie, een liefdesoorlog. Het lied is een liefde waarnaar je steeds terugkeert, ook al wordt je gekwetst.

Litouwen

Monika Linkytė
Monika is een 30-jarige singer songwriter uit Litouwen. Ze nam al deel aan de Lithouwse nationale finale in 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 en 2015. In 2015 mocht ze haar land met Vaidas Baumila vertegenwoordigen met het lied 'This Time'. Sindsdien is ze een begrip geworden en won ze al heel wat prijzen. Nadat ze zich vorig jaar terug trok uit de Lithouwse nationale finale keerde ze dit jaar weer terug en mag ze haar land weer vertegenwoordigen. 
Stay
Het is een lied van pijn en genezing. Het erkennen van de pijn om ze te overwinnen. In haar lied vraagt ze haar geliefde om bij haar te blijven en geduld te hebben met haar littekens. In het refrein geeft ze een zucht van verlichting, waarmee het genezingsproces van start gaat. De titel is een oude uitdrukking waarbij mensen in een kring stonden en traditionele volksliederen zongen. Het is een oproep om naar je innerlijke zelf te luisteren.


Koffer 4 × Jury

Elke week zullen vier juryleden de nummers beoordelen en hun eerlijke, ongezouten mening geven. Die juryleden zijn niemand minder dan Jurgen, Kiara, Renzo en Sydney!

België: 4/10

| Jurgen: 7/10 | De roze flamingo, Gustaph won het Eurosong in België, en mag België vertegenwoordigen op het songfestival. Het is niet helemaal m'n ding. Zoals Kiara het zegt, vind ik de melodie van het nummer ook een goeie vibe hebben. Gustaph heeft wel een mooie stem, maar een finaleplek; daar heb ik mijn twijfels over. Maar ik heb veel video's bekeken van andere mensen die hun selectie maken van de tweede halve finale, en die zeggen toch dat België naar de finale gaat. Ik denk dat België ook naar de finale gaat, laten we het hopen! Ik ga echt heel goed op dit nummer, dus daarom geef ik het een 7.

| Kiara: 3/10 | Het is helemaal niet mijn ding, uiteraard zullen anderen dit nummer wel geweldig vinden. Maar ik krijg er spontaan koude rillingen van, de melodie van het nummer heeft mij wel een goeie vibe maar Gustaph zijn stem verpest het dan weer. Dit is mijn eerlijke mening, sorry not sorry als ik nu boze mensen achter mij aan krijg.

| Renzo: 4/10 | Het lied zet erg goed in, het heeft een sexy vibe, maar het valt toch als je langer luistert uit de smaak. Zingen kan die zeker, performen ook, maar of het nummer sterk genoeg is, daar twijfel ik aan.

| Sydney: 2/10 | Bij de eerste 10 seconde had ik echt vet hoge verwachtingen... Maar toen ja... Weg vibe! Ik vind het gewoon een super irritante melodie ook. Hij kan wel zingen dat hoor je en dan met name in die eerste 10 seconde. Die melodie past er gewoon niet bij. Als dit bijvoorbeeld een ballad was, was het al een stuk beter, maar helaas. België zal het niet ver schoppen hiermee. Zonde!

Malta: 6,4/10

| Jurgen: 6,5/10 | Eindelijk, ik zag een saxofoon. Ik dacht van, dit wordt weer een soort Sunstroke Project, maar dan van Malta. Ik had liever gewild dat Brooke met Checkmate had gewonnen, maar de melodie is net als België goed, alleen de stem is wat minder. Misschien gaat Malta wel een revamp maken. Het is inderdaad een meevaller. Ik heb m'n twijfels of het de finale haalt.

| Kiara 6/10 | Ik kreeg al gelijk een W87 gevoel bij het intro stuk, maar eenmaal hij begon te zingen was dat gevoel wat minder. In zijn stem zit zeker wel talent, maar voor mij is dit nummer veel te rustig (op sommige momenten dan). Stop het nummer in een nieuw jasje vol beats en power, misschien schopt het Malta dan wel ver! Het nummer is zeker wel een meevaller en sommige zullen er grote fan van zijn.

| Renzo: 7/10 | De stem is niet geweldig, maar dat wordt gecompenseerd met vibe in de stem, performen kan die zeker in combo met deze leuke melody, ik durf zelfs te zeggen dat het ook wel sexy is. De looks heeft die zeker en vast ook. Ben benieuwd wat het gaat brengen!

| Sydney: 6/10 | Zijn stem is live niet heel zuiver. Maar zoals Renzo ook al zegt, er zit gewoon een enorm leuke vibe aan vast. Verder vind ik het naast dat niet geweldig goed of zo. De vibe is er, maar het mist de “wow-factor”.

Roemenië: 2/10

| Jurgen: 2/10 | Tja, Roemenië staat bij mij dit jaar onderaan de lijst. Ik vind t nummer niet leuk, misschien komt het ook omdat het mijn smaak niet is. Dit nummer gaat zeker niet naar de finale. De artiest zelf zegt dat het rock n roll is, maar ik vind t niet eens op rock n roll lijken.

| Kiara: 3/10 | Vraag mij niet waarom maar ik kreeg gelijk een ‘pirate’ vibe, bij het horen van zijn stem! Of misschien komt dit ook gewoon door hun taal? Maar ik vind dit nummer eigenlijk helemaal niet mijn ding, sommigen zullen deze mening delen maar anderen zullen grote fan zijn. Dit had je ook bij Måneskin sommige waren fan en andere niet, of Roemenië het ver gaat brengen… ik heb geen idee want het nummer moet je gewoon bevallen.

| Renzo: 1/10 | Dit nummer was het echt niet, het is sowieso gewaagd om in deze taal een lied te brengen op wereldbasis, maar dan moet je het echt knallen. Meerdere keren kwamen bepaalde klanken niet goed naar voren in het stillere gedeelte, wel kan hij performen. Zodra het wat heftiger werd kon ik er in komen, maar dat veranderde niets aan mijn score, ik denk dat dit fout benaderd is en niet in de smaak zal gaan vallen. Een finale zit er zeker niet in.

| Sydney: 2/10 | Dit vind ik oprecht saai. In het begin zingt die niet eens naar mijn gevoel, maar praat hij gewoon en wanneer hij zingt voelt het heel rommelig. De melodie past ook niet bij de zang of zo. Ik word hier niet enthousiast van.

Litouwen: 6,9/10

| Jurgen: 7/10 | Finally, my heart is beating. Čiūto tūto, Čiūto tūto. Monika heeft een hele mooie stem. Het nummer begint rustig in het Engels. Maar dan in het refrein begint Monika in haar eigen taal te zingen. Met de achtergrond zangeressen is dit nummer echt top! Ik denk dat ze wel naar de finale gaat! Ik vind het juist leuk dat een nummer gezongen wordt in twee verschillende talen.

| Kiara: 7’5/10 | Mijn eerste mening was WoW dit stem geluid komt zo mooi en zuiver binnen! De piano op de achtergrond is zeker een meerwaarde, het nummer begint rustig maar daarna komt de pit en power naar voren. Monika haar stem samen met de achtergrond zangeressen…. FANTASTISCH! Ik heb geen flauw benul waarover dit nummer gaat, maar ik voel de vibe wel.

| Renzo: 6/10 | Prachtig nummer, enkel vond ik hier en daar de engelse delen minder, wel fantastisch in d'r eigen taal. Het nummer is rustig en breekt wel uit zonder echt dat rustige weg te duwen. Dat vind ik mooi. Dit nummer maakt denk ik wel kans op de finale.

| Sydney: 7/10 | Als eerste leuk dat ze stukjes in haar eigen taal zingt. Zelf vind ik het persoonlijk wel leuker als een lied bestaat uit één taal, maar hier stoor ik me niet per se aan. Ze kan goed zingen en het nummer heeft ook echt wel wat, maar ik krijg hier geen eurovision vibes van of zo. Terwijl ze zeker wel talent heeft! Ik mis hier dus echt de eurovision vibe. Waarschijnlijk snapt niemand wat ik er mee bedoel, maar dat is mijn mening! Stiekem hoop ik wel dat ze ver komt, want zoals ik al zei, ze heeft talent.


Koffer 5 × Bookmakers

De laatste koffer is niet de minste. Wat denkt de wereld van de artiesten en hun song? Welke landen staan er in de top 10? Hoe schat de wereld kansen in van deze vier landen?

1. Zweden

2. Finland

3. Oekraïne

4. Noorwegen

5. Israël

6. Spanje

7. Tsjechië 

8. Verenigd Koninkrijk

9. Oostenrijk

10. Frankrijk

...

31. Malta

32. België

33. Litouwen

..

37. Roemenië

De landen die we deze week bezochten lijken volgens de bookmakers de 67ste editie van het Songfestival niet te winnen, zij schatten hun kansen héél laag in. Gelukkig is er volgens de bookmakers voor sommige landen wel nog hoop om de finale te halen: Litouwen en België zouden de finale halen, Roemenië en Malta niet. 


Onze reis van de Lage Landen naar het Verenigd Koninkrijk eindigt deze week in Litouwen. Wat vind jij van de landen waar we deze week zijn doorgereisd? Welk land is jouw favoriet? Wie denk jij dat het Songfestival gaat winnen? Laat het zeker weten in de reacties! 

Volgende week zetten we onze reis verder en bezoeken we vier andere landen in onze Reis Naar Het Songfestival. Tot dan! 

Poll: Wie is jouw favoriet? × 1
Wie is jouw favoriet? × 1

België
66,67%
Malta
33,33%
Roemenië
0%
Litouwen
0%

Maitheetje

26/03/2023, 22:13

Ik weet zeker dat België het goed zal doen op het Eurovisie songfestival!

Erlend1

25/03/2023, 21:16

we gaat het zien!

Lotsie

25/03/2023, 16:30

België scoort zo laag, ik ga toch wel lekker op onze inzending!

Sem.

25/03/2023, 15:44

Brunette gaat die winst pakken dit jaar!! #Armenië 🔥🔥🔥

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te laten!

Online Leets (0)

Er is op dit moment niemand online.

LeetMusic (Build V1.6.0)

LeetMusic.nl is de officiële radio van Leet Hotel. Wij vormen het verlengstuk van jouw bezoek aan Leet Hotel door middel van onze radio, nieuws en evenementen.

Twitter Instagram Facebook Discord

De LeetMusic regels Algemene Voorwaarden Privacybeleid Cookiebeleid